akcne_rodiny
15. nov 2023
74 

AKÉ SYSTÉMY BOJA PROTI ŠIKANE V ŠKOLÁCH MAJÚ V ZAHRANIČÍ?

V ČOM BY MOHLI BYŤ PRE SLOVENSKO PRÍNOSOM?

MAL BY ŠTÁT PODPORIŤ ŠKOLY, ABY ZÍSKAVALI NOVÉ ZRUČNOSTI? 

Príklad č. 1 KiVa

Najprv si povedzme jeden príklad z našich webinárov. Žiačka bola v triede svedkom šikanovania. Situáciu škola riešila ako mohla, ale aj tak sa podpísalo na psychike celej triedy. 

Hoci nebolo namierené proti žiačke samotnej, zanechalo to na nej stopy. Zhoršil sa jej spánok, začala byť ustráchanejšia, citlivejšia a menej asertívna. Ako dobrá športovkyňa mala možnosť prestúpiť na športovú školu, no nemala odvahu. Bála sa, že by v novej škole a triede bola tentoraz šikanovaná ona. 

Preto je dôležité pracovať so všetkými, aj so svedkami šikany. Už roky funguje napr. program KiVa, ktorý sa z Fínska, v ktorom vznikol , rozšíril po celom svete.  Je založený na výskume a vedecky overených výsledkoch a v súčasnosti ho používajú napr. v Belgicku, Lotyšsku, Estónsku, Čile, či u našich susedov v Českej republike. Celkovo je to cca  20 štátov z celého sveta. Jeho pomenovanie je skratku fínskeho "kiusaamista vastaan", čo v preklade znamená "proti šikanovaniu".  Je zameraný na prácu s agresormi, svedkami i obeťami a tvoria ho časti pre rodičov i odborníkov. Hlavnými piliermi sú prevencia, intervencia a monitorovanie.

Myslíte, že by ho Slovensko mohlo využívať? Určite patrí medzi vhodné postupy, ktoré by pomohli slovenským školám v boji proti šikane. Myslíte, že by štát mal podporiť školy, aby sa zapojili do projektu? Napíšte do komentára.

Viac o projekte KiVa napr. na linku:

https://aresmex.kivaprogram.net/

Vzhladom na zaklady nasej kultury a socialnych procesov si myslim, ze je to nemozne, tento program protireci sk koloritu. Na druhej strane, mozno niekto s osobnymi ambiciami, by si na tom programe vedel urobit velku pozitivnu ciarku a mozno by sa nejako aplikovalo do skol, ako taky "mackopes", lebo jednoducho kultura sa ani za par rokov zmenit neda.

15. nov 2023

@eli3k V ČR funguje už niekoľko rokov a ich kultúra nie je taká odlišná od našej. Je samozrejmé, že všetko je potrebné upraviť na náš systém. V tomto prípade ide hlavne o ochotu niečo riešiť, inšpirovať sa a nezostať pri neexistujúcom systéme. Aktuálne sa snažíme pomocou petície dosiahnuť aspoň nejaké zmeny, ale nie sme také známe ako telekom, tak to asi trochu potrvá 😀. Ale nevzdávame sa.

16. nov 2023

@akcne_rodiny tak mozeme o tom polemizovat, ci sme, alebo nie sme rovnake kultury. Urcite nie sme. Aj napriek spolocnemu statu SK je uplne niekde inde (najma vzdelanie a zdravotnictvo). Ja som skepticka. Tieto severske staty su nieco, co si priemerny slovak nevie predstavit, aby zil bez uplatkarstva, rodinkarstva, korupcie. To uz deti u nas vidia, ako to chodi, na skolach. Na druhej strane, ak to budete aplikovat, velmi by som sa obavala zneuzitia. Tak ale cesta je to dlhaaaa.

16. nov 2023

Začni písať komentár...

Odošli