13 / 61
    Domaca kuracia sunka

    Potrebujeme kilo mäsa, 20 g soli (alebo rychlosoli), deci vody (čo kilo mäsa, to deci vody), lyžičku práškového cukru (alebo medu), trochu mletého čierneho korenia ak lubite. No a postup sa roznil u ľudí... Niekto časť mäsa pomelie a časť nakrája. Niekto len kraja. Rozrobis si v miske deci vody, cukor a soľ. Pridas k mäsu, poriadne premiesas. Potom sa tie recepty zase rôznia. Niekto zmes dá do sunkovaru a nechá v chladnicke dva dni stať. Niekto zmes trikrát denne premiesava a necháva v chladnicke stať a potom ju dá do sunkovaru. Ak nemáš sunkovar, vraj funguje, aj keď dáš zmes do sáčku na tlacenku. Po dvoch dňoch to varis na 75-80 °C. Varis na tej teplote približne 1,5 hodiny. Čiže celkový čas, až kým sa ti voda zohreje, je zhruba dve hodiny. Potom to vyberieš z vody, necháš vychladnúť, cca hodinu a pol, vyberieš z formy a zo sáčku. A je to. Určené k rýchlej konzumácii
    Keď budeš robiť kuracie masko, tak iba z prsicok je šunka suchá. Zo stehien je stavnata, prípadne si sprav zmes stehien a trochy kuracích pŕs.. a rychlosol tú zmes vraj lepšie zlepi.
    Ja som dala stehná iba, cukor a soľ.
    Dá sa robiť aj z bravčového mäsa.

    6. júl 2014