Tiez som to netusila.
Celkovo iba viem pri cajoch. Ze sa nemaju zalievat vriacou vodou.
Uz som to citala a planujem aj tak robit. Tento rok si chcem konecne sipky nazbierat a nasusit, uz sa tesim. Prosim ta ptazocka, ako susis sipky? Lebo uz som citala rozne verzie- cele, prekrojene.... A kolko sipok asi davas na salku caju? Dakujem 😊
aj ja by som chcela vedieť ako ich sušíš, dakujem
Aj mňa to zaujíma....ináč ďakujeme za poučenie...super,to som nevedela...
A keď mám zamrazeny čerstvý rakytnik?Je dobre ho zaliať vriacou vodou?
@suzi33 a keď mám rakytník sušený ako čaj? Zaliať horúcou alebo studenou vodou? Dakujem😉
aj ja prosim o info o suseni...
zaroven sa chcem spytat, ak pripravim takyto caj - teda luhovanim v studenej vode cez noc, ako dlho sa moze pit, cely nasledujuci den? ci nebodaj aj dlhsie?
dakujem
to susenie zaujima aj mna, zatial su na plechu v spajzi ale teda to nie je susenie ... a susicku nemam ☹
My od dávna varíme šípkový čaj v hrnci trikrát. Takto to robievala už naša babka.
konecne niekto, kto to sem dal ..... Sipky maju v sebe vela C vitaminu a ten sa isto iste prevaranim straca a nie vyvara, ako aj moja mama tvrdi 🙂 ze potom sa to z nich uvolni 🙂
Ahojte my sušíme v celku v sieťke na riadiátore pri miernej teplote sem tam ich poprehadzujem a je to 🙂
@suzi33 ahoj,ja ssipky pomeliem na hrubšie,ako orechy a nechám vysušiť,do siaľky dávam čajovú lyžičku...e
ja si rano zalejem sipky a do vecera chlipkam...takze macerujem tiez cely den 😉 inak susim na plechu, servitke a na radiatori, alebo na linke...premiesavam obcas...tento rok ale skusim susicku 😉
Super info ďakujem a tiež sa pripájam ohľadne sušenia a prípravy, to ma zaujíma. 😉
Chodievame na šípky a aj tento rok sme už boli. Už máme aj nasušené. Pred tým sme sušili na plachte na zemi, prepolené na polovicu, stopky aj špice šípky sme odkrajovali. Semienka nechávame. Keďže už máme malú slečnu, tak sa to už na zemi sušiť nedá 🙂...Potom sme začali sušiť v sušičke a je to omnoho rýchlejšie. Keď je slnečné počasie dajú sa sušiť aj v pekáčoch na parapete na slniečku. Osobne zalievam šípky nie vriacou vodou. Lúhovanie šípok som tiež počula, že je dobré nechať aj 2-3dni vo vode.
my sušené šípky aj rozdrvíme a potom lúhujeme v studenej vode. Po vylúhovaní "varíme" 15 - 20minút, bez bublania, na vyššiu teplotu, než je teplota tela. Precedíme a pijeme. Sušíme práve na plechu, tácke na radiátore.
@babkabubko chcelo by to tento príspevok viac rozšíriť 😉
@babkabubko môže sa tak aj rakytníkový? Ten má tiež veľa céčka. Ďakujem
Šípky krájame na polovičku alebo drvíme. Aj aj 🙂 Sušíme aj rakytník, ale v celku.
@babkabubko čiže rakytník môžem pripraviť tiež tak ako šípky?
...a to som ani nevedela...