... 4 porcie: 250g múky (napr. mix hladkej a celozrnnej, príp. hladká špaldová) 100g masla 50g bieleho smotanového jogurtu ½ ČL soli . cca. 250g nových zemiakov 1 stredný pór 1 PL medovej horčice (príp. 1 ČL horčice + 1 ČL medu) olivový olej tymián (čerstvý / sušený) soľ + korenie . 1 PL (10 – 15g) masla 2 PL (10 – 15g) hladkej múky 150 ml plnotučného mlieka 50 – 100g fety (alebo iného syra) . z múky, masla, jogurtu, soli a cca. 3 PL ľadovej vody rýchlo vypracujeme cesto, ktoré necháme minimálne 30 minút (alebo cez noc) v chlade odležať. potom ho vyberieme z chladu, aby mierne zmäklo a dalo sa vaľkať. zemiaky nakrájame na tenké plátky a krátko ich povaríme v osolenej vode nie úplne domäkka. zmiešame 3 – 4 PL olivového oleja, horčicu, tymián, soľ a korenie. zemiaky scedíme a dáme ich do olejovo – horčicovej marinády. na kolieska nakrájaný pór opražíme na troche oleja domäkka. osolíme, okoreníme a vyberieme z panvice. v tej isten panvici rozpustíme maslo, pridáme múku a urobíme svetlú zápražku. zalejeme mliekom a cca. 100 ml vody za stáleho miešania metličkou uvaríme na bešamel. pridáme rozdrobený syr a necháme rozpustiť. cesto rozvaľkáme na čo najtenšie do tvaru kruhu, alebo oválu. opatrne ho prenesieme na plech s papierom na pečenie a potrieme bešamelom, cca. 3 – 4 cm okraje necháme voľné. na bešamel navrstvíme zemiaky a pór a okraje zahneme cez naplň. pečieme pri 190C cca. 30 – 40 minút dozlata.
...
4 porcie:
250g múky (napr. mix hladkej a celozrnnej, príp. hladká špaldová)
100g masla
50g bieleho smotanového jogurtu
½ ČL soli
.
cca. 250g nových zemiakov
1 stredný pór
1 PL medovej horčice (príp. 1 ČL horčice + 1 ČL medu)
olivový olej
tymián (čerstvý / sušený)
soľ + korenie
.
1 PL (10 – 15g) masla
2 PL (10 – 15g) hladkej múky
150 ml plnotučného mlieka
50 – 100g fety (alebo iného syra)
.
z múky, masla, jogurtu, soli a cca. 3 PL ľadovej vody rýchlo vypracujeme cesto, ktoré necháme minimálne 30 minút (alebo cez noc) v chlade odležať. potom ho vyberieme z chladu, aby mierne zmäklo a dalo sa vaľkať. zemiaky nakrájame na tenké plátky a krátko ich povaríme v osolenej vode nie úplne domäkka. zmiešame 3 – 4 PL olivového oleja, horčicu, tymián, soľ a korenie. zemiaky scedíme a dáme ich do olejovo – horčicovej marinády. na kolieska nakrájaný pór opražíme na troche oleja domäkka. osolíme, okoreníme a vyberieme z panvice. v tej isten panvici rozpustíme maslo, pridáme múku a urobíme svetlú zápražku. zalejeme mliekom a cca. 100 ml vody za stáleho miešania metličkou uvaríme na bešamel. pridáme rozdrobený syr a necháme rozpustiť. cesto rozvaľkáme na čo najtenšie do tvaru kruhu, alebo oválu. opatrne ho prenesieme na plech s papierom na pečenie a potrieme bešamelom, cca. 3 – 4 cm okraje necháme voľné. na bešamel navrstvíme zemiaky a pór a okraje zahneme cez naplň. pečieme pri 190C cca. 30 – 40 minút dozlata.