17 / 214
    galetka s novými zemiakmi a pórom
    Autor komentár zmazal
    Autor komentár zmazal
    adkat13
    autor

    ...
    4 porcie:
    250g múky (napr. mix hladkej a celozrnnej, príp. hladká špaldová)
    100g masla
    50g bieleho smotanového jogurtu
    ½ ČL soli
    .
    cca. 250g nových zemiakov
    1 stredný pór
    1 PL medovej horčice (príp. 1 ČL horčice + 1 ČL medu)
    olivový olej
    tymián (čerstvý / sušený)
    soľ + korenie
    .
    1 PL (10 – 15g) masla
    2 PL (10 – 15g) hladkej múky
    150 ml plnotučného mlieka
    50 – 100g fety (alebo iného syra)
    .
    z múky, masla, jogurtu, soli a cca. 3 PL ľadovej vody rýchlo vypracujeme cesto, ktoré necháme minimálne 30 minút (alebo cez noc) v chlade odležať. potom ho vyberieme z chladu, aby mierne zmäklo a dalo sa vaľkať. zemiaky nakrájame na tenké plátky a krátko ich povaríme v osolenej vode nie úplne domäkka. zmiešame 3 – 4 PL olivového oleja, horčicu, tymián, soľ a korenie. zemiaky scedíme a dáme ich do olejovo – horčicovej marinády. na kolieska nakrájaný pór opražíme na troche oleja domäkka. osolíme, okoreníme a vyberieme z panvice. v tej isten panvici rozpustíme maslo, pridáme múku a urobíme svetlú zápražku. zalejeme mliekom a cca. 100 ml vody za stáleho miešania metličkou uvaríme na bešamel. pridáme rozdrobený syr a necháme rozpustiť. cesto rozvaľkáme na čo najtenšie do tvaru kruhu, alebo oválu. opatrne ho prenesieme na plech s papierom na pečenie a potrieme bešamelom, cca. 3 – 4 cm okraje necháme voľné. na bešamel navrstvíme zemiaky a pór a okraje zahneme cez naplň. pečieme pri 190C cca. 30 – 40 minút dozlata.

    18. júl 2019