babina_api
24. sep 2020
102 

PROPOLIS NA CELIAKIU?

Ako naznačuje štúdia alžírskych vedcov a lekárov zverejnená len začiatkom marca tohto roka (2018),skutočne tak tomu môže byť... Teda, nie že by mal propolis schopnosť celiakiu vyliečiť, vie ale pomôcť tenkému črevu, ktoré u celiatikov trpí najviac.

O čom celiakia je

I keď by sa veľmi jednoducho dalo povedať, že je to „alergia na lepok“, poďme sa na ňu pozrieť viac z blízka. „Celiakia je trvalá neznášanlivosť imunitného systému voči lepkovej bielkovine gluténu,“ píše sa na stránke www.celiakia.sk. Glutén, alebo ak chcete, lepok, je zmes proteínov nachádzajúcich sa v mnohých druhoch obilia (pšenica, raž, jačmeň, špalda, kamut, ovos, triticale),ktorá u ľudí s genetickou dispozíciou vyvoláva v čreve imunitnú reakciu spôsobujúcu zápal. Pre celiatika je každý jeden, čo i len najmenší „kontakt“ s lepkom nebezpečný, pretože tento zápal spôsobuje zakaždým. Jeho vplyvom dochádza k poškodzovaniu až chradnutiu klkov tenkého čreva a keďže sú to práve tieto klky, ktoré zabezpečujú vstrebávanie všetkých živín z potravy do organizmu, u celiatika sa prejaví podvýživa.

Aj keď by sa samovoľnému chudnutiu mnohé dámy iste potešili, neliečená celiakia môže viesť až k takým zdravotným problémom, akými sú anémia, osteoporóza, neplodnosť, neschopnosť donosiť plod, ochorenia žlčníka, pankreasu či nervového systému, ale i rakovina žalúdka či čreva. Mnohé z týchto komplikácií sú ale takisto spájané so spomínanou zápalovou reakciou spôsobenou lepkom. A práve tu vie pomôcť propolis.

Ako uvádzajú vo svojej štúdii alžírski vedci, pre svoj výskum odobrali pacientom s celiakiou vzorky zapálených tkanív, ktoré následne vystavili vplyvu alkoholového extraktu propolisu. Vychádzali z predpokladu, že propolis má protizápalové, antioxidačné a imunomodulačné vlastnosti. Ako sa ukázalo, pomocou propolisu sa všetky skúmané zápalové ukazovatele skutočne dostali „do normálu“. Princípom je, ako vyplýva z výskumu, schopnosť propolisu priamo vplývať na „pro-zápalové“ cytokíny. (Cytokíny sú molekuly prenášajúce dôležitú informáciu medzi bunkami, majúce (o.i.) práve vplyv na zápal a obranyschopnosť. Sú zároveň základnými regulátormi imunitného systému.) Výsledkom je, že zápalová reakcia sa jednoducho nevyvolá, čo u celiatikov následne znamená neporušenie povrchu tenkého čreva.

Zo štúdie teda vyplýva, že aj keď propolis nemá moc celiakiu vyliečiť, dokáže tenké črevo ochrániť natoľko, aby pri prípadnom užití gluténu ďalej nedegenerovalo.

Aby sme ale boli pri celiakii s blahodarnými účinkami včelích produktov úplní, spomeňme, že kvôli nedostatočnej výžive (spôsobenej spomínaným poškodením klkov tenkého čreva) je užívanie včelieho peľu alebo pergy, ktoré sú skutočnými prírodnými multivitamínmi, viac než rozumnou voľbou.

Zdroje:

www.celiakia.sk

https://www.wikiskripta.eu

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3786476/ (Ex vivo immunomodulatory effect of ethanolic extract of propolis during Celiac Disease: involvement of nitric oxide pathway. Medjeber, Touri, Rafa, Djeraba, Belkhelfa, Boutaleb, Arroul-Lammali, Belguendouz, Touil-Boukoffa; In: Inflammopharmacology. 2018 Mar 7)

Začni písať komentár...

Odošli