Zostali mi prezreté banány...tak,čo s nimi?;)
CHUTNÉ BANÁNOVÉ FITNESS LIEVANCE S OVSENÝMI VLOČKAMI🍌🥞
INGREDIENCIE:
2 stredne veľké zrelé banány
1 ½ hrnčeka ovsených vločiek
2 vajcia
½ hrnčeka mlieka
2 ČL prášku do pečiva
1 ČL vanilkového extraktu
½ ČL škorice
¼ ČL soli
kokosový olej v spreji
POSTUP:
Všetko spolu vyšľaháme v mixéri alebo ja som použila sekáčik na orechy;) necháme chvíľku postáť...aspoň 20minút,aby boli krásne nadýchané a PL tvarujememe na rozohriatú panvicu potretú olejom lievance. Opečieme z oboch strán a podávame s čímkoľvek,čo nám chutí;)
Dobrú chuť🥞
Dnes som sa rozhodla trosku vyhrať s voňavými domácimi jabĺčkami. Trošku dlhšia príprava,no výsledok rozhodne stojí za to🥰
JABLKOVÉ RUŽE Z LÍSTKOVÉHO CESTA 🍎🍎🍎
INGREDIENCIE:
2 balenia lístkového cesta
(mala som už vyvaľkané čerstvé,nie mrazené)
6 ks menších červených jabĺčok
1/2 citróna
Voda
Marhuľový džem
Škoricový cukor
1 žĺtko alebo malé vajíčko na potretie ružičiek
12 ks košíčkov na muffiny
Práškový cukor na posypanie
POSTUP:
Jablká umyjeme, prekrojíme na polovicu, vyberieme jadrovník a nakrájajte na tenké plátky. Jablká potom presunieme do menšieho hrnca,pokvapkáme citrónovou šťavou a zalejeme horúcou vodou,stačí do výšky tesne nad jablká. Potom mierne zahrievame,približne 2-3 minúty a následne opatrne scedíme. Tým, že jabĺčka chvíľu povaríme, zmäknú a budú sa dať ľahšie zatočiť do tvaru ruže.
Jedno aj druhé cesto nakrájame na 6 rovnako širokých prúžkov,ktoré jemne potrieme marhuľovým džemom. Na vrchnú časť naukladáme plátky jabĺk tak,aby sa neprekrývali a posypeme troškou škorice. Následne spodný okraj preložíme a zvinieme pásik do tvaru ruže.
Ružičky po bokoch potrieme rozšľahaným žĺtkom alebo vajíčkom, vložíme do vymastenej formy na muffiny alebo použite papier na pečenie. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov približne 45 - 55 minút.
Cesto má veľa vrstiev, tak sa musí poriadne prepiecť,aj zvnútra,hoci sú koláčiky relatívne malé.
Upečené jablkové ružičky necháme vychladnúť a ak chceme,posypeme ešte trochou práškového cukru.
Dobrú chuť 👌👌👌
Je to svätá pravda......
a reč a prosba našich detí........
Mami,
nemusíš sa starať o všetko, nemusíš byť super mama, super gazdinka, super profesionálka, super žena.
Pretože keď sa Tvoje telo unaví, málokto si spomenie, že si sa snažila byť týmto všetkým v jednej osobe.
Tak nechaj upratovanie domu na neskôr, choď sa prejsť, choď do parku, začni cvičiť, kúp si pekné oblečenie, choď do salónu, spi, buď sama sebou, staraj sa o seba, miluj sa, a rob to exkluzívne len pre seba.
Deti vyrastú, manžel ma svoje koníčky, v práci si nájdu náhradu, dom sa opäť zašpiní, no druhú šancu nedostaneš.
Snáď ešte nie je neskoro...... tak to skúsme.....❤️🙋♀️
Dnes niečo zdravé...
MRKVOVO-CUKETOVÉ MUFFINKY S ORECHAMI A SO ŠKORICOU
INGREDIENCIE:
1 pohár = 2 dcl
1 1/2 pohára nahrubo nastrúhanej mrkvy
1 pohár nahrubo nastrúhanej cukety
2 poháre celozrnnej múky (ja som použila polohrubú)
1 1/2 ČL prášku do pečiva
1/2 ČL sódy bikarbóny (jedlej sódy)
1/2 ČL soli
1 ČL mletej škorice
1/2 ČL muškátového orieška
1/2 pohára oleja
1/2 pohára kryštálového cukru
1/2 pohára hnedého cukru
3 veľké vajcia
1 ČL vanilkového extraktu (použila som 1 balíček vanilkového cukru)
1/2 pohára nahrubo posekanych vlašských orechov (nemusí byť)
POSTUP:
Všetko spolu zmiešame elekrickým ručným šľahačom,vzniknutou zmesou plníme košíčky na muffiny,asi do 2/3,navrch každého muffinu som pred pečením dala polovicu vlašského orecha.
Pečieme pri teplote 175 stupňov cca 35 - 40 minút.
Navrch môžme/nemusíme dať citrónovú polevu,ktorú si pripravíme zmiešaním citrónovej šťavy z 1/2 citróna a práškového cukru. V tomto prípade by som však polovicu orecha navrch pred pečením nedávala,ale by som ho dala až navrch na citrónovú polevu;)
Prajem vám dobrú chuť 🥮
Na tieto extrémne horúce dni som sa rozhodla siahnuť po veľmi jednoduchom a zaroveň jedinečnom dezerte s pridaním lyžičky osviežujúceho macha prášku,nielen naoko..ale aj naozaj... taký fantastický ako vyzerá👌
NEPEČENÝ MACHA LOTUS CHEESECAKE S MALINAMI
INGREDIENCIE:
1,5 balenia sušienok Lotus
150 g rozpusteného masla alebo kokosového oleja
500 g mascarpone
500 g nízkotučného jemného roztierateľného tvarohu
250 ml pochúťkovej kyslej smotany
6 PL kryštálového cukru
1 kopcovitá ČL macha prášku (mám doma organic macha)
Šťava a kôra z 1 citróna alebo trošku kyseliny citrónovej
1 balenie plátkovej želatíny Dr. Oetker
POSTUP:
Lotus keksíky rozdrvíme alebo zomelieme najemno,premiešame s rozpusteným maslom alebo kokosovým olejom,nanesieme rovnomerne na dno a boky tortovej formy o priemere 26cm.
Všetky ingrediencie spolu vymiešame na vyšších otáčkach.
Plátkovú želatínu pripravíme podľa návodu,plátky dáme na dno nízkej rajnice,pridáme 5 PL vody,necháme cca 10minút naboptnať,potom prihriatím rozpustíme,pridáme 2 PL krému,následne zmes primiešame k zvyšnému krému a krém navrstvíme rovnomerne do tortovej formy.
Dozdobila som macha práškom a čerstvými malinami.
Prajem vám dobrú chuť 🤩
Tak u nás sa "pečie" koláč na zajtra už dnes;))) úplná klasika a hlavne rýchlovka;) spomienka ešte z detstva.... veľmi dávno som ju nerobila...takže zatial len tieto fotky;) zajtra po rozkrojení viac...
NEPEČENÁ JABLKOVÁ TORTA SO ZLATÝM KLASOM A PIŠKÓTAMI🍎🍏🍎🍏🍎
INGREDIENCIE:
1 kg očistených sladko-kyslých jabĺk
1/2 litra vody
2 balíčky zlatého klasu
2 PL kryštálového cukru
2 balíčky vanilkovébo cukru
trošku kyseliny citrónovej
POSTUP:
Očistené jablká nastrúhame na veľkom strúhadle nahrubo,presunieme do hrnca, vo vode rozmiešame zlaté klasy,primiešame k jablkám,pridáme kryštálovy a vanilkový cukor,kyselinu citrónovú a za stáleho miešania privedieme do varu. Pozor,bude to dosť bublať,tak aby ste sa nepopálili.... krátko povaríme,ako keď varíme puding,a stiahneme zo sporáka. Do tortovej formy naspodok poukladáme piškóty,polejeme tretinou jablkovej zmesy (cca 4 naberačky),opäť poukladáme piškóty,polejeme 2.tretinou jabĺk,opäť poukladáme piškóty a polejeme zvyšnými jablkami.
Tortu necháme vychladnúť a presunieme ju do chladničky. Opäť si na ňu spomenieme až na druhý deň;)
Pri servírovaní ozdobíme šľahačkou,prípadne grankom či strúhanou čokoládou.
Dobrú chuť🤗
Dnes nestihla ani stuhnúť a už je polovica v čudu😁
JEDNODUCHÁ ČOKOLÁDOVÁ ROLÁDA S MALINAMI,TVAROHOM A MASCARPONE
INGREDIENCIE:
Cesto:
4 vajcia (oddelíme bielka od žĺtkov)
4 PL práškového cukru
1 PL kakaa
4 PL oleja
4 PL vody
1/2 prášku do pečiva
4 PL polohrubej múky
Plnka:
500 g mascarpone
500 g jemného nízkotučného tvarohu
3 balíčky vanilkového cukru
Práškový cukor podľa chuti
Kôra z 1 citróna
Šťava z 1/2 citróna
Cca 300 g mrazených malín
alternatíva:
250 g mascarpone
250 g smotany na šľahanie
1 balíček vanilkového cukru
Práškový cukor podľa chuti
Kôra z 1 citróna
trošku kyseliny citrónovej namiesto citrónovej šťavy kvôli chuti,aby krém nebol riedky
POSTUP:
Krém: vymiešame spolu mascarpone,jemný tvaroh,vanilku,citrónovú kôru a šťavu,do toho primiešame mrazené maliny,vložime do chladničky a ideme na korpus....
Korpus: oddelíme si biela a žĺtka,do žĺtkov pridáme cukor,olej,vodu,kakao a prášok do pečiva a vymiešame elektrickým ručným šľahačom do peny. Pridáme múku. Samostatne vyšľaháme bielka do tuhého snehu a už len jemne,lopatkou,vmiešame do cesta. Cesto rozotrieme na plechu na papier na pečenie a pečieme pri teplote 180 stupňov cca 15-20 minút. Po upečeni zavinieme v papieri na pečenie do rolády a v kuchynskej utierke necháme vychladnúť. Po vychladnutí roládu odrolujeme a naplníme pripraveným,vychladnutým krémom. Opäť zrolujeme a potrieme napovrchu krémom,následne dozdobíme podľa vlastnej fantázie;) krém ešte určite zostane,neminie sa celý,no naše dievčatá ho majú rady aj len taký,samostatný,namiesto zmrzliny;)))
Prajeme vám dobrú chuť😋
Dnes mám tip na niečo neskutočne osviežujúce....
DOKONALÉ MÄTOVÉ COOKIES🍪
INGREDIENCIE:
20 g čerstvej mäty
100 g práškového cukru
1 vajce
100 g masla
200 g hladkej múky
1 balíček prášku do pečiva
30 g horkých čokoládových granulí do fontán
POSTUP:
Z mäty otrháme lístky,pridáme práškový cukor,vajce a zmäknuté maslo. Všetko spolu rozmixujeme ponorným mixérom.
Pridáme múku,prášok do pečiva a všetko spolu vymiesime.
Nakoniec primiešame do cesta čokoládové granule. Ja dávam oveľa viac... aj 100 gramov na jednu dávku... milujeme kombináciu horkej čokolády s mätou 🥰
Cesto necháme odpočinúť aspoň hodinku v chladničke,zabalené vo fólii.
Následne z cesta tvarujeme rukami malé guľôčky,ktoré ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Je potrebné rátať s 1 plechom na 1 dávku cesta;) ja som robila rovno 3 dávky😁 ...áno,mala som veľa čerstvej mäty,ale fakt stoja zato👌
Pri pečení sa guľky rozlejú,keďže maslo sa roztopí a vzniknú z nich roztomilé a veľmi chutné cookies-ky🍪🍪
Pečieme pri teplote 180 stupňov 15 minút.
Dobrú chuť 😋
Pre milovníkov čokolády....
FANTASTICKÉ BROWNIES S MRAZENYMI MALINAMI
INGREDIENCIE:
3 vajcia
150 g kryštálového cukru
200 g čokolády na varenie
200 g masla
110 g hladkej múky
1/2 balíčka prášku do pečiva
mrazené maliny
POSTUP:
Čokoládu s maslom pozvoľna rozpustíme na vodnom kúpeli, dáme dole zo sporáka a necháme chladnúť. Medzitým si vyšľaháme celé vajcia s cukrom do peny. Mierne vychladnutú čokoládu vmiešame na najnižšom stupni robota do vaječnej peny. Do zmesi pridáme 1/2 balíčka prášku do pečiva, preosejeme múku a už len stierkou opatrne vmiešame. Pekáčik o veľkosti cca 20x30cm vyložíme papierom na pečenie, nalejeme cesto a pečieme na 180 °C asi 25 minút. Špajdľa musí vyjsť von suchá. Na veľký plech som robila dvojitú dávku,no je toho potom veľmi veľa🙈ale moje deti boli nešťstné,keď sa za dva dni brownies minul😄
Tip na vylepšenie:
Budeme potrebovať 120 g čokolády na varenie a 100 ml 33% smotany. Smotanu zahrejeme pod bod varu, prelejeme ňou čokoládu, necháme chvíľočku odstáť, poriadne rozmiešame a nalejeme na brownies. Potom už len dozdobíme podľa chuti.
Dobrú chuť 🍫
Dnes dáme nieco,co robievam menej často,no robila som cheesecake a zostali mi bielka;) takže zajtra budú
MINIPAVLOWKY S MASCARPONE, TVAROHOM A OVOCÍM
INGREDIENCIE (na cca 24ks minipavloviek potrebujeme):
4 bielka (vel.M)
200g krupicového cukru(na 1 bielko 50g cukru)
1ČL vinného octu
2 ČL solamylu
PLNKA:
250g mascarpone
250g jemného nízkotučného tvarohu
citrónová kôra z 1 citróna
šťava z 1/2 citróna, alebo trošku kyseliny citrónovej
2 balíčky vanilkového cukru
trochu práškového cukru
trochu mletého maku, nemusí byť...
za hrsť čerstvých alebo mrazených malín
POSTUP:
Bielka si začneme šlahať na menších otáčkach do peny, potom postupne po lyžiciach pridávame cukor, pridáme otáčky a šlaháme do tuhého snehu (10-12min), na konci pridáme ocot a škrob a už len zľahka na malých otáčkach pár krát premiešame..
Na plech vyložený papierom striekame špičkou hniezda, rúru si predhrejeme na 150 stupňov, keď vložíme plech, stiahneme na 100 stupňov. Ak sušíme viac plechov, použijeme teplovzdušný ohrev a teplotu dáme na 90 stupňov, sušíme cca 1,5h a potom necháme vo vypnutej rúre dosušiť, najlepšie cez noc..
Tvaroh, mascarpone, citrónovú šťavu, resp. trošku kyseliny citrónovej, ak nechcete riskovať, že krém bude riedky a kôru, vanilkový cukor s trochou práškového cukru (podľa chuti) spolu vyšľaháme do tuha, primiešame mletý mak, ak treba tak ešte cukor. Mak, ak nemáte radi, samozrejme, nemusíte pridávať ☺️ my sme makoholici...
Ešte si pripravíme malinové pyré. Mrazené alebo čerstvé ovocie povaríme s troškou cukru, necháme odpariť vodu, aby sa zredukovalo množstvo šťavy, necháme vychladnúť, naplníme pavlowky, na spodok trošku pyré a na to nastriekame krém.
Ozdobíme podľa vkusu❤️
Dostala som skvely recept,len som si ho trošku upravila;))) rada sa oň podelím...robila som rovno dvojitú dávku..aby som využila celý plech👍
FANTASTICKÉ RÝCHLE TALIANSKE ŽEMLIČKY
2 x cottage cheese (komu aký chutí)
2 ks vajec
400g hladkej muky
1 zarovnaná ČL soli
1 balenie prášku do pečiva
1 dcl olivového oleja
1 dcl vody
POSTUP:
Celé spolu vymiesime a PL tvarujeme na plech žemličky.
Nepotierame, posypeme semienkami, aké nám chutia.
Rúru rozohrejeme na 220 stupňov, po vložení plechu do rúry teplotu stiahneme na 200 stupňov a pečieme, kým nechytia navrchu kôrku a nevoňaju po celom byte;) cca 25 - 30 minút.
Jedli sme to ako prilohu k mäsu a moje deti správne poznamenali,že k tomu chýbajú tzatziki ;) tak tie sú práve vo výrobe👌
Z polovičnej dávky výjde 6 ks v takej normálnej veľkosti;) viď titulná foto,no robila som z 2 cottage syrov aj 20ks a majú fajn veľkosť🤩je to za veľkú lyžicu cesta jemne kopcom ;)))
Dobrú chuť ❤️
Naozaj skvelý a povedala som si,že u nás asi už aj nahradí klasické medovníky ;) je dlho mäkký a šťavnatý, je ho veľa a to predsa chceme 👍
FANTASTICKÝ PERNÍKOVÝ MOTANEC
INGREDIENCIE:
600 g hladkej múky
4 celé vajcia
4 PL medu
100 g Hery alebo masla
250 g práškového cukru
1 ČL sódy bikarbóny
1/2 balíčka perníkového korenia
PLNKA:
1,5 kelímka slivkového lekváru
150 g sušených brusníc, prip. kandizovaného ovocia
500 g posekaných vlašských orechov
POSTUP:
Zmiešame všetky suroviny, vymiesime cesto, ktoré dáme cca na 3 hodiny do chladničky.
Cesto po vychladení rozdelíme na 4 časti. Každú rozvaľkáme nna plát o hrúbke cca 3 - 4 mm, potrieme nahrubšie lekvárom, posypeme posekanými orechami a sušenými brusnicami. Stočime z jednej aj druhej strany smerom k stredu,ako dva koláče,ktoré sa v strede stretnú;) Hotový koláč preložíme na plech, na pripravený papier na pečenie, potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme po 2 ks, aby sa pri pečení nedotýkali (ešte narastú) pri teplote 180 stupňov cca 30 minút, keď sú dopečené, rozvoniavajú nádherne po celom byte;) Po upečení ešte teplé môžme raz potrieť rozšľahaným vajíčkom.
Po vychladnutí skladujeme samostatne zabalené po jednom v alobale. Vydržia tak dlho, ak sa teda hneď nezjedia;) Sú famózne.
Prajeme vám dobrú chuť ❤️
Naše deti objavili na Vianoce u babky novú pochúťku a tak veľmi dobré to bolo,že musíme mať recept vždy poruke;)
ZMRZLINOVÉ KOKOSOVO🥥KRUPICOVÉ GUĽKY
INGREDIENCIE:
150 g detskej krupice
2 PL hladkej múky
120 g kryštálového cukru
1 PL masla
1 balíček vanilkového cukru (20g)
600 ml mlieka
400 ml kokosového mlieka (1 plechovica)
3 PL strúhaného kokosu
kokos na obalenie
nesolené mandle v šupke
POSTUP:
Do misky dáme krupicu , kryštálový, vanilkový cukor, múku a lyžicou všetko premiešame. Na platni necháme zohriať mlieko,ktoré zmiešame s kokosovým mliekom.
Keď je mlieko teplé, postupne za stáleho miešania metličkou vsypeme doň sypké suroviny a varíme ako puding do zhustnutia. Stiahneme z ohňa a ešte do teplého vmiešame maslo a strúhaný kokos. Necháme vychladnúť za občasného miešania.
Hmotu naberáme menšou lyžičkou a formujeme guľky, ktoré obalíme v kokose. Hmota sa bude trochu lepiť na prsty, ale hneď po obalení sa guľky ďalej pekne formujú. Ukladáme na tanier a do stredu dáme mandle. Necháme stuhnúť v chlade. Po vychladnutí chutia výborne - zmrzlinovo😋
Celé to zvládli pripraviť baby samé,aj si po sebe poupratovali;) v tomto prípade za mňa kedykoľvek!
Prajeme vám dobrú chuť 👌
Zajtra idú moji lyžovať...tak reku niečo rýchle..suchšie,nekrémové,nečokoládove...ale vláčne zároveň...hups..
Preto pridávam,aby som mala vždy poruke skutočne:
VYNIKAJÚCI BANÁNOVÝ🍌CHLEBÍK SO ŠKORICOU
INGREDIENCIE:
160 g trstinového alebo kryštálového cukru
2 ks vajcia
105 g masla
1 ČL mletej škorice
štipka soli
1/2 lyžičky sódy bikarbóny
1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva
220 g hladkej múky
3 veľké prezreté banány
POSTUP:
Cukor, vajcia a zmäknuté maslo spolu zmiešame. Potom zapracujeme ostatné sypké suroviny. Banány vidličkou roztlačíme na pyré a primiešame do cesta.
Formu na srnčí chrbát alebo hrantik o rozmere cca 10 x 26 cm vymažeme maslom a vysypeme múkou. Cesto prelejeme do formy a povrch zarovnáme.
Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 55 minút. Potom necháme mierne vychladnúť a vyberieme z formy. Piekla som aj ako muffinky s choco chipsami z belgickej čokolády 30minut na 180 stupňov ... výborné ;)
SERVÍROVANIE:
Banánový chlebík servírujeme nakrájaný na krajce, ktoré potrieme ovocným džemom (skvelý je aj domáci figový), nutellou a posypeme posekanými kešu orechmi,skvelý je aj samotný..bez ničoho;)
Fakt výborná 👌👌👌
PIŠKÓTOVÁ TORTA S KYSLOU SMOTANOU, STRACCIATELA JOGURTOM, OVOCÍM A ŽELATÍNOU
INGREDIENCIE:
KORPUS:
4 žĺtka
4 bielka (vyšľahať tuhý sneh)
4 PL práškového cukru
4 PL oleja
4 PL vody
1 balíček vanilkového cukru (20g/balenie)
Citrónová kôra z 1 veľkého BIO citróna
1/2 balíčka prášku do pečiva (20g/balenie)
4 - 6 PL polohrubej muky (podľa potreby)
KRÉM:
1 ks veľká kyslá smotana (375 g)
3 ks stracciatela jogurty (140g/ks)
3 plátky želatíny Dr. Oetker (v 1 balení je 6 plátkov)
2 ks vanilkového cukru (20g/balenie)
ŽELATÍNA:
3 plátky želatíny Dr. Oetker (v 1 balení je 6 plátkov)
domáci višňový alebo malinový sirup podľa chuti
250 ml vody
čerstvé bobuľové ovocie (cca 500 g)
POSTUP:
Korpus si pripravíme tak,že elektrickým ručným šľahačom vymiešame žĺtka s cukrom,vanilkovým cukrom,citrónovou kôrou,olejom,vodou a práškom do pečiva,primiešame múku podľa potreby,zľahka ručne primiešame vyšľahané bielka.
Rúru vyhrejeme na 180 stupňov, tortovú formu o priemere 26cm vystelieme papierom na pečenie,bočnú stranu formy vymastíme maslom,cesto vylejeme do formy a pečieme pri 180 stupňoch cca 30 minút. Hotový korpus je na povrchu jemne hnedý a cesto sa nelepí na špajlu,či ihlicu,keď ho ňou popicháme.
Kým nám cesto vychladne,pripravíme si krém zmiešaním kyslej smotany,jogurtov,vanilkového cukru a želatíny (3 plátky želatíny vložíme do rajnice,polejeme 3 PL studenej vody a necháme 10 minút nabobtnať,potom zohrievame a miešame,kým sa želatína nerozpustí,neprivedieme do varu. Následne pridáme 4 - 5 PL smotanovo-jogurtového krému. Vzniknutú zmes primiešame elektrickým šľahačom do zvyšného krému). Zmes vylejeme na vychladnutý korpus a vložíme do chladničky.
Opäť si pripravíme želatínu,ktorou budeme polievať ovocie. 3 plátky želatíny vložíme do rajnice,polejeme 250 ml studenej vody,ktorú zmiešame so sirupom z červeného ovocia podľa chuti a necháme 10 minút nabobtnať,potom zohrievame a miešame,kým sa želatína nerozpustí,neprivedieme do varu. Následne vzniknutú želatínu necháme vychladnúť.
Kým želatína chladne,naukladáme si na krém bobuľové ovocie (maliny,hahody,čučoriedky,atď). Ak este želatína nevychladla,teda nie je aspoň vlažná,vložíme tortu opäť do chladničky.
Vychladnutou želatínou,nie stuhnutou,stačí aby bola vlažná,polejeme ovocie a necháme poriadne stuhnúť,ideálne do druhého dňa.
Pred servírovaním môžme ozdobiť aj čerstvou mätou. Je skutocne výborna,ľahká a osviežujúca🎂
Prajem vám dobrú chuť 🍰
Netradične;) výborná ...
PAPRIKOVÁ POLIEVKA S KYSLOU SMOTANOU
INGREDIENCIE:
1 väčšia cervená cibuľa
2 PL masla
3 ks farebných paprík s hrubou dužinou
250 ml kyslej smotany
mäsový vývar ak vám zostal alebo voda
korenie
soľ
môžu, nemusia byť čili papričky... ak mate radi pikantné;)
POSTUP:
na masle opražíme cibuľku pokrájanú nadrobno,pridáme na kocky nakrájanú papriku,osolíme,okoreníme,zalejeme vývarom alebo vodou a varíme,kým papriky nezmäknú. Pridáme k ním kyslu smotanu,môžme aj trošku sladkej smotany alebo maslo na zjemnenie. Rozmixujeme a podávame len tak... čistú alebo s rozmrvenými tortilla chipsami (nachos) fakt výborná👌 dá sa jesť teplá aj nastudeno
Dobrú chuť ;)
Keď sa u nás povie, že idem piecť, požiadavka je vždy....nieco citrónové....a za mňa ešte s makom;))) tentokrát to bude niečo pre lenivú gazdinku;))) lebo ani ten mak nie je potrebné mlieť;) vysledok...výnimočný👌
CITRÓNOVÉ MUFFINKY S NEMLETÝM MAKOM PLNENÉ JAHODAMI
INGREDIENCIE:
200 g hladnej múky
80 g kukuričného škrobu
100 g krupicového cukru
60 g nemletého maku
2 ČL sódy bikarbóny
1 ČL prášku do pečiva
2 ks vajec
250 ml cmaru
(môžme nahradiť acidkom alebo kyslou smotanou)
60 ml slnečnicového oleja
125 ml citrónovej šťavy
(+ ďalšiu k servírovaniu podľa chuti)
2 PL čerstvo nastrúhanej BIO citrónovej kôry
POSTUP:
Rúru predhrejeme na 200 °C.
V miske dôkladne zmiešame múku so škrobom, cukor, mak, jedlú sódu a prášok do pečiva.
V ďalšej miske poriadne vyšľaháme vajcia a cmar, potom pridáme olej, citrónovú šťavu a kôru. Následne vmiešame sypkú zmes, aby sa navlhčila (nepremiešavať!).
Formičky/košíčky naplníme cestom a pečieme asi 20-25 minút, aby mali muffinky zľahka zhnednutý povrch a zaoblený tvar.
Podávame prokvapkané citronovou šťavou alebo potrieme citrónovým krémom a ozdobíme plátkami citrónu povarenými v sirupe.
NIEČO NAVIAC:
Rýchly citrónový krém (lemon curd):
V miske vhodnej do MW vyšľaháme dohladka 100 g práškového cukru s 2 malými vajciami. Primiešame nastrúhanú citrónovú kôru z 2 menších chemicky neošetrených citrónov, 120 ml čerstvej citrónovej šťavy a 60 g rozpusteného masla. Zohrievame v MW pri 600 W asi šestkrát po 1,5 minúte, vždy zmes premiešame. Hneď, ako sa bude zmes lepiť na zadnú stranu lyžice, máme hotovo 🙂 vzniknutú hmotu necháme vychladnúť a polievame ňou muffinky.
Ja som si tentokrát muffiny naplnila nadrobno nakrájanými jahodami, uvarenými s troškou hnedého
cukru. Do upečených muffiniek som pomocou kovovej špičky vyrezala v strede otvor a plnila malou lyžičkou;)
Moja rodina sa ho nevie dojesť 🙂)) a to je výborné znamenie, prečo ho mať vždy poruke🍮
KLASICKÝ AMERICKÝ CHEESECAKE PRELIATY SLANÝM KARAMELOM
INGREDIENCIE
KORPUS
250 g sušienky (ja používam ovsené z Lidla alebo Lotus)
120 g maslo
PLNKA
500 g mascarpone
250 g jemný tvaroh
200 g práškový cukor
200 g kyslá pochúťková smotana
1,5 ČL vanilkový extract (resp. 2 balíčky vanilkového cukru)
3 ks vajcia
1 ks vaječný žĺtok
1 ks kôra z citróna
SLANÝ KARAMEL
200 g kryštálového cukru
90 g masla (82%)
130 ml šľahačkovej smotany (33%)
1 ČL soli
POSTUP
Všetko by malo mať izbovú teplotu.
Sušienky si rozdrvíme úplne ako na strúhanku.
Keď máme sušienky rozdrvené, roztopíme si maslo a pridáme ho k sušienkam. Poriadne premiešame.
Tortovú formu s priemerom 26 cm si vyložíme papierom na pečenie.
Na dno formy dáme zmes sušienok a polievkovou lyžicou utľapkáme, trošku zmesi dáme aj na okraje, ono to potom pekne vyzerá, keď sa to podáva na tanieri. Formu dávam na plech lebo môže sa stať že maslo ešte pusti... a lepšie sa to čisti z plechu ako zo spodku rúry 🙂
Sušienkový korpus dám zapiecť do rúry na 10 minút pri teplote 180°C Potom necháme korpus vychladnúť.
Mascarpone a tvaroh trošku premiešame.
(Skúšala som už vymeniť aj pomer tvarohu a mascarpone, cheesecake je potom menej krémový a ľahší).
Potom pridám kyslú smotanu a znova premiešam.
Po lyžičkách pridávame práškový cukor a stále miešame, môžme použiť aj ručný elektrický šľahač ;)
Potom postupne a pomaly pridávame vajcia (pridám vajce, počkám, kým sa mi pekne premieša, pridám druhé, atď.)
Pridám vanilkovú esenciu. Ak ju nemáte tak môžete kľudne použiť 2 vanilkové cukry.
Nakoniec pridám nastrúhanú citrónovou kôru.
Okraje formy si vytriem maslom. Potom sa to tak pekne oddeľuje keď sa to pečie.
Vznikne super krémová hmota.
Tú potom vylejeme na vychladenú sušienkovú zmes. A necháme ju trošku odpočinúť cca 5 minút.
Pečieme na vodnom kúpeli pri teplote 160-170 °C (ja pečiem pri 165 °C) cca 60 minút.
Ak napuchne, je to dobre znamenie, že o chvíľu už bude. Vtedy vytiahnem vodný kúpeľ a nechám to ešte tak 5-10 minút piecť.
Skúste počas pečenia formu otáčať. Potom to napuchne ešte viac.. (môže aj nemusí, keď nenapuchne nič sa nedeje).
Či to je hotové zistíme tak, že buď lyžičkou poklepeme o bok formy, alebo normálne zatrasieme plechom a ten stred by sa mal trošku triasť ako huspenina alebo ako želé.
Potom rúru vypneme a asi tak cca 5-10 cm otvoríme dvierka na rúre a necháme cheesecake v nej vychladnúť cca 1-2 hodiny.
Zatiaľ si pripravíme slaný karamel tak, že cukor rozpustíme na panvici, za stáleho miešania pridáme zmäknuté maslo izbovej teploty - varíme do zhustnutia. Pomaly prilievame smotanu, necháme prebublať 1 minútu, pridáme soľ a nezabúdame stále miešať.
Keď cheesecake vychladne tak, ako vidíte na obrázku, tak to pekne spľasklo. A tie boky by mali byť trošku také nahnedlé.
Slaný karamel môžme naliať na cheesecake pred vložením do chladničky alebo individuálne pri servírovaní ;)
Slaný karamel možeme nahradiť akýmkoľvek ovocím alebo mangom;) manga som dala dve veľké,ale stačí jedno... časť som nakrájala na drobné kocky,zvyšok,cca 2/3 som rozmixovala ponorným mixérom. Pridala som minimum cukru,trošku prevarila a pridala cca 1/2 balíčka zlatého klasu,ktorý som rozpustila v troške vody a spolu som to povarila cca 2-3 minútky,ale nabudúce použijem určite plátkovú želatínu,pretože nemám rada takú tu pudingovú konzistenciu v ovocí. Necháme trošku vychladnúť a nalejeme na cheesecake.
Cheesecake preložíme do chladničky. Najlepšie od večera do rána. Je fantastický👌
Prajem vám dobrú chuť 🥰
Jednoduchý a skvelý makovy koláč bez mletia pre lenivú gazdinku;)
MAKOVEC
INGREDIENCIE:
200 g polohrubej múky
1/2 balíčka kypriaceho prášku
100 g nemletého maku
štipka soli
1 celé vajce
150 g kyslej smotany
100 ml mlieka
100 g kryštálového cukru
60 ml oleja
1 PL citrónovej kôry
trocha masla na vymastenie formy
trocha hladkej múky na vysypanie formy
trocha práškového cukru na posypanie
POSTUP:
Rúru rozohrejeme na 170ºC, dno tortovej formy (24 cm) vyložíme papierom na pečenie a dno i boky ešte vymastíme maslom a vysypeme múkou. Ja zvyknem pripraviť rovno dvojitú dávku,ktorá vystačí na celý veľký plech ;)
Vo väčšej miske spolu premiešame sypké suroviny: múku, kypriaci prášok, mak, cukor a štipku soli.
V menšej miske vyšľaháme vajce s kyslou smotanou, prilejme mlieko, olej a primiešame strúhanú citrónovú kôru.
Tekutú zmes nalejeme k sypkej a vymiešame hladké cesto, ktoré navrstvíme do formy, resp. na plech.
Makovec pečieme vo vyhriatej rúre (170ºC) zhruba 45 minút.
Po vychladnutí posypeme ešte práškovým cukrom a podávame🥰
Dobrú chuť !
Fantastická, jemná, vláčna, plnochutná....
CITRÓNOVO-MAKOVÁ BÁBOVKA
INGREDIENCIE:
220 g zmäknutého masla
200 g kryštálového cukru
1 balíček vanilkového cukru
4 ks vajec
1 ks veľký citrón (šťava+kôra)
240 ml mlieka
260 g hladkej múky
1 balíček prášku do pečiva
0,5 KL soli
40 g celého nemletého maku
150 g bielej čokolády
POLEVA:
150 g práškového cukru
1 PL celého nemletého maku
3 PL citrónovej šťavy
POSTUP:
Bielu čokoládu roztopíme vo vodnom kúpeli, odstavíme a necháme vychladnúť, kým si pripravíme cesto na bábovku.
Zmäknuté maslo vyšľaháme s kryštálovým a vanilkovým cukrom do krémova.
Potom postupne prišľaháme vajcia, do zmesi tiež zamiešame strúhanú citrónovú kôru, precedenú citrónovú šťavu a mlieko.
Do tekutého základu preosejeme múku, kypriaci prášok, soľ a prisypeme mak. Zľahka premiešame a nakoniec do cesta zamiešame vlažnú, roztopenú bielu čokoládu.
Bábovkovú formu vymastíme maslom, vysypeme múkou a navrstvíme do nej pripravené cesto. Bábovku pečieme v rúre vyhriatej na 170°C zhruba 60 minút. Potom ju necháme krátko vychladnúť vo forme (asi 10 minút) a následne ju opatrne vyklopíme na podnos a necháme vychladnúť.
Vychladnutú citrónovo-makovú bábovku ozdobíme hladkou polevou, ktorú získame vyšľahaním práškového cukru a maku s 3 PL citrónovej šťavy.
Dobrú chuť🥮
Dlho som hľadala ten najlepší recept na tento dezert...no ten naj prišiel za mnou až do práce;)
LÁVOVÝ KOLÁČIK
INGREDIENCIE:
200 g horkej čokolády s minimálnym podielom kakaa 70%
180 g masla 82% živočíčneho tuku
200 g kryštálového cukru
4 vajcia
4 žĺtky
180g polohrubej múky
1 balíček vanilkového cukru
1/2 ČL škorice
pomarančová kôra z 1 pomaranča
POSTUP:
maslo úplne rozpustíme v MW, rozpustíme v ňom horkú čokoládu a necháme trochu vychladnúť.
Vajcia + žĺtky + cukor vyšľahám do peny. Potom pridáme rozpustenú čokoládu a múku. Formičky (vymazané a vysypané múkou), alebo silikónové na maffiny (netreba vymazávať), naplníme do 2/3 a pečieme pri teplote 180 stupňov 7-9 minút. Treba si odsledovať (hotový by mal byť pri vytiahnutí z rúry trasľavý). Prípadne najprv upiecť len jeden a podľa neho načasovať pečenie.
Cesto sa dá odložiť do chladničky a piecť aj na druhý deň (studené cesto bude mať vyšší čas pečenia).
Hotový koláčik vyklopíme na dezertný tanierik a servírujeme s uvareným bobuľovým ovocím, prípadne aj s vanilkovou zmrzlinou.
Je skutočne vynikajúci 👌👍
Dobrú chuť ;)
Ano, nie su dokonale vzhľadom ...na tom musím ešte popracovať🙏no zato sú veľmi veľmi chutné👍
MINI PAVLOWKY 🥰
INGREDIENCIE:
(na cca 16 ks)
4 bielka (veľkosť M)
200g krupicového cukru (na 1 bielko 50 g cukru)
1ČL vinného octu
2 ČL solamylu
PLNKA:
250 g jemného tvarohu
250 g mascarpone
75 g mletého maku
2 balíčky vanilkového cukru
práškový cukor podľa chuti
citrónová šťava z 1 citróna
citrónová kôra z 1 citróna
Na ozdobu drobne bobuľové alebo iné kyselkavé ovocie (jahody,maliny,kiwi,physalis,ananás,granátové jablko,čučoriedky,ríbezle)
POSTUP:
Bielka si začneme šlahať na menších otáčkach do peny, potom postupne po lyžiciach pridávame cukor, pridáme otáčky a šlaháme do tuhého snehu (10-12min). Na konci pridáme ocot a škrob a už len zľahka na malých otáčkach pár krát premiešame.
Na plech vyložený papierom striekame hniezda,môžme si ich aj vopred predkleslit na papier na pečenie.
Rúru si predhrejeme na 150 stupňov, keď vložíme plech stiahneme na 100 stupňov. ak sušíme viac plechov, použijeme teplovzdušný ohrev a teplotu znížime na 90 stupňov, sušíme cca 1,5 hodiny, a potom necháme vo vypnutej rúre dosušiť, minimálne do úplného vychladnutia, najlepšie cez noc.
Suroviny spolu vyšlaháme do tuha, striekame špičkou na hniezda, ozdobíme podľa vkusu❤️
Sú skutočne skvelé💯
Dobrú chuť ;)
Na víkend či kedykoľvek...🍎🍏🍎🍏🍎
RÝCHLY CHORVÁTSKY TVAROHOVÝ/JABLKOVÝ KOLÁČ
INGREDIENCIE:
(na stredne veľký hlboký plech)
2 vajcia
1 šálka cukru
1 šálka oleja
1 šálka mlieka
2 šálky polohrubej múky
1 balíček vanilkového cukru
1 balíček prášku do pečiva
TVAROHOVÁ PLNKA:
500 g tvarohu
250g kyslej smotany
4 PL cukru
2 vajcia
1 balíček vanilkového cukru
sušené hrozienka podľa chuti
1 ČL hladnej múky
JABLKOVÁ PLNKA:
cca 1kg ošúpaných,nahrubo nastrúhaných jabĺk
škorica/škoricový cukor podľa chuti
citrónová šťava z 1 citróna
citrónová kôra z 1 citróna
POSTUP:
Všetky suroviny spolu zmiešame,cesto rozdelíme na 2 časti, polovicu cesta vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie,dáme piecť na 180 stupňov 15 minút, potom vytiahneme z rúry, na upečené cesto navrstvíme tvarohovú alebo jablkovú plnku,ktorú prekryjeme 2.polovicou cesta a dame naspäť piecť do rúry na 180 stupňov cca 20-30 minút,kým cesto napovrchu jemne nezhnedne. Po upečení posypeme práškovým cukrom, krájame až po vychladnutí. Koláčik je ľahký a nadýchaný👌
Dobrú chuť ;)
A ešte jedna šmakocinka na dnešný večer🌰🌰🌰
GAŠTANOVÉ JAZÝČKY
INGREDIENCIE:
500 g gaštanového pyré (2 balenia)
100 g masla
50 g kryštálového cukru
1 balíček vanilkového cukru
100 g mletých vlašských orechov
100 g mletých piškót
20 ml *umu
sušené hrozienka (nepovinné)
Všetko spolu zmiešame a vytvarujeme zo vzniknutej masy jazýčky,ktoré dáme na plech a následne do chladničky zachladiť.
Zatiaľ,kým jazýčky chladnú,pripravíme si polevu z 300 g horkej čokolády a 100 g masla. Maslo rozpustíme v mikrovlnnej rúre a v ňom rozpustíme čokoládu. Dôkladne premiešame a spojíme. Pripravou polevou polievame jazýčky s použitím PL;) keď začne čokoláda tuhnúť,možme urobiť po celej dĺžke vidličkou ryhy,nemusíme;)
Navrch zdobítkom nanesieme vyšľahanú smotanu na šľahanie (250g=33%) a máme hotovo;) Ja som použila tentokrát len šľahačku v spreji...až tesne pred servírovanim,ľahšie sa mi jazýčky bez šľahačky uskladňujú🙏no najlepšia je samozrejme ozajstná šľahačka👌 skutočne odporúčam.
Skladujeme v chladničke.
Dobrú chuť 👏
No a ešte jedny úžasné keksíky pre milovníkov čokolády a škorice...ja ich už nemáčam v čokoláde a málokedy pripravujem ako kolieska;) takže rada sa podelím s mojou verziou🥰
ČOKOLÁDOVO - ŠKORICOVÉ SUŠIENKY
INGREDIENCIE:
300 g hladkej múky
200 g masla
1/2 balíčka prášku do pečiva
100 g práškového cukru
1/2 balíčka vanilkového cukru
100 gramov mliečnej čokolády
1 PL škorice
1 celé vajce
Čokoládu nastrúhajte, zmiešajte maslo s múkou a potom pridajte všetky ostatné suché prísady a vajce. Rýchlo premiešajte a vytvorte cesto. Zabaľte ho do fólie a nechajte uležať najlepšie cez noc v chladničke. Ja robím vždy 2 dávky,pretože sú fantastické a chutia úplne všetkým,malým,aj veľkým členom rodiny;)
Cesto vyvaľkajte a vykrajujte kolieska,ktoré môžte po upečení do polovice namočiť do mliečnej čokolády a dozdobiť cukrovými vločkami. Ja však najčastejšie vykrajujem kolieska s pečiatkou alebo hviezdičky s pečiatkou vločky.
Pečieme pri 180 stupňoch cca 10 minút. Keď budú upečené,samé sa vypýtaju von z rúry;)pretože začnú prenádherne rozvoniavať😇
Dobrú chuť prajeme 🍪
Dnes som sa už vianočne rozpiekla;) najskôr to boli neprekonateľné...podľa staručkého receptu od babkinej kamarátky🙏 veľmi chutné
LINECKÉ KOLÁČIKY
INGREDIENCIE:
40 dkg hladkej múky
2 žĺtky
14 dkg práškového cukru
1/2 balíčka prášku do pečiva
250 g palmarínu nastrúhať
Všetko spolu zmiešame,dáme na chvíľu do chladničky,následne cesto rozvaľkáme na hrúbku cca 5mm a vykrajujeme z neho buď kvetinky, hviezdičky,ktore zlepíme po upečení hustejším džemom alebo akékoľvek tvary...aké sa nám ziada;) ja ich zvyknem aj natlačiť do silikonových foriem na orechy a rohlíčky👌
Pečieme pri teplote 180 stupňov cca 12 minút. Keď začnu po okrajoch chytať jemne hnedú farbu,vytiahneme z rúry.
Môj tip:
Do polovice cesta môžte pridať na zafarbenie trochu kakaa a rozvaľkané biele aj tmavé cesto dať na seba,následne zavinúť do rolády a nakrájať na kolieska. Tie upečieme ako klasické linecké;)
Toto cesto je výborné aj na jablkový mrežovník🥧
Dobrú chuť 💯
Dobrú chuť ❤️