babkabubko
18. dec 2019
119 

Vianočné vône

Vianoce – najkrajšie, najočakávanejšie a azda tie najkúzelnejšie sviatky roka už klopú na dvere. Hoci sa mnohokrát predvianočné dni stávajú akýmsi maratónom nákupov, vybavovačiek, či posledného predvianočného pečenia, verím, že si čas príprav aspoň trochu vychutnávate. Minimálne pri pečení všakovakých sladkých dobrôt, koláčov, medovníkov, zákuskov, či oplátok. Pretože vôňa a chuť škorice, vanilky, badiánu, klinčekov, anízu či perníkového korenia k týmto sviatkom neodmysliteľne patria. Navyše spomínané koreniny majú liečivé účinky a prospievajú nášmu zdraviu.

VANILKA – vzácna a vyhľadávaná. Afrodiziakum. Neopakovateľná chuť.

Ako aromatické korenie sa vanilka používala už v dávnej histórii Aztékmi. Vyskytovala sa jedine v Mexiku, kde mala rastlina najvhodnejšie podmienky a jedine na tomto území sa vyskytovali na jej opeľovanie potrebné včely rodu Melipona, alebo niektoré druhy kolibríkov. Keďže po prevoze vanilky do iných častí sveta sa nepodarilo zaistiť iný spôsob opeľovania, dnes sa okrem Mexika pestuje vanilka na ostrovoch v Indickom oceáne, na Madagaskare, na Srí Lanke, na Bahamách, či v Indonézii a opeľovaná je umelo špeciálnou metódou. Okrem toho struky vanilky prechádzajú zložitým procesom fermentácie, preto je vanilka taká drahá. Napriek tomu veľmi žiadaná.

Pravá vanilka je príjemne sladkastá, preto sa vo veľkej miere používa na prípravu koláčov, krémov, zmrzliny a najrôznejších dezertov, dochucovanie kakaa, čokolády, či čajov, a tiež na výrobu masážnych olejových zmesí, mydiel, parfémov či sviečok. V našich končinách si v kuchyni vypestovala tradíciu najmä v podobe vanilkových rožkov. Mnohé z nás ju radi pridávame aj do štedrákov, či lineckých koláčikov. Dopriať si ju môžeme naozaj v hojnom množstve, pretože predstavuje životabudič pre činnosť srdca a blahodarný energetický stimul pre celý organizmus. Podporuje v tele prekrvenie, spôsobuje rozšírenie ciev a navyše pôsobí ako afrodiziakum – prebúdza v nás zmyselné túžby.

ŠKORICA – chuť a vôňa domova. Afrodiziakum č. 2. Voľakedy mala cenu zlata 

Oranžovo hnedé korenie, ktoré pozná snáď každý. Škorica je veľmi zdravá a výživná korenina pre celý organizmus, no tu platí, že jesť ju treba s mierou. Obsahuje totiž látku kumarín, ktorá sa vo veľkých množstvách správa ako jed. Škorica sa preto neodporúča konzumovať tehotným a kojacim mamičkám. V malých dávkach je mimoriadne prospešná, pretože podporuje trávenie, metabolizmus, vylučovanie a upokojuje nervový systém. Obsahuje vitamíny, bielkoviny, sacharidy, vlákninu, tuk, vápnik, železo, horčík, fosfor, mangán, draslík, meď, zinok, sodík, selén, omega 3 kyseliny, omega 6 kyseliny, vitamín A, B, C, E, K, luteín, betakarotén, kyselinu listovú, kyselina pantoténovú. Má silné antiseptické a antibiotické účinky, uvoľňuje hlieny počas choroby, detoxikuje organizmus, zlepšuje pravidelnú stolicu, odstraňuje plynatosť, podporuje dobrý spánok.

Škorica sa odporúča konzumovať 1 maximálne 2 x do týždňa v menších dávkach (maximálne 1 najmenšia kávová lyžička). Pridať ju môžete na posypanie ovocného šalátu, do kokteilu, jogurtu, tvarohu, kaše, ovsených vločiek, ale hlavne do vianočných koláčov a oplátok.

Keďže škorica pomáhala ľudstvu už viac než štyri tisícročia, jej účinky sú overené a preto bola veľmi vysoko cenená. Pre Číňanov malo toto korenie isté obdobie dokonca vyššiu cenu ako samotné zlato práve kvôli svojim mimoriadne priaznivým účinkom na ľudské zdravie.

KLINČEKY – rozhýbu lenivý metabolizmus, pomôžu odstrániť bolesť. Afrodiziakum č. 3

Klinčekovec voňavý pochádza z Indonézie. Jeho vôňa či chuť sa nám spája najmä s vareným vínom, punčom či perníčkami. Ide o kvetinové pupene s výraznou vôňou a ostrou štipľavou chuťou. Momentálne sú najväčšími exportérmi klinčekov Zanzibar, Magadaskar a Pemba v Tanzánii. Klinčeky sú vlastne usušené, neroztvorené púčiky kvetov, ktoré sa zbierajú ešte pred tým, ako sa roztvoria. Celé stáročia sa zaraďovali medzi všelieky hlavne pre svoje protizápalové účinky. Schopnosť klinčekov zastaviť bolesť zubov je dobre známa. Dokáže stlmiť citlivosť zubného nervu, preto sa úspešne používa pri neuralgii zubov a rôznych zubných zápaloch. Prvá pomoc pri bolesti zubov je rozhodne klinček, ktorý stačí rozžuvať a nechať pôsobiť na bolestivom mieste. Silica z klinčeka má liečivý vplyv na zažívací trakt. Odporúča sa pri zlom trávení, hnačke, kŕčoch. Okrem toho posilní organizmus v stave jeho celkovej slabosti alebo pri nervovom vyčerpaní. Vzácna je aj svojimi protiplesňovými a protiparazitnými vlastnosťami. Klinčeky sú súčasťou mnohých horkých likérov.

Toto korenie sa hodí do sladkej aj slanej kuchyne. Môžete s ním pokojne experimentovať a ozvláštniť rôzne omáčky. Vo varenom víne samozrejme nesmie chýbať. Na Slovensku sa klinček používa hlavne na prípravu mnohých konzervačných nálevov a zaváranín. Tip na voňavé Vianoce: klinček stačí napichať do citrusového ovocia najlepšie pomaranča a máme tak jednoduchý osviežovač vzduchu.

BADIÁN - kamarát našich starých mám. Varené víno, punč a kompót je bez neho nudný. 

Orientálna korenina, ktorú naše babičky s radosťou pridávali do vianočných koláčov, medovníčkov, lekváru, kompótov a neodmysliteľne pri varení domáceho vína. Má príjemnú chuť a prenikavú arómu efektu sladkého drievka. Často sa používa v kombinácii so sójovou omáčkou pri príprave sladkokyslých omáčok, orientálnych jedál z mäsa, či rýb. Ak ho necháte naložený aspoň jeden týždeň v etanole, získate masážny elixír na uvoľnenie svalov a zmiernenie zápalov. Badián tiež obsahuje vitamíny skupiny B prospievajúce nervovej sústave. Nájdeme v ňom draslík, ktorý je prevenciou pred vysokým krvným tlakom, či meď nevyhnutnú pre červené krvinky. Svojim hviezdicovým tvarom je tiež ideálnym doplnkom na vianočné dekorácie.

ANÍZ – prináša úľavu žalúdku, výborne ochutí likéry. Anízový čaj – malý zázrak. 

Ďalšia špecifická korenina svojou vôňou, chuťou i účinkami. Podobne ako škorica, rasca, fenikel či kôpor prináša aníz úľavu zaťaženým črevám a pomáha pri plynatosti, pretože pomáha zvyšovať vylučovanie tráviacich enzýmov. Pri žuvaní v ústach sa uvoľní typická pelendreková aróma, ktorá potláča nepríjemný dych. Anízový čaj je vhodný na upokojenie podráždeného žalúdka, pomáha rozpúšťať hlieny a či odstraňovať kašeľ. Aníz má schopnosť zvýšiť aj vstrebávanie živín z jedla a odvádzať toxíny z tela aj vďaka tomu, že pôsobí močopudne. Na uvoľnovanie dýchacích ciest pomáha klasické naparovanie. Do vriacej vody treba dať zopár polievkových lyžíc čerstvo rozdrveného anízu a vdychovať. Jeho vôňa má tiež upokojujúci efekt, ktorý dokáže uľahčiť zaspávanie.

Začni písať komentár...

Odošli