190 / 214
    šošovicový dhál s volským okom
    adkat13
    autor

    ...
    na 4 porcie:
    200g červenej šošovice
    1 veľká cibuľa
    1 konzerva paradajok
    zeleninový vývar / voda
    100g domácej lučiny / 200 ml kokosového mlieka (z konzervy)
    po 1 ČL kurkumy, rímskeho kmínu, ml.koriandru, garam masaly a chilli
    1 PL ghee / 2 PL olivového oleja
    soľ + korenie

    na ghee/oleji opražíme všetky koreniny, kým nezačnú voňať. pridáme nadrobno nakrájanú cibuľa a opražíme dosklovita. potom pridáme prepláchnutú šošovicu, paradajky z konzervy a vývar/vodu. varíme cca. 30 minút do zmäknutia (v prípade potreby dolievame vývar/vodu). osolíme, okoreníme a odstavíme. vmiešame lučinu (ak namiesto lučiny použijeme kokosové mlieko, pridávame ho na začiatku, spolu s paradajkami).
    podávame s volským okom, prípadne domácim chlebom naan.

    9. jan 2018
    adkat13
    autor

    ...
    DOMÁCA LUČINA:
    ja robím v pomere 1:2 (1 diel kyslej smotany, 2 diely jogurtu - musí byť hustý, smotanový, 10%-ný, najviac sa mi osvedčil smotanový pilos z lidla).
    smotanu a jogurt zmiešam a osolím (príp. pridám bylinky, pažítku, cesnak...) a nalejem do sitka, ktoré som vystlala utierkou (pozor, aby nebola vypraná v aviváži, alebo veľmi voňavom prášku). sitko dám na misku a nechám vykvapkávať cca. 18-24 hodín (1/2 času pri izbovej teplote, druhú 1/2 v chladničke)...
    ak chcem lučinu ešte hustejšiu (napr. do dezertov, krémov, pohárov...), dám pomer jogurtu a smotany 1:1...

    9. jan 2018
    adkat13
    autor

    ...
    DOMÁCI NAAN:
    90g hladkej múky
    45 ml bieleho jogurtu / acidka / kefíru
    1 PL olivového oleja
    1 ČL kypriaceho prášku
    ½ ČL cukru
    ½ ČL soli
    + maslo a cesnak (na potretie)

    zo všetkých surovín (okrem masla a cesnaku) vymiesime hladké a pružné cesto, ktoré necháme chvíľu odležať. potom ho rozdelíme na 4 časti a každú vyvaľkáme natenko do tvaru slzy/trojuholníka. naan opekáme na veľmi rozpálenej grilovacej panvici z každej strany cca. 1,5 minúty, alebo pečieme v rúre na predhriatom plechu pri 200C a funkcii gril, z každej strany cca. 1 minútu. ešte horúci potrieme zmesou rozpusteného masla a roztlačeného cesnaku a ihneď podávame.

    9. jan 2018