akcne_rodiny
4. feb 2024
19 

2. ZAVEDENIE EFEKTÍVNYCH POSTUPOV RIEŠENIA ŠIKANY V ŠKOLSKOM PROSTREDÍ

2. ZAVEDENIE EFEKTÍVNYCH POSTUPOV RIEŠENIA ŠIKANY V ŠKOLSKOM PROSTREDÍ

Školy sú povinné chrániť všetkých svojich žiakov a poskytovať bezpečné a zdravé prostredie. Smernica č. 36/2018 ukladá školám povinnosť odstraňovať diskrimináciu, obťažovanie a prenasledovanie, presadzovať rovnosť príležitostí medzi osobami, ktoré majú spoločnú chránenú charakteristiku, a osobami, ktoré ju nemajú, a rozvíjať dobré vzťahy medzi osobami, ktoré zdieľajú chránenú charakteristiku a osobami, ktoré ju nemajú. Na to je im však potrebné poskytnúť kompetencie, programy a postupy, aby to mohli dosiahnuť.

1. Školy alebo školské zariadenia majú povinnosť mať stanovené  zásady správania sa v škole, ktoré budú mať vytvorené zásady proti šikanovaniu stanovujúce, ako budú riešiť šikanovanie vo svojej škole. 2. Zásady proti šikanovaniu v škole musia stanovovať etapy nahlásenia obáv zo šikanovania. Tieto pravidlá by mali byť k dispozícii na webových stránkach školy resp. môže byť rodičovi poskytnutá ich kópia priamo od školy. Mal by byť zachovaný nasledujúci postup:Krok 1 – kontaktovanie triedneho učiteľaKrok 2 – kontaktovanie riaditeľa školy Krok 3 – kontaktovanie zriaďovateľa školyKrok 4 – kontaktovanie regionálneho školského úraduVšetky kroky by mali byť absolvované, aby mala škola primeraný čas a príležitosť na uskutočnenie krokov na nápravu situácie a poskytnutie času na uskutočnenie akcie. 

Tiež navrhujeme, aby mali školy rozšírené kompetencie, napr. o dočasné alebo trvalé vylúčenie agresora zo školy pri závažnom porušení školských alebo bezpečnostných predpisov. Akékoľvek vylúčenie žiaka, čo i len na krátku dobu, musí byť formálne zaznamenané. 

Vylúčenie na určitú dobu Vylúčenie na určitú dobu znamená vylúčenie na určitý počet dní (maximálne 45 dní za jeden školský rok). Škola musí vo zázname o vylúčení stanoviťa) presný dátum, kedy sa môže žiak najskôr vrátiť do školy,b) v prípade, ak ide o vylúčenie dlhšie ako 14 dní, naplánovať spoločne s regionálnym úradom poskytnutie alternatívneho vzdelávania počas doby vylúčenia.c) Najneskôr v 6. deň vylúčenia zabezpečiť, aby bol žiak informovaný o priebehu vyučovania vo všetkých povinných predmetoch elektronickou alebo papierovou formou.Počas vylúčenia, ktoré trvá menej ako 6 dní sa nesmie žiak pohybovať na verejnosti počas hodín, v ktorých by malo prebiehať jeho vyučovanie. V prípade nedodržania tohto pravidla, môže byť zákonnému zástupcovi žiaka udelená pokuta a pozastavené vyplácanie štátnych dávok na dieťa (rodinné prídavky).

Vylúčenie na trvalú dobuV prípade opakovaného agresívneho správania, ktoré ohrozuje vzdelávanie a výchovu iných žiakov a súčasne je úmyselné, dlhodobé a nie je možná náprava konania, môže škole pristúpiť k trvalému vylúčeniu zo školy. V takýchto prípadoch trvalého vylúčenia musí miestny úrad školstva v spolupráci s príslušným odborom UPSVaR a v prípade potreby aj s príslušným súdom zabezpečiť vhodné alternatívne vzdelávanie pre daného žiaka školopovinného veku, ktoré musí byť zahájené najneskôr do šiestich dní od trvalého vylúčenia zo školy (domáce vzdelávanie, umiestnenie do diagnostického resp. reedukačného zariadenia, preloženie na inú školu).

Počas dočasného alebo trvalého vylúčenia zaviesť pre agresora/agresorov povinné sedenia so psychológom, ktorý môže navrhnúť ďalšie terapie, alebo postupy na riešenie šikany v danom prípade. Pri trvalom vylúčení, ktoré je dôsledkom neochoty upraviť svoje správanie, uviesť zápis do portfólia žiaka, ktorý sa bude môcť zohľadňovať pri prijímacom konaní na strednú prípadne na vysokú školu.

Súhlasíte, alebo máte iný názor. V prípade potreby nás kontaktujte cez sociálne siete, kontakty nájdete aj na akcnerodiny.sk

Začni písať komentár...

Odošli