Príspevky pre registrovaných používateľov sa ti nezobrazujú.

    🙂

    Venujem sa aj plodnosti/neplodnosti mladých párov: https://www.radiomaria.sk/archiv/radost-z-viery/

    babina_api
    28. okt 2020    Čítané 584x

    Autizmus

    Terapia včelími produktmi pri diagnóze akou je autizmus má svoju tradíciu na Ukrajine, v Rusku či Grécku.  Na Slovensku sme v nej priekopníkmi. Na základe našej niekoľkoročnej praxe však v žiadnom prípade nechceme tvrdiť, že včelie produkty dokážu autizmus vyliečiť. Rozhodne ale dokážu eliminovať mnohé problémy, s ktorými sa malí autisti, ich rodičia a i okolie denno-denne pasujú. O čo sa pri terapii autizmu včelími produktmi opierame a prečo „to funguje“? Poďme si to vysvetliť pekne poporiadku.

    Čo je autizmus a aké sú príčiny jeho vzniku

    Autizmus  je  neurovývinová porucha  charakterizovaná kvalitatívne narušenou sociálnou interakciou, komunikáciou a obmedzeným stereotypným správaním a záujmami. Má sa tiež za to, že ide o autoimúnne ochorenie. Keďže autizmus predstavuje heterogénnu skupinu vývinových porúch s veľkou variabilitou v prejavoch, je správnejšie hovoriť o poruchách autistického spektra (PAS).

    Príčin vzniku či rozvoja autizmu môže byť hneď niekoľko. Ako vo svojej práci Etiológia autizmu zverejnenej na internetovej stránke Akademického centra výskumu autizmu zhrnula MUDr.  Lenka Siklenková, môže ísť o anatomické zmeny mozgu, genetické odchýlky či faktory prostredia. Preto sa o autizme hovorí aj ako o multifaktoriálnom ochorení. „S vysokou pravdepodobnosťou sa na ňom zúčastňujú genetické faktory v súhre s vplyvom prostredia. Po celom svete prebieha množstvo klinických štúdií, ktoré popisujú či už anatomické zmeny mozgu autistov, zmeny na úrovni bunkových štruktúr, poruchy imunity, či zmeny hladín niektorých dôležitých signálnych molekúl v mozgu a ich receptorov, zmeny chromozómov či iné genetické odchýlky a veľké množstvo ďalších možných príčin,“ uvádza Siklenková.

    Čo majú ale deti diagnostikované poruchou autistického spektra spoločné, sú problémy s trávením, pričom sa v tejto súvislosti hovorí o takzvanom syndróme deravého čreva . Máme za to, že neschopnosť zužitkovať z potravy výživné látky spôsobuje tiež nesprávne fungovanie, respektíve „nefungovanie“ imunitného systému a má tiež na svedomí, že organizmus autistu sa nevie zbaviť ťažkých kovov či iných toxínov prirodzeným spôsobom, ako je to u zdravého človeka. Špecifikom všetkých detí, s ktorými sme prišli do kontaktu, bola tiež extrémna vyberavosť v jedlách, respektíve neprekonateľný „stereotyp“.

    Špecifikum je tiež v tom, že sa až štyrikrát častejšie vyskytuje u osôb mužského pohlavia. To dáva priestor pre teórie naznačujúce súvislosť autizmu s účinkom testosterónu. Aj táto súvislosť je dnes v centre záujmu mnohých vedcov vo svete.

    V súvislosti s terapiou včelími produktmi treba spomenúť aj skutočnosť, že u autistov  sa  pozorovali  zmeny  v hladinách  neurotransmiterov (chemické látky uvoľňované z nervového zakončenia na synapsii, ktoré umožňujú ďalšie šírenie podráždenia alebo vyvolanie určitej reakcie)  GABA  –  kyselina gama-amino-maslová .  Je to inhibičný (tlmiaci)  mediátor  v  centrálnom  nervovom  systéme a u autistov sa pozorovali jeho znížené hladiny. Vedci sa zhodujú, že táto nedostatočnosť  by  mohla  byť  príčinou nadmernej  vzrušivosti  a zmyslovej „hypercitlivosti“  autistov.

    Správna diéta

    Súvislosť medzi baktériami žijúcimi v črevách a poruchami autistického spektra skúmali vedci už v 60. rokoch minulého storočia. V črevnej mikroflóre môžu vznikať neuroaktívne zlúčeniny, ktoré sa pri zvýšenej priechodnosti čriev dokážu dostať až do mozgu a zapríčiňovať abnormálne vzorce správania. Vedci v tejto súvislosti zistili, že zmena bioflóry tráviaceho traktu sa pozitívne odráža pri liečbe porúch autistického spektra. Výskum odhalil, že užívanie probiotík a zmena stravy napomáhajú zmierňovať autistické symptómy.

    Otázkou dôležitosti správnej stravy u autistov sa v našich končinách už pred desiatimi rokmi venovala profesorka Anna Strunecká. Vo svojej knihe Přemůžeme autizmus? poukazuje o.i. na to, že pre nedostatok tráviacich enzýmov nedokážu osoby postihnuté PAS správne spracovávať tri „biele jedy“, ktoré sú súčasťou nášho každodenného jedálnička. Sú nimi mlieko, či presnejšie bielkovina kazeín, ktorú obsahuje, múka a z nej najmä lepok a tiež cukor. Do popredia tiež stavia potrebu intenzívnej „detoxikácie“, teda obohatenie stravy o široké spektrum antioxidantov. V neposlednom rade hovorí o tom, prečo v našej strave potrebujú autisti (ale nielen oni) dostatok vitamínov skupiny B.

    A práve tu, pri strave, sa začína príbeh vplyvu včelích produktov na autizmus. Sú predsa výživovými doplnkami...

    Čím včelie produkty pomáhajú

    Upravujú trávenie

    Sú superpotravinami

    Detoxikujú

    Odstraňujú zápalové procesy

    Vplývajú na neurotransmitery

    Nastoľujú hormonálnu rovnováhu

    Úprava trávenia

    Z vlastnej skúsenosti vieme, že včelie produkty dokážu odstrániť široké spektrum tráviacich problémov. Pri deťoch s PAS aplikujeme všetky štyri najdôležitejšie oblasti, likvidáciu parazitov, vírusov a kvasiniek, detoxikáciu, doplnenie probiotík a bohaté vyživovanie.

    Dovolíme si tvrdiť, že príroda nepozná väčšieho nepriateľa parazitov, vírusov a kvasiniek v jednom, ako je propolis. Konečne, aj včely ho odpradávna používajú ako ochranu voči najrôznejším ochoreniam. Flavanóny, flavóny, fenolové kyseliny a ich estery prítomné v propolise dokážu narušiť a ovplyvňovať životný cyklus vírusov, pozmeniť ich DNA, čím pre ľudské zdravie prestávajú byť hrozbou. Čo sa baktérií týka, je známy pokus so sledovaním jeho účinkov na 267 anaeróbnych kmeňoch, pričom pozitívne sa prejavil na takmer všetkých z nich. Flavóny a deriváty kyseliny kávovej úspešne potláčajú kvasinky z rodu Candida, častého pôvodcu rôznych kožných ochorení a fungálnych ochorení slizníc tráviaceho, dýchacieho, močového traktu a genitálií.

    V súvislosti s užívaním propolisu je u nás známa najmä jeho alkoholová forma, v našej praxi (a to nielen pri deťoch s autizmom) využívame jeho vodný extrakt.

    Keď sa účinky propolisu spoja s účinkami včelieho chitosanu (telíčka mŕtvych včiel),na odstránenie toxínov z organizmu niet lepšieho „lieku“. Včelí chitosan je totiž neuveriteľný sorbent, v hrubom čreve dokáže na seba naviazať nielen toxíny, ale i tuky. Zaujímavosťou je, že má „selektívnu“ schopnosť, dokáže v organizme škodlivé látky doslova identifikovať a zamerať sa len na ne.

    Perga alebo včelí chlieb, teda fermentovaný včelí peľ, takisto oplýva antibiotickou aktivitou proti gram-pozitívnym patogénnym baktériám vrátane Klebsiella pneumonia a Pseudomonas aeruginosa a hubám, ako napríklad Candida albicans. Všetky tieto mikrobiálne organizmy, spolu s Clostridiou, sú premnožené u väčšiny pacientov s autizmom.

    V súvislosti s trávením na ňu však nevieme dopustiť najmä pre jej vlastnosť probiotika. Okrem toho, že obnovuje normálny balans črevnej mikroflóry a zlepšuje stav sliznice tráviaceho traktu (čo je, ako sme spomínali, pre deti s PAS nesmierne dôležité),podporuje tiež chuť do jedla, zlepšuje funkciu pečene a stimuluje tvorbu žlče.

    V našej praxi terapiu okrem týchto produktov dopĺňam o zmes bylín skombinovaných tak, aby správne fungovanie tráviaceho systému dieťaťa ešte viac podporili.

    Čo sa týka bohatého vyživovania, a to i vo vzťahu k spomínanej potrebe zvýšeného príjmu vitamínov skupiny B, prichádzajú na rad...

    Superpotraviny

    Včelie produkty obsahujú celú škálu vitamínov vrátane celej skupiny vitamínov B, minerálne a stopové prvky. Sú tiež veľmi bohaté na polyfenolové zlúčeniny – flavonoidy, fenolové kyseliny a ich deriváty (teda antioxidanty),aminokyseliny, polynasýtené mastné kyseliny, prírodné hormóny a mnoho ďalších biologicky aktívnych látok.

    V našej praxi s deťmi s PAS sa, čo sa samotnej výživy týka, opierame najmä o pergu a tiež homogenát trúdích lariev.

    O zázračných vlastnostiach včelieho, obnôžkového peľu svedčí skutočnosť, že nechýba v žiadnom potravinovom balíčku astronautov vydávajúcich sa na dlhodobý pobyt vo vesmíre. V poslednom období však jeho slávu „zatieňuje“ pega, teda včelí peľ, ktorý prešiel v úli kyslo-mliečnym kvasením. Jestvujú názory odborníkov, že perga je po materskom mlieku druhou najvýživnejšou potravinou pre ľudský organizmus. Aj keď biochemické zloženie prvotného produktu, včelieho peľu, v značnej miere závisí od druhov rastlín, z ktorých včely peľ zbierajú peľ, perga vždy obsahuje: monosacharidy, 16 zameniteľných a nezameniteľných kyselín, 13 mastných kyselín (vrátane Omega 3, 6 a 9),karotenoidy (predchodcovia vitamínu A),vitamíny (E, C, D, P (rutín),K, B1, B2, B3, B6),koenzým Q 10, makro- a mikroprvky (draslík, magnézium, fosfor, mangán, železo, meď, zinok, chróm, jód, kobalt a iné). Dôležitú úlohu v rôznych procesoch metabolizmu tiež odohrávajú v perge obsiahnuté organické kyseliny, enzýmy a látky podobné hormónom. Podľa obsahu monosacharidov, vitamínov a enzýmov, tiež podľa výživných a energetických hodnôt a vďaka dobrému vstrebávaniu ľudským organizmom, perga značne prevyšuje kvetový peľ.

    V súvislosti s PAS tiež nesmieme zabudnúť poukázať na skutočnosť, že vďaka bohatému obsahu esenciálnych mastných kyselín má perga pozitívny vplyv práve na vývinové defekty, depresiu či ochorenia nervového charakteru.

    Pri homogenáte trúdích lariev alebo tiež „trúďom mlieku“ v súvislosti s výživou  detí s PAS ťažíme z toho, že obsahuje celú škálu vitamínov B vrátane B9 či B12.

    Detoxikácia

    Schopnosť včelích produktov pôsobiť v organizme ako antioxidanty (teda látky schopné viazať na seba toxíny, voľné radikály a vyplavovať ich z organizmu),spočíva najmä v bohatom zastúpení polyfenolov v nich, najmä flavonoidov a fenolových kyselín. 

    Propolis je napríklad plný hneď dvoch zo šiestich skupín flavonoidov. Jestvuje dokonca štúdia, tvrdiaca, že antioxidačný účinok propolisu je 6-krát väčší, než ostatných známych antioxidantov. Aby sme boli konkrétni, propolis obsahuje napríklad kyselinu kávovú, kyselinu škoricovú, kyselinu p-kumarovú, galangín, kvercentín alebo chryzín.

    Perga je na tom, čo sa týka spektra zastúpených flavonoidov odobne ako propolis, v nej sa však navyše, ako sme už spomínali, nachádza aj koenzým Q10, karotenoidy, vitamín E či zinok, ktoré sú tiež považované za antioxidanty.

    Vplyv na zápalové procesy

    Ako sme už spomínali, autisti majú problém i s imunitou. V ich tele prebieha mnoho zápalových procesov, bez toho, aby o tom „dalo vedieť navonok“.  Väčšina z nich prebieha v tráviacom trakte, avšak, aj v krvi a mozgovomiechovom moku autistov boli pozorované zvýšené hladiny zápalových mediátorov. V krvi však tiež boli nájdené aj autoprotilátky proti proteínom centrálneho nervového systému. Laicky povedané, organizmus autistu sa bráni vlastnej schopnosti bojovať so zápalom. Dopĺňanie látok schopných odstraňovať zápalové procesy má preto pre ľudí s PAS obrovský význam.

    Aj za protizápalovými vlastnosťami včelích produktov stoja polyfenoly, v prípade pergy i koenzým Q10. Propolis napríklad priamo vplýva na pro-zápalové cytokíny (molekuly, ktoré prenášajú dôležitú informáciu medzi bunkami a majú vplyv o.i. na https://www.wikiskripta.eu/w/Z%C3%A1n%C4%9Bt a obranyschopnosť). Perga zas brzdí aktivitu enzýmov prítomných na procese vzniku akútnych a chronických zápalových stavov.

    Protizápalové vlastnosti má tiež melitín, jedna z najaktívnejších zložiek včelieho jedu. Preto pri terapii aplikujeme deťom na chodidlá, spánky a krčnú chrbticu krém s včelím jedom.

    Vplyv na neurotransmitery
    V tejto časti sa oprieme o jedinú vedeckú štúdiu, na ktorú sme dosiaľ v priamej súvislosti medzi včelími produktmi a autizmom natrafili. Má názov Glutamátová excitotoxicita vyvolaná orálnym užívaním kyseliny propiónovej, mastnej kyseliny s krátkym reťazcom, môže byť zmiernená včelím peľom (Glutamate excitotoxicity induced by orally administered propionic acid, a short chain fatty acid can be ameliorated by bee pollen) a vytvoril ju tím vedcov z výskumného Centra pre ženské vedecké a lekárske vysoké školy King Saud University v Saudskej Arábii .

    I keď výskum prebiehal na potkaních mláďatách, vedci sa opierali i o závery mnohých kolegov zaoberajúcich sa účinkami včelieho peľu na ľudské zdravie. Skúmali jeho schopnosť upraviť nerovnováhu v zložitom procese zvanom glutamát/GABA-glutamín cyklus, s anomáliami ktorého sú spájané depresia, neschopnosť učiť sa a tiež, ako sme spomenuli v úvode, i mnohé poruchy neurologického vývoja vrátane autizmu.

    V zložitom cykle ide, zjednodušene povedané, o premenu glutamínu  na kyselinu gama-aminomaslovú, teda GABA a tiež glutamát.

    Pre vysvetlenie:

    Glutamín je v ľudskom tele najviac zastúpená aminokyselina, ľudské telo si ju vie vyrábať samo (získava ho ale aj z rôznych potravín).

    Kyselina gama-aminomaslová, GABA patrí medzi tzv. signálne molekuly alebo „mediátory“, ktorých funkciou je prenos alebo sprostredkovanie informácie v bunke alebo organizme. Jej úlohou je obmedzovať schopnosť cieľovej nervovej bunky vysielať signály iným bunkám. Takýmto spôsobom pomáha brániť celej kaskáde nadmernej stimulácii nervov, ktorá by mohla preťažiť nervový systém a brániť tak jeho normálnemu fungovaniu. Pôsobí teda tlmiaco.

    Glutamát alebo kyselina glutámová je aminokyselina (vzniknutá práve v tomto cykle),ktorá stimuluje, teda podmieňuje aktivitu medzi nervovými bunkami. Pôsobí „vzrušivo“.

    Rovnováha medzi vzrušivými a tlmiacimi neurotransmitermi je pre normálne fungovanie nervového systému a vlastne celého mozgu nesmierne dôležitá. U autistov však táto rovnováha absentuje. Navyše, zistil sa aj vzťah medzi glutamátovou excitotoxicitou („pre-množenosťou“) a neuro-zápalmi pri autizme.

    Štúdia poukazuje na to, že mimobunkové uvoľňovanie glutamátu spôsobujúce celú kaskádu nechcených procesov a oxidačný stres, teda prebytok voľných nechcených radikálov, sú vzájomne prepojené.

    A práve tu vstupuje do hry včelí peľ, pretože je známy svojimi silnými antioxidačnými vlastnosťami. Inými slovami, má schopnosť „odchytať“ voľné radikály, aby tie nerobili v tele šarapatu a prenechali svoje miesto látkam potrebným pre zdravé fungovanie nášho tela, vitamínom a minerálom.

    Aj tu teda opäť ide o antioxidanty. Ako sme už spomenuli, sú nimi všetky včelie produkty. Preto máme za to, že výsledky tejto štúdie sa dajú na ne generalizovať. V našej terapii, ako sme už tiež spomenuli, pracujeme s pergou, a nie s včelím peľom. Obsahuje viac živín, je lepšie stráviteľná a pôsobí aj ako probiotikum.

    Nastolenie hormonálnej rovnováhy

    Ako sme tiež v úvode spomínali, u detí s PAS bola zistená zvýšená hladina mužských pohlavných hormónov, testoterónu. Jestvuje teória, že náchylnosť k vzniku autizmu v súvislosti s nimi získajú deti už v tele matky. Inými slovami, že matky, ktoré majú jeho zvýšenú hladinu, majú väčšiu pravdepodobnosť priviesť na svet dieťa postihnuté PAS.

    Ako je známe, včelími produktmi, ktoré priamo obsahujú pohlavnú hormóny, je materská kašička a trúdie mlieko či trúdí homogenát. Zdroje tiež uvádzajú, že i včelí peľ obsahuje látky podobné hormónom.

    Keďže sa nám ale nepodarilo dopátrať sa žiadnej štúdie, ktorá by vysvetlila mechanizmus fungovania testosterónov na organizmus autistov, usúdili sme, že jeho prebytok by sme mohli kompenzovať  dopĺňaním ženských pohlavných hormónov. Začali sme teda deťom v multiproduktovom medovom „kokteile“ aplikovať materskú kašičku (i pre jej silnú imunomodulačnú schopnosť). Veľmi rýchlo sa však ukázalo, že to nefunguje. Skúsili sme preto kašičku nahradiť trúdím homogenátom a „zázrak“ bol na svete. I keď sa v súvislosti s trúdím homogenátom hovorí o jeho schopnosti povzbudiť „mužskú silu“ (o čom sme aj my presvedčení),je tiež pravdou, že obsahuje neporovnateľne väčšie množstvá ženských pohlavných hormónov progesterónu, estradiolu i prolaktínu. A to či už vo vzťahu k obsahu testosterónu alebo v porovnaní s materskou kašičkou (i preto máme výbornú skúsenosť aj s jeho aplikovaním ženám v menopauze). Zistiť, ako presne trúdí homogenát v organizme autistov funguje, je nad naše možnosti i schopnosti, isté však je, že desiatkam detí, ktoré máme na včelie produkty nastavené, pomáha. Samozrejme, len v súčinnosti s ostatnými spomenutými produktmi a prísnou diétou.

    Záver

    Namiesto záveru uvedieme našu jednu prípadovú štúdiu. Než k tomu ale dôjde, nesmieme zabudnúť spomenúť, že k aplikovaniu včelích produktov pre zlepšenie stavu detí s PAS pristupujeme nanajvýš individuálne. S mamičkami tiež konzultujeme každé, čo i len najmenšie zmeny v správaní či stravovaní. Deti tiež počas terapie musia prísne dodržiavať diétu bez mlieka, múky a cukru a prijímať dostatočné množstvo vody, aby sa mohol proces „detoxikácie“ úspešne uskutočniť. A čo je veľmi dôležité, napredovanie detí tiež nie je možné bez aktívnej spolupráce s psychológmi a logopédmi.

    Prípadová štúdia:

    Náš prvý malý klient, Aďko S., v čase začiatku terapie mal 4 roky a bol čerstvo diagnostikovaný.

    Diagnóza mu bola lekárom pediatrickej neurológie stanovená 7.11.2016. V nej sa uvádza:

    - oneskorený vývoj reči

    - ľahké mentálne postihnutie

    - porucha autistiskeho spektra

    - centrálny hypotonický syndróm

    „4-ročný mal nedokonalý sociálny kontakt, zrakový kontakt nenadväzuje, hrá sa sám, rozpráva len určité slova, konzumuje len mixovanú  polievku.“

    My sme terapiu začali 2016 roku a bral produkty 2.5 roka.

    Aďko chodil najprv do špeciálnej škôlky, potom prešiel do súkromnej. Mamička intenzívne komunikovala s učiteľkou a sledovali sme, aké má správanie v kolektíve. Aďko prvý mesiac len pozoroval deti a hral sa sám. Postupne, počas druhého a tretieho mesiaca sa k deťom stále viac približoval, začína sa hrať v kolektíve. Na prechádzkach po druhom mesiaci neuteká.

    Prvý polrok mamička nosí polievku do škôlky, stravu v škôlke začína konzumovať až po niekoľkých mesiacoch. Doma Aďko už po druhom mesiaci začína ochutnávať nové jedlá, ovocie, zeleninu, mäso.

    Očný kontakt začal Aďko nadväzovať do mesiaca, opakovať slová a vety od tretieho. Postupne sa učí nové slová, pomenováva predmety podľa obrázkov, spája vety a začína  porozumenie. Logopedička môže s dieťaťom pracovať, pretože sa zlepšila jeho koncentrácia. Po roku Aďko rozpráva bez kartičiek, ale mamička ho stále musí opraviť, lebo neskloňuje správne a nepoužíva osobné zámena.

    Navštívila nás riaditeľka škôlky, kde chodil Aďko a rozprávala, ako sa menilo jeho správanie hneď od začiatku terapie. Zobrali ho aj bez rodičov do školy prírody na týždeň, zvládol to veľmi dobre.

    V tomto školskom roku nastúpil do 1. ročníka základnej školy. Kým pred dvoma rokmi mu neurológ prognózoval špeciálnu školu, dnes, po dva a pol roku terapie včelími produktmi chodí do „normálky“. Má asistentku, mamičku, a učivo zvláda bez problémov. Kolektív ho prijal a cez prestávku sa hrá s deťmi. Budeme ho ďalej pozorovať a uvidíme, čo bude v puberte.

    Zdroje:

    https://vyskum-autizmu.webnode.sk/news/etiologia-autizmu/?utm_source=copy&utm_medium=paste&utm_campaign=copypaste&utm_content=https%3A%2F%2Fvyskum-autizmu.webnode.sk%2Fnews%2Fetiologia-autizmu%2F

    http://bee-hexagon.net

    http://www.apiland.ro

    apilad.ru

    Bee Pollen: Chemical Composition and Therapeutic Application /Katarzyna Komosinska-Vassev, Pawel Olczyk, Justyna Kaźmierczak, Lukasz Mencner, and Krystyna Olczyk/, in: Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, Volume 2015 (Včelí peľ: chemické zloženie a terapeutická aplikácia, in: Dôkazmi podložená doplnková a alternatívna medicína, roč. 2015)

    N.Z. Chismatullinová – Praktická apiterapia, Hydra, 2015

    Petro VITENKO – Medicínske aspekty pergy, In: Doktor Včielka, UA, č. 1, 2016

    https://lipidworld.biomedcentral.com

    babina_api
    24. sep 2020    Čítané 102x

    PROPOLIS NA CELIAKIU?

    Ako naznačuje štúdia alžírskych vedcov a lekárov zverejnená len začiatkom marca tohto roka (2018),skutočne tak tomu môže byť... Teda, nie že by mal propolis schopnosť celiakiu vyliečiť, vie ale pomôcť tenkému črevu, ktoré u celiatikov trpí najviac.

    O čom celiakia je

    I keď by sa veľmi jednoducho dalo povedať, že je to „alergia na lepok“, poďme sa na ňu pozrieť viac z blízka. „Celiakia je trvalá neznášanlivosť imunitného systému voči lepkovej bielkovine gluténu,“ píše sa na stránke http://www.celiakia.sk. Glutén, alebo ak chcete, lepok, je zmes proteínov nachádzajúcich sa v mnohých druhoch obilia (pšenica, raž, jačmeň, špalda, kamut, ovos, triticale),ktorá u ľudí s genetickou dispozíciou vyvoláva v čreve imunitnú reakciu spôsobujúcu zápal. Pre celiatika je každý jeden, čo i len najmenší „kontakt“ s lepkom nebezpečný, pretože tento zápal spôsobuje zakaždým. Jeho vplyvom dochádza k poškodzovaniu až chradnutiu klkov tenkého čreva a keďže sú to práve tieto klky, ktoré zabezpečujú vstrebávanie všetkých živín z potravy do organizmu, u celiatika sa prejaví podvýživa.

    Aj keď by sa samovoľnému chudnutiu mnohé dámy iste potešili, neliečená celiakia môže viesť až k takým zdravotným problémom, akými sú anémia, osteoporóza, neplodnosť, neschopnosť donosiť plod, ochorenia žlčníka, pankreasu či nervového systému, ale i rakovina žalúdka či čreva. Mnohé z týchto komplikácií sú ale takisto spájané so spomínanou zápalovou reakciou spôsobenou lepkom. A práve tu vie pomôcť propolis.

    Ako uvádzajú vo svojej štúdii alžírski vedci, pre svoj výskum odobrali pacientom s celiakiou vzorky zapálených tkanív, ktoré následne vystavili vplyvu https://www.apipraktik.sk/tovar/propolio-propolisova-tinktura-sprej. Vychádzali z predpokladu, že propolis má protizápalové, antioxidačné a imunomodulačné vlastnosti. Ako sa ukázalo, pomocou propolisu sa všetky skúmané zápalové ukazovatele skutočne dostali „do normálu“. Princípom je, ako vyplýva z výskumu, schopnosť propolisu priamo vplývať na „pro-zápalové“ cytokíny. (Cytokíny sú molekuly prenášajúce dôležitú informáciu medzi bunkami, majúce (o.i.) práve vplyv na zápal a obranyschopnosť. Sú zároveň základnými regulátormi imunitného systému.) Výsledkom je, že zápalová reakcia sa jednoducho nevyvolá, čo u celiatikov následne znamená neporušenie povrchu tenkého čreva.

    Zo štúdie teda vyplýva, že aj keď propolis nemá moc celiakiu vyliečiť, dokáže tenké črevo ochrániť natoľko, aby pri prípadnom užití gluténu ďalej nedegenerovalo.

    Aby sme ale boli pri celiakii s blahodarnými účinkami včelích produktov úplní, spomeňme, že kvôli nedostatočnej výžive (spôsobenej spomínaným poškodením klkov tenkého čreva) je užívanie včelieho peľu alebo pergy, ktoré sú skutočnými prírodnými multivitamínmi, viac než rozumnou voľbou.

    Zdroje:

    http://www.celiakia.sk

    https://www.wikiskripta.eu

    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3786476/ (Ex vivo immunomodulatory effect of ethanolic extract of propolis during Celiac Disease: involvement of nitric oxide pathway. Medjeber, Touri, Rafa, Djeraba, Belkhelfa, Boutaleb, Arroul-Lammali, Belguendouz, Touil-Boukoffa; In: Inflammopharmacology. 2018 Mar 7)

    babina_api
    18. aug 2020    Čítané 454x

    MEDICÍNSKE ASPEKTY PERGY

    Príroda darovala ľudstvu nespočetné množstvo druhov surovinových zdrojov, majúcich celý arzenál liečebných vlastností. Zvedavý ľudský rozum pokračuje aj dnes objavovať tajomstvá prírody a používať ich v prospech ľudskej populácie. Jednými z takýchto zázrakov sú produkty vyrobené včelou.

    Chcem pripomenúť: v rokoch 1947-1950 bol v Japonsku uskutočnený výskum, ktorý iniciovala tamojšia vláda. Po jadrovom bombardovaní Hirošimy a Nagasaki, v dôsledku ktorého bolo viac ako 3 mil. osôb zasiahnutých radiáciou, vznikla potreba nájsť aktívne a efektívne substancie, ktoré by máli rádioprotektívne vlastnosti a mohli pomôcť organizmu odolávať radiácii. Na prvom mieste sa objavili produkty včelárstva, predovšetkým materská kašička a perga! Odvtedy existuje v Japonsku vládny program – všetky deti do 14 rokov dostávajú bezplatne natívnu materskú kašičku. Výsledkom je skutočnosť, že Japonci dosahujú najvyšší vek dožitia na svete.

    V dnešnom príspevku sa však chcem dotknúť témy použitia pergy pri liečení a prevencii ľudských chorôb.

    Prega je unikátny prírodný biologicky aktívny produkt s mimoriadnymi ozdravnými vlastnosťami. Vzniká z peľovej obnôžky (včelami nazbieraných zrniek peľu) po dvojtýždňových mikrobiologických a biochemických reakciách prebiehajúcich v špeciálnych podmienkach vo včeľom úli. Technológia výroby pergy v podmienkach „včelej biofarmy“ je tiež veľmi zaujímavá téma, o ktorej však nebude reč dnes.

    Údaje o perge získané od vedcov - farmakológov, biochemikov, lekárov z rôznych štátov sveta dovoľujú s istotou tvrdiť, že podľa kvality biologicky aktívnych komponentov obsiahnutých v perge a ich všestranného a efektívneho pôsobenia na organizmus človeka podobný produkt v prírode neexistuje. Pokusy vytvoriť pergu umelou cestou v laboratórnych podmienkach boli bezúspešné.

    ZLOŽENIE, LIEČEBNÉ A PREVENTÍVNE ÚČINKY PERGY

    Nakoľko biochemické zloženie peľovej obnôžky (včelieho peľu) v značnej miere závisí od druhov rastlín, z ktorých včely zbierajú peľ, nie je zloženie pergy stále. Avšak, perga vždy obsahuje: monosacharidy, 16 zameniteľných a nezameniteľných kyselín, 13 mastných kyselín, karotenoidy (predchodcovia vitamínu A),vitamíny (E, C, D, P (rutín),K, B1, B2, B3, B6),makro- a mikroprvky (draslík, magnézium, fosfor, mangán, železo, meď, zinok, chróm, jód, kobalt a iné). Dôležitú úlohu v rôznych procesoch metabolizmu tiež odohrávajú v perge obsiahnuté organické kyseliny, enzýmy a látky podobné hormónom. Pre pergu je charakterná vysoká koncentrácia karotenoidov a vitamínu E. Perga je taktiež veľmi bohatá na draslík, magnézium, železo, meď, kobalt, zinok.

    Podľa obsahu monosacharidov, vitamínov a enzýmov, tiež podľa výživných a energetických hodnôt a vďaka dobrému vstrebávaniu ľudským organizmom, perga značne prevyšuje kvetový peľ. Pri vnútornom užívaní pergy, ktorá prešla mliečno-kyslým kvasením, je riziko vzniku alergických reakcií omnoho menšie, ako pri užívaní kvetového peľu, z ktorého sa prega vytvára v bunkách plastu.

    PRI PRAVIDELNOM UŽÍVANÍ PERGA PODPORUJE ZVÝŠENIE VITALITY, POSILŇUJE IMUNITU A TIEŽ:

    • Obnovuje normálny balans črevnej mikroflóry a zlepšuje stav sliznice tráviaceho traktu, podporuje chuť do jedla, zlepšuje funkciu pečene, stimuluje tvorbu žlče, urýchľuje vylúčenie rôznych toxínov z organizmu.
    • Zlepšuje periférny, koronárny a mozgový krvný obeh a tvorbu krvi, podporuje zníženie hladiny cholesterolu v krvi a zvýšenie obsahu hemoglobínu, zlepšuje reologické vlastnosti krvi, blahodarne vplýva na funkčný stav srdcového svalu a krvného systému. Obsahuje pre plnohodnotnú srdcovú činnosť potrebné draslík a magnézium a taktiež rozširuje cievy (vďaka takým komponentom ako vitamín B3 a kyselina asparágová),podporuje zlepšenie krvného obehu, metabolických procesov v myokarde a celkovo zlepšuje činnosť srdca. Aminokyseliny lyzín a arginín, vitamín E, magnézium, mangán, zinok, chróm, jód, obsiahnuté v perge, zabraňujú vzniku aterosklerotických plakov v krvných tepnách a poskytujú hypolipidemický účinok. Antisklerotické účinky pergy sú v značnej miere spojené s prítomnosťou rutínu (vitamínu P) a vitamínu C, ktoré posilňujú steny artérií a kapilár. V perge sú vo vysokej koncentrácii zastúpené látky, ktoré zohrávajú vážnu rolu v prirodzenej syntéze hemoglobínu (do takých komponentov pergy patria železo, vitamín C, meď, zinok, mangán, kobalt, chróm, vitamín E, rutín, aminokyseliny lyzín, metionín, izoleucín, histidín).
    • Podporuje zvýšenie odolnosti organizmu človeka voči bakteriálnym a vírusovým infekciám a tiež voči vplyvom škodlivých faktorov okolitého prostredia (náhlych klimatických zmien, atmosférického tlaku, chladu, horúčav, toxínov, ionizujúceho žiarenia). Perga tak, ako aj väčšina apiproduktov, zvyšuje adaptogénne schopnosti ľudského organizmu, obsahuje tiež látky, ktoré majú baktericídne vlastnosti (kyselina mliečna a iné organické kyseliny),a takisto komponenty, ktoré prejavujú protivírusovú aktivitu (aminokyselina lyzín, zinok).
    • Zabraňuje rozvoju zápalových procesov, aktivuje regeneráciu poškodeného tkaniva. Táto vlastnosť pergy je spôsobená prítomnosťou vitamínov E, K a C, karotenoidov, organických kyselín, aminokyselín (histidín, lyzín, arginín, leucín, prolín, valín) a taktiež niektorých makro- a mikroprvkov (vápnik, magnézium, mangán, zinok, meď, kobalt) v jej zložení.
    • Poskytuje antistresové a antidepresívne účinky, podporuje fyzickú a mentálnu práceschopnosť. Perga obsahuje také prírodné antidepresíva ako zinok a vitamín B6. V zložení pergy sú však prítomné aj iné látky potrebné pre plnohodnotnú činnosť mozgu a iných častí centrálneho nervového systému (vitamín B3, meď, magnézium, jód, glutámová aminokyselina, aminokyseliny prolín, valín, glycín a iné). Podporuje zväčšenie svalovej hmoty a zmenšenie tukových uloženín, zlepšuje funkčný stav svalstva. Perga obsahuje množstvo komponentov, ktoré zvyšujú odolnosť organizmu pri intenzívnej fyzickej námahe (kyselina asparágová, aminokyseliny valín a arginín, vitamín E, draslík, magnézium, fosfor).
    • Podporuje zlepšenie funkčnosti nadobličiek a iných orgánov endokrinného systému.
    • Podporuje obnovenie normálneho hormonálneho balansu a zvýšenie potencie, zlepšuje zásobenie orgánov ženského a mužského reprodukčného systému krvou, blahodarne vplýva na proces tvorby spermií a na vývoj embrya. Nenasýtené mastné kyseliny (Omega-3, Omega-6 a iné) obsiahnuté v perge chránia mužské spermie a ženské vajíčka pred škodlivinami. A také komponenty pergy, ako vitamín E, aminokyselina arginín, zinok a mangán podporujú zlepšenie erekcie, blahodarne vplývajú na tvorbu spermy a jej kvalitu a taktiež podporujú syntézu mužského hormónu testosterónu. Tieto látky a tiež vitamín B6 a fytosteroly, ktoré obsahuje perga, podporujú zlepšenie funkčného stavu ženských pohlavných orgánov.
    • Zamedzuje predčasnému starnutiu a blahodarne pôsobí na pokožku. Perga je nielen bohatým zdrojom prírodných antioxidantov, ale v značnom množstve tiež obsahuje látky vplývajúce na prirodzenú tvorbu bielkoviny kolagén, ktorý dodáva pokožke pružnosť a elastickosť (vitamíny C a E, rutín, karotenoidy, zinok, meď, fytohormóny, aminokyseliny lyzín, treonín, metionín, leucín, fenylalanín, kyselina mliečna).

    • PERGA POSKYTUJE CELKOVÉ POSILNENIE ORGANIZMU A PODPORUJE OBNOVENIE ENERGETICKÝCH REZERV ČLOVEKA, ZNAČNE ZNIŽUJE RIZIKO VÝVOJA A ZVYŠUJE EFEKTIVITU LIEČENIA TAKÝCH OCHORENÍ:
    • Otrava jedlom a iné druhy intoxikácií.
    • Ateroskleróza, ischemická choroba srdca, srdcová nedostatočnosť, arteriálna hypertenzia, arteriálna hypotenzia, trombóza, tromboflebitída, kŕčové žily.
    • Hepatitída, žlčové kamene, cholecystitída, gastritída, kolitída, enteritída, enterokolitída, disbakterióza, žalúdočné vredy, vredy dvanástnika, iné ochorenia tráviaceho traktu.
    • Adenóm prostaty, prostatitída, mužská neplodnosť a iné choroby mužského reprodukčného systému.
    • Anémia spôsobená nedostatkom železa, leukémia.
    • Dystonia, ochorenia nervového a endokrinného systému.
    • Respiračné ochorenia (vrátane spôsobených chrípkovým vírusom, pľúcna tuberkulóza, bronchiálna astma, bronchitída, angína, laryngitída, faryngitída a iné).
    • Dermatologické ochorenia (psoriáza, neurodermatitída, ekzémy a iné).
    • Choroby ľadvín.
    • Choroby orgánov zraku.
    • Ochorenia ženskej pohlavnej sústavy.

    INDIKÁCIAMI NA UŽÍVANIE PERGY TAKTIEŽ SÚ:

    • Poruchy zásobovania mozgu krvou, zhoršenie pamäti.
    • Depresie, syndróm chronickej únavy.
    • Znížená imunita.
    • Zvýšená fyzická, mentálna, psychická záťaž.
    • Anorexia, hypotrofia, poruchy tráviaceho traktu u detí.

    PRAVIDELNÉ UŽÍVANIE PERGY SA TIEŽ ODPORÚČA:

    • V období rekonvalescencie po prekonanom infarkte alebo porážke.
    • Onkologicky chorým v období rekonvalescencie po absolvovaní chemoterapie alebo ožarovania.
    • Ako súčasť komplexného programu posilňovania imunity.
    • Ako súčasť komplexného programu liečenia od alkoholickej alebo drogovej závislosti.
    • Starším osobám – pre aktivizáciu metabolických procesov, prevenciu Alzheimerovej choroby a iných gerontologických mozgových ochorení.
    • Tehotným ženám a dojčiacim matkám (perga zvyšuje hladinu hemoglobínu u tehotných, blahodarne vplýva na vývoj plodu, zabraňuje rozvoju depresií po pôrode, podporuje tvorbu materského mlieka).

    SPÔSOB UŽÍVANIA A TRVANLIVOSŤ

    Jednorazová dávka pergy, ktorá zabezpečuje stimuláciu obranných schopností organizmu je u dospelých 2-3g denne, u detí 0,5-1g denne. Zvýšenie jednorazovej dávky neprináša väčší efekt, nakoľko na stimuláciu organizmu sa použije práve toto množstvo, ostatné sa už berie ako kalorické stravovanie. Pergu sa odporúča užívať 2-3 krát denne polhodinu pred jedlom. Odporúčaná doba trvania liečebnej preventívnej kúry sú 3-4 týždne, prestávka medzi jednotlivými kúrami je 10 dní. Kvôli tonizujúcemu účinku sa neodporúča užívať pergu večer po 18-tej hodine.

    Perga podporuje omladenie, zvlhčovanie pokožky a zvyšuje jej elastickosť, preto ju ako užitočný vitamínový a minerálny doplnok pridávajú do kozmetických výrobkov určených najmä pre starnúcu a zvädnutú pokožku. Masku s pergou sa odporúča aplikovať 1-2 krát týždenne.

    Kvôli náchylnosti pergy na oxidačné procesy a rýchle poškodenie biologicky aktívnych komponentov sa perga konzervuje medom. Trvanlivosť apikompozície je 12 mesiacov.

    KONTRAINDIKÁCIE

    Individuálna neznášanlivosť apiproduktov (produktov včelárstva),zhubné nádorové ochorenia.

    Petro VITENKO, lekár-apiterapeut, vedúci oddelenia biologicky aktívnych produktov včelárstva vedeckého centra „Výskumný ústav včelárstva Prokopoviča“, Kyjev, Ukrajina.

    /Doktor Včielka, UA, č. 1, 2016/

    babina_api
    7. aug 2020    Čítané 94x

    TRÁPIA VÁS PODRÁŽDENÉ OČI ALEBO ZÁPAL SPOJIVIEK?

    Nemusia už byť problémom s veľkým „P“

    Dlhé hodiny za počítačom a ďalšie strávené doma pred televízorom si u mnohých z nás vyberajú svoju daň v podobe podráždených očí. Začervenanie, svrbenie či pálenie vedia doháňať k šialenstvu... Pri zápale spojiviek už ani nehovoriac...

    Klasickou liečbou v týchto prípadoch sú kortikoidové masti a kvapky či antibiotiká, ktoré pri recidivujúcich zápaloch pôsobia čím ďalej, tým menej. Ostatne, čo si budeme navrávať, žijeme v zemepisných šírkach, kde sme vďaka konzumácii antibiotík od útleho detstva voči nim imúnni. A práve tam kdesi sa začala rodiť myšlienka vyvinúť prostriedky, ktoré by podráždeným či zapáleným očiam uľavili, a pritom by ich základom boli látky pochádzajúce od najlepšieho lekára, prírody.

    Prišla s ňou litovská spoločnosť Origmed, ktorá vznikla v roku 2012 práve za účelom vytvorenia, vývoja a výroby unikátnych, bezpečných a zdravých produktov určených na starostlivosť o oči, a to najmä pri problémoch, kde klasická liečba zlyháva. Inšpirovaná medicínskymi databázami, výskumami a praktickými výsledkami a sledujúc najnovšie inovácie na trhu vyvinula rad očných kvapiek OCULOCIN. Všetky tri produkty, ktoré zatiaľ spoločnosť vyvinula (Oculocin Propo, Oculocin Vital a Oculocin Solar) majú jedného významného spoločného menovateľa, bezpečnosť výrobku. Okrem toho sú všetky vyvinuté tak, aby mohli byť užívané dlhodobo bez straty efektivity. Ako sa im to podarilo? Pri vytváraní prípravkov sa sústreďujú na prirodzenú biologickú aktivitu jednotlivých prísad. Tie tvoria zvyčajne komplex 20 až 30 komplexných chemických zlúčenín, zložených niekedy aj z viac ako 100 dôležitých chemických látok, a práve ich spolupôsobenie hrá v konečnom produkte dôležitú úlohu.

    V prípade očných kvapiek https://www.apipraktik.sk/tovar/oculocin-propo-ocne-kvapky sú nimi extrakty z aloe vera, harmančeka a propolisu. Aloe vera je odpradávna používané v tradičnej medicíne na upokojenie zapálenej pokožky či ako prirodzený zvlhčovač. Harmanček obsahuje mnohé antibakteriálne zlúčeniny, ako napríklad bisabolol, flavonoidy či terpenoidy, z ktorých niektoré zároveň pôsobia protizápalovo. Jednou z týchto protizápalových zlúčenín obsiahnutých v harmančeku je apigenín, ktorý sa spomína v súvislosti s liečbou rakoviny prsníka či s priamym vplyvom na nervy. Konečne, propolis je známy svojimi protizápalovými, antibakteriálnymi a antifungicídnymi vlastnosťami. V prípade OCULOCIN Propo sa kladie dôraz na jeho schopnosť popasovať sa s infekciou na očnom viečku a tiež v schopnosti pokryť (a tým chrániť) povrch oka.

    I keď sú očné kvapky OCULOCIN Propo na trhu len pár rokov, získali za ten čas celosvetový ohlas. Spomedzi mnohých iných kútov sveta, kde k nemu vzhliadajú i odborníci, spomeňme napr. Los Angeles, kde ho odporúčajú špecialisti z Assil Eye Institute.

    A teraz sú dostupné už aj pre vás!

    babina_api
    6. júl 2020    Čítané 177x

    ÁNO ČI NIE MED DEŤOM?

    Kde sú tie časy, keď mamičky namáčali cumle predtým, než ich strčili svojej malej ratolesti do úst, do medu? Dnes niet po tomto zvyku ani chýru a, povedzme si to otvorene, pri zmienke o takomto postupe vstávajú vlasy dupkom takmer všetkým pediatrom. Nuž, áno, dnes komerčne kúpený med už zďaleka nie je to, čo kedysi. V súčasnej dobe jestvuje aj pri ňom množstvo spôsobov, ako sa dá prinajlepšom pančovať, úplne znehodnotiť či, prinajhoršom, dostať na trh med s vyšším obsahom nežiaducich látok. Ozaj, aby sme nezabudli, je tu aj všadeprítomná téma alergií...

    Ak však ale máte možnosť dostať sa k medu z dôveryhodných zdrojov, vedzte, že by ste ten med na cumeľ batoľatám dávať mali. Dôvodov na to je, ako vyplýva zo state Honey for Nutrition and Health: A Review (Med pre výživu a zdravie: zhrnutie) kolektívu autorov uverejnenej v Journal of the American College of Nutrition v januári 2009 zhŕňajúcej mnohé vedecké štúdie, hneď niekoľko.

    Deti, ktoré mali do jedálnička zaradený med, mali lepšiu krvotvorbu a vyššie prírastky na váhe ako tie, ktoré med nekonzumovali. Znížila sa tiež ich náchylnosť k ochoreniam. 1

    Detským organizmom je znášaný lepšie ako cukor 2 a deti kŕmené medom zvracali menej ako tie, ktoré prijímali cukor 3.

    Med výrazne zredukoval plačlivé fázy detí. 4

    U detí konzumujúcich med bol zaznamenaný nárast obsahu hemoglobínu v krvi, lepšia farba pokožky a netrpeli tráviacimi problémami. 5, 6

    Deti, ktoré prijímali zmes medu a mlieka mali črevnú flóru bohatú na acidofilné mikroorganizmy, konkrétne B. bifidus 7 (155) a oveľa menej trpeli hnačkami, než deti, ktoré prijímali namiesto medu cukor 8. (152)

    Deti kŕmené medom mali zlepšený príjem vápnika a ľahšiu a tenšiu stolicu. 9

    Stať sa, samozrejme, venuje aj jedinému obrovskému negatívu, čo sa konzumácie medu dojčatami a batoľatami týka, a to je prítomnosť baktérie Clostridium botulinum v ňom. „Keďže je táto baktéria v potravinách všadeprítomná a med je nekonzervovaná potravina prírodného pôvodu, riziko nízkej úrovne kontaminácie nemôžeme vylúčiť,“ píše sa v nej. Následne však vysvetľuje, že spóry tejto baktérie síce v mede prežiť dokážu, avšak nie sú schopné produkcie toxínov. U dojčiat do jedného roku veku sú spóry Clostridium botulinum schopné v prostredí žalúdka prežiť a teoreticky toxíny  produkovať, u starších detí však už nie.

    Tak ako, presvedčili sme vás?

    Za nás určite všetky palce hore za konzumáciu medu deťmi staršími ako jeden rok!

    1. Frauenfelder RA: Der Honig als Genuss-, Nähr- und Kräftigungsmittel. Buchdruckerei A. Umiker, Biel-Madretsch, pp.3-32, 1921.
    2. Müller L: Der Bienenhonig in der Säuglingsernährung bei Berücksichtigung einer neuen Fertignahrung. Med Monatsschrift 10:729-732, 1956.
    3. Mommsen H: Honig statt Zucker in der Ernährung des Säuglings. Dt Hebammen-Z 9:10-12, 1957.
    4. Ramenghi LA, Amerio G, Sabatino G: Honey, a palatable substance for infants: from De Rerum Natura to evidence-based medicine. Eur J Pediatr 160:677-678, 2001.
    5. Takuma DT: Honig bei der Aufzucht von Säuglingen. Monatsschrift Kinderheilkunde 103:160-161, 1955.
    6. Tropp C: Der Honig und seine Bedeutung in der Säuglings- und Kinderernährung. Der Landarzt 33:250-252, 1957.
    7. Hübner B: Säuglingsernährung mit Honigmilch (Nektar-Mil). Münchner Medizin Wochenschrift 100:311-313, 1958.
    8. Takuma DT: Honig bei der Aufzucht von Säuglingen. Monatsschrift Kinderheilkunde 103:160-161, 1955.
    9. Bianchi EM: Honey: Its importance in children's nutrition. Amer Bee J 117:733, 1977.

    Zdroj: Bogdanov S, Jurendic T, Sieber R, Gallmann P - Honey for Nutrition and Health: A Review (In: American Journal of the College of Nutrition, 2008,  27: 677-689)

    babina_api
    23. jún 2020    Čítané 2085x

    PRÍRODNÁ MODRÁ PILULKA MENOM TRÚDIE MLIEKO

    Trúdie mlieko alebo tiež trúdí homogenát či homogenát trúdích lariev je jedným z najcennejších produktov apikultúry. Je to lepkavá tekutina žltkastej farby a príjemnej vône, ktorá bola pôvodne úplným obsahom včelej bunky, kde žila trúdia larva do siedmeho dňa, pred zakuklením. Obsahuje tak i tradičnú larválnu stravu zloženú z peľu, pergy, vody a medu. Informácia o siedmom dni nie je náhodná, vtedy má trúdia larva najvyšší počet pohlavných buniek, a tým i najväčšie množstvo energie a informácií.

    Bohatstvo vďaka náhodnému objavu

    I keď dnes už vieme, že v trúďom mlieku nájdeme veľa zdraviu prospešných látok, akými sú vitamíny (A, beta-karotén, xantofyly B1, B2, B6, PP a Cholín - B8),lipidy, mikroelementy (vápnik, magnézium, fosfor, železo, mangán, meď, zinok, sodík, draslík),aminokyseliny (obsahuje až 7 zo všetkých 8 základných),proteíny, fermenty a dokonca hormóny, prírodný progesterón a testosterón, za príčinou odhaľovania jeho zloženia a vlastností stojí kuriózna príhoda. Rumunský včelár Nicolae V. Iliescu sa zbavoval prebytočných trúdích buniek vo svojich úľoch tak, že ich jednoducho vyhadzoval do susedovej záhrady plnej kačíc. Samozrejme, potajomky, s tým, že ich kačice rýchlo zjedia. Keď si však po nejakom čase všimol, že susedove kačice naberajú nevídané rozmery, začal sa o produkt, ktorý až dosiaľ len tak vyhadzoval, zaujímať viac. Napokon dal Iljescu, v spolupráci s lekármi, biochemikmi a farmaceutmi ako prvý na svete trúdiemu mlieku podobu výživového doplnku a nazval ho Apilarnil (Api-včela, lar-larva, n-Nicholae, il-Iljescu). Písal sa rok 1980...

    Odvtedy je https://www.apipraktik.sk/sk/menu/trudie-mlieko vďaka svojmu unikátnemu zloženiu používané ako podporná liečba rôznych ochorení. Niektoré zdroje dokonca hovoria o viac ako 25 farmakologicky významných vlastnostiach tohto, na mužské hormóny bohatého včelieho produktu. Najúčinnejším sa však zdá byť pri liečbe endokrinného a kardiovaskulárneho systému, sexuálnych porúch a sterility. Ako našepkáva názov tohto článku, dnes sa zameriame na jeho účinky na mužský organizmus.

    Vivat, (nielen) mužský hormón

    I keď, ako sme už spomínali, trúdie mlieko obsahuje okrem iných výživných látok i testosterón, teda najdôležitejší mužský hormón, ktorý primárne ovplyvňuje rast pohlavných orgánov, sekundárne mužské proporcie, svalstvo, zarastanie, ochlpenie, mutáciu a riadi aj mužskú pohlavnú aktivitu, pravdou je, že za jeho pozitívne účinky na mužský organizmus zodpovedá celé spektrum uvedených látok. Vďaka priamemu vplyvu na endokrinný systém odbúrava nepriaznivé účinky stresu, hlavnej príčiny mnohých „mužských dysfunkcií“. Keď k tomu pridáme schopnosť trúdieho mlieka aktivovať omladzovacie procesy v prostate a semenníkoch, zistíme, že navyše podporuje zvýšenú produkciu mužských pohlavných hormónov. Štatistiky vedené v Rumunsku, kde je Apilarnil uznaný ako liečivo v onom roku 1980 ukazujú, že približne 50% párov nie je schopných mať deti kvôli mužským zdravotným problémom. A trúdie mlieko si vie poradiť s väčšinou z nich.

    Viac aktívnych spermií, väčšie libido

    Keď hovoríme o pozitívnych účinkoch homogenátu na pohlavný systém muža akéhokoľvek veku, sotva sa dá preháňať. Trúdie mlieko dokáže:

    * zvýšiť aktivitu spermií

    * zlepšiť štruktúru a zvýšiť kvalitu spermií, normalizovať ich množstvo

    * vďaka priamemu účinku na endokrinný systém a pohlavné bunky zlepšiť proces produkcie spermií

    * zvýšiť sexuálnu vitalitu a libido

    * pomôcť nezostúpenému semenníku

    * priaznivo ovplyvniť andropauzu

    Trúdie mlieko sa tiež odporúča ako podporný prostriedok pri liečbe ochorení prostaty (napr. adenóm),ktoré sú časté u mnohých mužov nad 40 rokov. A konečne, nesmieme zabúdať na jeho schopnosť pôsobiť na mužov ako antidepresívum, Ukrajincami opísané adjektívom „skvelé“.

    Všeobecné odporúčania

    Najlepšie je užívať trúdie mlieko ráno, keďže by kvôli svojmu povzbudzujúcemu účinku mohlo spôsobiť nespavosť. Odporúča sa tiež konzumovať ho 30 min. pred jedlom a v priebehu nasledujúcej polhodiny by sa nemala prijímať ani tekutina. Nech už sa rozhodnete pre akúkoľvek formu výživového doplnku s trúdím mliekom, vedzte, že by malo byť držané pod jazykom do úplného rozpustenia.

    Ako sme sa snažili v tomto článku predostrieť, trúdie mlieko je užitočné nielen pre teenagerov či mladých mužov, ale i pre dospelých a starších pánov. Dokáže prispieť ku korekcii mnohých ochorení a zlepšiť celkovú kondíciu organizmu. Navyše, prakticky k nemu nie sú známe žiadne kontraindikácie a môže ho užívať naozaj každý, okrem ľudí alergických na všetky včelie produkty. Neodporúča sa tiež ľuďom s ochoreniami nadobličiek a pacientom v akútnom štádiu infekčných chorôb.

    Zdroje: nasha-pasika.lviv.ua, prezentácia rumunských lekárov a apiterapeutov

    babina_api
    11. jún 2020    Čítané 128x

    HĽADALI STE UŽ PLODNOSŤ VO VČEĽOM ÚLI?

    Sotvaktorý iný tvor v prírode preukázal svoju schopnosť prispôsobiť sa zmenám okolitého prostredia a prežiť milióny rokov (presnejšie celú stovku miliónov) ako včely. Prečo teda nenahliadnuť do ich úľa a nepokúsiť sa zvýšiť šance na oplodnenie prostredníctvom produktov, ktoré z neho pochádzajú?

    I keď je západná medicína stále pomerne skeptická k schopnostiam včelích produktov „liečiť“, predsa len jestvujú odborné štúdie, ktoré potvrdzujú, že:

    https://www.apipraktik.sk/sk/menu/pel

    * je výborný antioxidant

    * detoxikuje pečeň

    * ničí kvasinky Candida albicans

    * spevňuje cievy

    * zlepšuje prekrvenie tkanív

    https://www.apipraktik.sk/sk/menu/propolis

    * je účinný proti kvasinkám z rodu Candida

    * zvyšuje množstvo spermií, ich pohyblivosť a životaschopnosť     

    * má schopnosť „vyliečiť“ neplodnosť spôsobenú ľahkou až miernou formou endometriózy

    * je účinný proti autoimúnnym ochoreniam (súvisí to s jeho schopnosťou meniť DNA vírusov)

    https://www.apipraktik.sk/sk/menu/materska-kasicka

    * má vplyv na centrálny a periférny nervový systém a hypofýzu

    * má gonádotropný a estrogénny účinok, ako i stimulačný účinok na iné žľazy s vnútorným vylučovaním

    https://www.apipraktik.sk/sk/menu/trudie-mlieko

    * zvyšuje hladinu estrogénov

    * má androgénny a estrogénny účinok

    * zvyšuje aktivitu a kvalitu spermií, zlepšuje ich štruktúru, normalizuje ich množstvo

    * vďaka priamemu účinku na endokrinný systém a pohlavné bunky zlepšuje proces produkcie spermií

    Mamičky, ktoré majú detičky s autistickým spektrom, určite odporúčam skupinu s apiterapiou: https://www.facebook.com/groups/apipraktik/

    babina_api
    17. apr 2020    Čítané 1025x

    Apiterapia a autizmus (alebo venujem sa tomu telom aj dušou)

    Terapia včelími produktmi pri diagnóze akou je autizmus má svoju tradíciu na Ukrajine, v Rusku či Grécku. Na Slovensku sme v nej priekopníkmi. Na základe našej niekoľkoročnej praxe však v žiadnom prípade nechceme tvrdiť, že včelie produkty dokážu autizmus vyliečiť. Rozhodne ale dokážu eliminovať mnohé problémy, s ktorými sa malí autisti, ich rodičia a i okolie denno-denne pasujú. O čo sa pri terapii autizmu včelími produktmi opierame a prečo „to funguje“? Poďme si to vysvetliť pekne poporiadku. Čo je autizmus a aké sú príčiny jeho vzniku Autizmus je neurovývinová porucha charakterizovaná kvalitatívne narušenou sociálnou interakciou, komunikáciou a obmedzeným stereotypným správaním a záujmami. Má sa tiež za to, že ide o autoimúnne ochorenie. Keďže autizmus predstavuje heterogénnu skupinu vývinových porúch s veľkou variabilitou v prejavoch, je správnejšie hovoriť o poruchách autistického spektra (PAS). Príčin vzniku či rozvoja autizmu môže byť hneď niekoľko. Ako vo svojej práci Etiológia autizmu zverejnenej na internetovej stránke Akademického centra výskumu autizmu zhrnula MUDr. Lenka Siklenková, môže ísť o anatomické zmeny mozgu, genetické odchýlky či faktory prostredia. Preto sa o autizme hovorí aj ako o multifaktoriálnom ochorení. „S vysokou pravdepodobnosťou sa na ňom zúčastňujú genetické faktory v súhre s vplyvom prostredia. Po celom svete prebieha množstvo klinických štúdií, ktoré popisujú či už anatomické zmeny mozgu autistov, zmeny na úrovni bunkových štruktúr, poruchy imunity, či zmeny hladín niektorých dôležitých signálnych molekúl v mozgu a ich receptorov, zmeny chromozómov či iné genetické odchýlky a veľké množstvo ďalších možných príčin,“ uvádza Siklenková. Čo majú ale deti diagnostikované poruchou autistického spektra spoločné, sú problémy s trávením, pričom sa v tejto súvislosti hovorí o takzvanom syndróme deravého čreva . Máme za to, že neschopnosť zužitkovať z potravy výživné látky spôsobuje tiež nesprávne fungovanie, respektíve „nefungovanie“ imunitného systému a má tiež na svedomí, že organizmus autistu sa nevie zbaviť ťažkých kovov či iných toxínov prirodzeným spôsobom, ako je to u zdravého človeka. Špecifikom všetkých detí, s ktorými sme prišli do kontaktu, bola tiež extrémna vyberavosť v jedlách, respektíve neprekonateľný „stereotyp“. Špecifikum je tiež v tom, že sa až štyrikrát častejšie vyskytuje u osôb mužského pohlavia. To dáva priestor pre teórie naznačujúce súvislosť autizmu s účinkom testosterónu. Aj táto súvislosť je dnes v centre záujmu mnohých vedcov vo svete. V súvislosti s terapiou včelími produktmi treba spomenúť aj skutočnosť, že u autistov sa pozorovali zmeny v hladinách neurotransmiterov (chemické látky uvoľňované z nervového zakončenia na synapsii, ktoré umožňujú ďalšie šírenie podráždenia alebo vyvolanie určitej reakcie) GABA – kyselina gama-amino-maslová . Je to inhibičný (tlmiaci) mediátor v centrálnom nervovom systéme a u autistov sa pozorovali jeho znížené hladiny. Vedci sa zhodujú, že táto nedostatočnosť by mohla byť príčinou nadmernej vzrušivosti a zmyslovej „hypercitlivosti“ autistov. Správna diéta Súvislosť medzi baktériami žijúcimi v črevách a poruchami autistického spektra skúmali vedci už v 60. rokoch minulého storočia. V črevnej mikroflóre môžu vznikať neuroaktívne zlúčeniny, ktoré sa pri zvýšenej priechodnosti čriev dokážu dostať až do mozgu a zapríčiňovať abnormálne vzorce správania. Vedci v tejto súvislosti zistili, že zmena bioflóry tráviaceho traktu sa pozitívne odráža pri liečbe porúch autistického spektra. Výskum odhalil, že užívanie probiotík a zmena stravy napomáhajú zmierňovať autistické symptómy. Otázkou dôležitosti správnej stravy u autistov sa v našich končinách už pred desiatimi rokmi venovala profesorka Anna Strunecká. Vo svojej knihe Přemůžeme autizmus? poukazuje o.i. na to, že pre nedostatok tráviacich enzýmov nedokážu osoby postihnuté PAS správne spracovávať tri „biele jedy“, ktoré sú súčasťou nášho každodenného jedálnička. Sú nimi mlieko, či presnejšie bielkovina kazeín, ktorú obsahuje, múka a z nej najmä lepok a tiež cukor. Do popredia tiež stavia potrebu intenzívnej „detoxikácie“, teda obohatenie stravy o široké spektrum antioxidantov. V neposlednom rade hovorí o tom, prečo v našej strave potrebujú autisti (ale nielen oni) dostatok vitamínov skupiny B. A práve tu, pri strave, sa začína príbeh vplyvu včelích produktov na autizmus. Sú predsa výživovými doplnkami... Čím včelie produkty pomáhajú Upravujú trávenie Sú superpotravinami Detoxikujú Odstraňujú zápalové procesy Vplývajú na neurotransmitery Nastoľujú hormonálnu rovnováhu Úprava trávenia Z vlastnej skúsenosti vieme, že včelie produkty dokážu odstrániť široké spektrum tráviacich problémov. Pri deťoch s PAS aplikujeme všetky štyri najdôležitejšie oblasti, likvidáciu parazitov, vírusov a kvasiniek, detoxikáciu, doplnenie probiotík a bohaté vyživovanie. Dovolíme si tvrdiť, že príroda nepozná väčšieho nepriateľa parazitov, vírusov a kvasiniek v jednom, ako je propolis. Konečne, aj včely ho odpradávna používajú ako ochranu voči najrôznejším ochoreniam. Flavanóny, flavóny, fenolové kyseliny a ich estery prítomné v propolise dokážu narušiť a ovplyvňovať životný cyklus vírusov, pozmeniť ich DNA, čím pre ľudské zdravie prestávajú byť hrozbou. Čo sa baktérií týka, je známy pokus so sledovaním jeho účinkov na 267 anaeróbnych kmeňoch, pričom pozitívne sa prejavil na takmer všetkých z nich. Flavóny a deriváty kyseliny kávovej úspešne potláčajú kvasinky z rodu Candida, častého pôvodcu rôznych kožných ochorení a fungálnych ochorení slizníc tráviaceho, dýchacieho, močového traktu a genitálií. V súvislosti s užívaním propolisu je u nás známa najmä jeho alkoholová forma, v našej praxi (a to nielen pri deťoch s autizmom) využívame jeho vodný extrakt. Keď sa účinky propolisu spoja s účinkami včelieho chitosanu (telíčka mŕtvych včiel), na odstránenie toxínov z organizmu niet lepšieho „lieku“. Včelí chitosan je totiž neuveriteľný sorbent, v hrubom čreve dokáže na seba naviazať nielen toxíny, ale i tuky. Zaujímavosťou je, že má „selektívnu“ schopnosť, dokáže v organizme škodlivé látky doslova identifikovať a zamerať sa len na ne. Perga alebo včelí chlieb, teda fermentovaný včelí peľ, takisto oplýva antibiotickou aktivitou proti gram-pozitívnym patogénnym baktériám vrátane Klebsiella pneumonia a Pseudomonas aeruginosa a hubám, ako napríklad Candida albicans. Všetky tieto mikrobiálne organizmy, spolu s Clostridiou, sú premnožené u väčšiny pacientov s autizmom. V súvislosti s trávením na ňu však nevieme dopustiť najmä pre jej vlastnosť probiotika. Okrem toho, že obnovuje normálny balans črevnej mikroflóry a zlepšuje stav sliznice tráviaceho traktu (čo je, ako sme spomínali, pre deti s PAS nesmierne dôležité), podporuje tiež chuť do jedla, zlepšuje funkciu pečene a stimuluje tvorbu žlče. V našej praxi terapiu okrem týchto produktov dopĺňam o zmes bylín skombinovaných tak, aby správne fungovanie tráviaceho systému dieťaťa ešte viac podporili. Čo sa týka bohatého vyživovania, a to i vo vzťahu k spomínanej potrebe zvýšeného príjmu vitamínov skupiny B, prichádzajú na rad... Superpotraviny Včelie produkty obsahujú celú škálu vitamínov vrátane celej skupiny vitamínov B, minerálne a stopové prvky. Sú tiež veľmi bohaté na polyfenolové zlúčeniny – flavonoidy, fenolové kyseliny a ich deriváty (teda antioxidanty), aminokyseliny, polynasýtené mastné kyseliny, prírodné hormóny a mnoho ďalších biologicky aktívnych látok. V našej praxi s deťmi s PAS sa, čo sa samotnej výživy týka, opierame najmä o pergu a tiež homogenát trúdích lariev. O zázračných vlastnostiach včelieho, obnôžkového peľu svedčí skutočnosť, že nechýba v žiadnom potravinovom balíčku astronautov vydávajúcich sa na dlhodobý pobyt vo vesmíre. V poslednom období však jeho slávu „zatieňuje“ pega, teda včelí peľ, ktorý prešiel v úli kyslo-mliečnym kvasením. Jestvujú názory odborníkov, že perga je po materskom mlieku druhou najvýživnejšou potravinou pre ľudský organizmus. Aj keď biochemické zloženie prvotného produktu, včelieho peľu, v značnej miere závisí od druhov rastlín, z ktorých včely peľ zbierajú peľ, perga vždy obsahuje: monosacharidy, 16 zameniteľných a nezameniteľných kyselín, 13 mastných kyselín (vrátane Omega 3, 6 a 9), karotenoidy (predchodcovia vitamínu A), vitamíny (E, C, D, P (rutín), K, B1, B2, B3, B6), koenzým Q 10, makro- a mikroprvky (draslík, magnézium, fosfor, mangán, železo, meď, zinok, chróm, jód, kobalt a iné). Dôležitú úlohu v rôznych procesoch metabolizmu tiež odohrávajú v perge obsiahnuté organické kyseliny, enzýmy a látky podobné hormónom. Podľa obsahu monosacharidov, vitamínov a enzýmov, tiež podľa výživných a energetických hodnôt a vďaka dobrému vstrebávaniu ľudským organizmom, perga značne prevyšuje kvetový peľ. V súvislosti s PAS tiež nesmieme zabudnúť poukázať na skutočnosť, že vďaka bohatému obsahu esenciálnych mastných kyselín má perga pozitívny vplyv práve na vývinové defekty, depresiu či ochorenia nervového charakteru. Pri homogenáte trúdích lariev alebo tiež „trúďom mlieku“ v súvislosti s výživou detí s PAS ťažíme z toho, že obsahuje celú škálu vitamínov B vrátane B9 či B12. Detoxikácia Schopnosť včelích produktov pôsobiť v organizme ako antioxidanty (teda látky schopné viazať na seba toxíny, voľné radikály a vyplavovať ich z organizmu), spočíva najmä v bohatom zastúpení polyfenolov v nich, najmä flavonoidov a fenolových kyselín. Propolis je napríklad plný hneď dvoch zo šiestich skupín flavonoidov. Jestvuje dokonca štúdia, tvrdiaca, že antioxidačný účinok propolisu je 6-krát väčší, než ostatných známych antioxidantov. Aby sme boli konkrétni, propolis obsahuje napríklad kyselinu kávovú, kyselinu škoricovú, kyselinu pkumarovú, galangín, kvercentín alebo chryzín. Perga je na tom, čo sa týka spektra zastúpených flavonoidov odobne ako propolis, v nej sa však navyše, ako sme už spomínali, nachádza aj koenzým Q10, karotenoidy, vitamín E či zinok, ktoré sú tiež považované za antioxidanty. Vplyv na zápalové procesy Ako sme už spomínali, autisti majú problém i s imunitou. V ich tele prebieha mnoho zápalových procesov, bez toho, aby o tom „dalo vedieť navonok“. Väčšina z nich prebieha v tráviacom trakte, avšak, aj v krvi a mozgovomiechovom moku autistov boli pozorované zvýšené hladiny zápalových mediátorov. V krvi však tiež boli nájdené aj autoprotilátky proti proteínom centrálneho nervového systému. Laicky povedané, organizmus autistu sa bráni vlastnej schopnosti bojovať so zápalom. Dopĺňanie látok schopných odstraňovať zápalové procesy má preto pre ľudí s PAS obrovský význam. Aj za protizápalovými vlastnosťami včelích produktov stoja polyfenoly, v prípade pergy i koenzým Q10. Propolis napríklad priamo vplýva na pro-zápalové cytokíny (molekuly, ktoré prenášajú dôležitú informáciu medzi bunkami a majú vplyv o.i. na zápal a obranyschopnosť). Perga zas brzdí aktivitu enzýmov prítomných na procese vzniku akútnych a chronických zápalových stavov. Protizápalové vlastnosti má tiež melitín, jedna z najaktívnejších zložiek včelieho jedu. Preto pri terapii aplikujeme deťom na chodidlá, spánky a krčnú chrbticu krém s včelím jedom. Vplyv na neurotransmitery V tejto časti sa oprieme o jedinú vedeckú štúdiu, na ktorú sme dosiaľ v priamej súvislosti medzi včelími produktmi a autizmom natrafili. Má názov Glutamátová excitotoxicita vyvolaná orálnym užívaním kyseliny propiónovej, mastnej kyseliny s krátkym reťazcom, môže byť zmiernená včelím peľom (Glutamate excitotoxicity induced by orally administered propionic acid, a short chain fatty acid can be ameliorated by bee pollen) a vytvoril ju tím vedcov z výskumného Centra pre ženské vedecké a lekárske vysoké školy King Saud University v Saudskej Arábii . I keď výskum prebiehal na potkaních mláďatách, vedci sa opierali i o závery mnohých kolegov zaoberajúcich sa účinkami včelieho peľu na ľudské zdravie. Skúmali jeho schopnosť upraviť nerovnováhu v zložitom procese zvanom glutamát/GABA-glutamín cyklus, s anomáliami ktorého sú spájané depresia, neschopnosť učiť sa a tiež, ako sme spomenuli v úvode, i mnohé poruchy neurologického vývoja vrátane autizmu. V zložitom cykle ide, zjednodušene povedané, o premenu glutamínu na kyselinu gamaaminomaslovú, teda GABA a tiež glutamát. Pre vysvetlenie: Glutamín je v ľudskom tele najviac zastúpená aminokyselina, ľudské telo si ju vie vyrábať samo (získava ho ale aj z rôznych potravín). Kyselina gama-aminomaslová, GABA patrí medzi tzv. signálne molekuly alebo „mediátory“, ktorých funkciou je prenos alebo sprostredkovanie informácie v bunke alebo organizme. Jej úlohou je obmedzovať schopnosť cieľovej nervovej bunky vysielať signály iným bunkám. Takýmto spôsobom pomáha brániť celej kaskáde nadmernej stimulácii nervov, ktorá by mohla preťažiť nervový systém a brániť tak jeho normálnemu fungovaniu. Pôsobí teda tlmiaco. Glutamát alebo kyselina glutámová je aminokyselina (vzniknutá práve v tomto cykle), ktorá stimuluje, teda podmieňuje aktivitu medzi nervovými bunkami. Pôsobí „vzrušivo“. Rovnováha medzi vzrušivými a tlmiacimi neurotransmitermi je pre normálne fungovanie nervového systému a vlastne celého mozgu nesmierne dôležitá. U autistov však táto rovnováha absentuje. Navyše, zistil sa aj vzťah medzi glutamátovou excitotoxicitou („pre-množenosťou“) a neuro-zápalmi pri autizme. Štúdia poukazuje na to, že mimobunkové uvoľňovanie glutamátu spôsobujúce celú kaskádu nechcených procesov a oxidačný stres, teda prebytok voľných nechcených radikálov, sú vzájomne prepojené. A práve tu vstupuje do hry včelí peľ, pretože je známy svojimi silnými antioxidačnými vlastnosťami. Inými slovami, má schopnosť „odchytať“ voľné radikály, aby tie nerobili v tele šarapatu a prenechali svoje miesto látkam potrebným pre zdravé fungovanie nášho tela, vitamínom a minerálom. Aj tu teda opäť ide o antioxidanty. Ako sme už spomenuli, sú nimi všetky včelie produkty. Preto máme za to, že výsledky tejto štúdie sa dajú na ne generalizovať. V našej terapii, ako sme už tiež spomenuli, pracujeme s pergou, a nie s včelím peľom. Obsahuje viac živín, je lepšie stráviteľná a pôsobí aj ako probiotikum. Nastolenie hormonálnej rovnováhy Ako sme tiež v úvode spomínali, u detí s PAS bola zistená zvýšená hladina mužských pohlavných hormónov, testoterónu. Jestvuje teória, že náchylnosť k vzniku autizmu v súvislosti s nimi získajú deti už v tele matky. Inými slovami, že matky, ktoré majú jeho zvýšenú hladinu, majú väčšiu pravdepodobnosť priviesť na svet dieťa postihnuté PAS. Ako je známe, včelími produktmi, ktoré priamo obsahujú pohlavnú hormóny, je materská kašička a trúdie mlieko či trúdí homogenát. Zdroje tiež uvádzajú, že i včelí peľ obsahuje látky podobné hormónom. Keďže sa nám ale nepodarilo dopátrať sa žiadnej štúdie, ktorá by vysvetlila mechanizmus fungovania testosterónov na organizmus autistov, usúdili sme, že jeho prebytok by sme mohli kompenzovať dopĺňaním ženských pohlavných hormónov. Začali sme teda deťom v multiproduktovom medovom „kokteile“ aplikovať materskú kašičku (i pre jej silnú imunomodulačnú schopnosť). Veľmi rýchlo sa však ukázalo, že to nefunguje. Skúsili sme preto kašičku nahradiť trúdím homogenátom a „zázrak“ bol na svete. I keď sa v súvislosti s trúdím homogenátom hovorí o jeho schopnosti povzbudiť „mužskú silu“ (o čom sme aj my presvedčení), je tiež pravdou, že obsahuje neporovnateľne väčšie množstvá ženských pohlavných hormónov progesterónu, estradiolu i prolaktínu. A to či už vo vzťahu k obsahu testosterónu alebo v porovnaní s materskou kašičkou (i preto máme výbornú skúsenosť aj s jeho aplikovaním ženám v menopauze). Zistiť, ako presne trúdí homogenát v organizme autistov funguje, je nad naše možnosti i schopnosti, isté však je, že desiatkam detí, ktoré máme na včelie produkty nastavené, pomáha. Samozrejme, len v súčinnosti s ostatnými spomenutými produktmi a prísnou diétou. Záver Namiesto záveru uvedieme našu jednu prípadovú štúdiu. Než k tomu ale dôjde, nesmieme zabudnúť spomenúť, že k aplikovaniu včelích produktov pre zlepšenie stavu detí s PAS pristupujeme nanajvýš individuálne. S mamičkami tiež konzultujeme každé, čo i len najmenšie zmeny v správaní či stravovaní. Deti tiež počas terapie musia prísne dodržiavať diétu bez mlieka, múky a cukru a prijímať dostatočné množstvo vody, aby sa mohol proces „detoxikácie“ úspešne uskutočniť. A čo je veľmi dôležité, napredovanie detí tiež nie je možné bez aktívnej spolupráce s psychológmi a logopédmi. Prípadová štúdia: Náš prvý malý klient, Aďko S., v čase začiatku terapie mal 4 roky a bol čerstvo diagnostikovaný. Diagnóza mu bola lekárom pediatrickej neurológie stanovená 7.11.2016. V nej sa uvádza: - oneskorený vývoj reči - ľahké mentálne postihnutie - porucha autistiskeho spektra - centrálny hypotonický syndróm „4-ročný mal nedokonalý sociálny kontakt, zrakový kontakt nenadväzuje, hrá sa sám, rozpráva len určité slova, konzumuje len mixovanú polievku.“ My sme terapiu začali 2016 roku a bral produkty 2.5 roka. Aďko chodil najprv do špeciálnej škôlky, potom prešiel do súkromnej. Mamička intenzívne komunikovala s učiteľkou a sledovali sme, aké má správanie v kolektíve. Aďko prvý mesiac len pozoroval deti a hral sa sám. Postupne, počas druhého a tretieho mesiaca sa k deťom stále viac približoval, začína sa hrať v kolektíve. Na prechádzkach po druhom mesiaci neuteká. Prvý polrok mamička nosí polievku do škôlky, stravu v škôlke začína konzumovať až po niekoľkých mesiacoch. Doma Aďko už po druhom mesiaci začína ochutnávať nové jedlá, ovocie, zeleninu, mäso. Očný kontakt začal Aďko nadväzovať do mesiaca, opakovať slová a vety od tretieho. Postupne sa učí nové slová, pomenováva predmety podľa obrázkov, spája vety a začína porozumenie. Logopedička môže s dieťaťom pracovať, pretože sa zlepšila jeho koncentrácia. Po roku Aďko rozpráva bez kartičiek, ale mamička ho stále musí opraviť, lebo neskloňuje správne a nepoužíva osobné zámena. Navštívila nás riaditeľka škôlky, kde chodil Aďko a rozprávala, ako sa menilo jeho správanie hneď od začiatku terapie. Zobrali ho aj bez rodičov do školy prírody na týždeň, zvládol to veľmi dobre. V tomto školskom roku nastúpil do 1. ročníka základnej školy. Kým pred dvoma rokmi mu neurológ prognózoval špeciálnu školu, dnes, po dva a pol roku terapie včelími produktmi chodí do „normálky“. Má asistentku, mamičku, a učivo zvláda bez problémov. Kolektív ho prijal a cez prestávku sa hrá s deťmi. Budeme ho ďalej pozorovať a uvidíme, čo bude v puberte. 

    Zdroje: https://vyskum-autizmu.webnode.sk/news/etiologia-autizmu/ http://bee-hexagon.net http://www.apiland.ro apilad.ru Bee Pollen: Chemical Composition and Therapeutic Application /Katarzyna Komosinska-Vassev, Pawel Olczyk, Justyna Kaźmierczak, Lukasz Mencner, and Krystyna Olczyk/, in: Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, Volume 2015 (Včelí peľ: chemické zloženie a terapeutická aplikácia, in: Dôkazmi podložená doplnková a alternatívna medicína, roč. 2015) N.Z. Chismatullinová – Praktická apiterapia, Hydra, 2015 Petro VITENKO – Medicínske aspekty pergy, In: Doktor Včielka, UA, č. 1, 2016 https://lipidworld.biomedcentral.com