Super 🙂 a nemozu sa potriet pred upecenim?ka zvyknem tak robit tak teraz neviem
🙂) nepokazíš
@aduskatt ahoj, prosím Ťa, to korenie na medovníčky má byť maý sáčik, alebo väčší? Mám dom 27g zn. Kotányi
Ahoj. Ja som davala z malého trochu...určite nie celý🙂
@aduskatt ďakujem
Medovníčky sú hneď po upečení mäkké, netreba čakať pár dní, kým sa budú dať jesť. Rovnako vydržia mäkké v uzavretej dóze dlhšiu dobu.
Potrebujeme:
750 g hladkej múky
350 g práškového cukru
4 ks vajcia
125 g masla
5 PL medu
1 KL sódy bikarbóny
1 ks korenie na medovníčky, prípadne si namiešajte podľa chuti, čo máte radi🙂 (škorica, anýz, badyán, klinček,...)
1 ks vajce na potretie medovníčkov
Múku, práškový cukor, sódu bikarbónu, korenie na medovníčky, preosejeme cez sitko. Všetky suroviny spolu zmiešame na hladké cesto a necháme aspoň 24 hodín v chladničke odstáť.
Je fajn si cesto večer pred spracovaním vytiahnuť z chladničky, aby malo izbovú teplotu, potom ho ešte raz prepracovať. Vyvaľkáme cesto na hrúbku asi 0,5 cm. Vykrojíme ľubovoľné tvary, uložíme na plech s papierom a pečieme pri 180°C. Či sú hotové uvidíte podľa farby. Je fajn na plech ukladať tvary približne rovnakej veľkosti, aby sa nestalo, ze menšie tvary budu upečené skor a popraskajú, kým väčšie budú surové.
Hneď po vytiahnutí z rúry potrieme rozšľahaným vajíčkom.