Fantastická, jemná, vláčna, plnochutná....
CITRÓNOVO-MAKOVÁ BÁBOVKA
INGREDIENCIE:
220 g zmäknutého masla
200 g kryštálového cukru
1 balíček vanilkového cukru
4 ks vajec
1 ks veľký citrón (šťava+kôra)
240 ml mlieka
260 g hladkej múky
1 balíček prášku do pečiva
0,5 KL soli
40 g celého nemletého maku
150 g bielej čokolády
POLEVA:
150 g práškového cukru
1 PL celého nemletého maku
3 PL citrónovej šťavy
POSTUP:
Bielu čokoládu roztopíme vo vodnom kúpeli, odstavíme a necháme vychladnúť, kým si pripravíme cesto na bábovku.
Zmäknuté maslo vyšľaháme s kryštálovým a vanilkovým cukrom do krémova.
Potom postupne prišľaháme vajcia, do zmesi tiež zamiešame strúhanú citrónovú kôru, precedenú citrónovú šťavu a mlieko.
Do tekutého základu preosejeme múku, kypriaci prášok, soľ a prisypeme mak. Zľahka premiešame a nakoniec do cesta zamiešame vlažnú, roztopenú bielu čokoládu.
Bábovkovú formu vymastíme maslom, vysypeme múkou a navrstvíme do nej pripravené cesto. Bábovku pečieme v rúre vyhriatej na 170°C zhruba 60 minút. Potom ju necháme krátko vychladnúť vo forme (asi 10 minút) a následne ju opatrne vyklopíme na podnos a necháme vychladnúť.
Vychladnutú citrónovo-makovú bábovku ozdobíme hladkou polevou, ktorú získame vyšľahaním práškového cukru a maku s 3 PL citrónovej šťavy.
Dobrú chuť🥮