...
DOMÁCA LUČINA:
ja robím v pomere 1:2 (1 diel kyslej smotany, 2 diely jogurtu - musí byť hustý, smotanový, 10%-ný, najviac sa mi osvedčil smotanový pilos z lidla).
smotanu a jogurt zmiešam a osolím (príp. pridám bylinky, pažítku, cesnak...) a nalejem do sitka, ktoré som vystlala utierkou (pozor, aby nebola vypraná v aviváži, alebo veľmi voňavom prášku). sitko dám na misku a nechám vykvapkávať cca. 18-24 hodín (1/2 času pri izbovej teplote, druhú 1/2 v chladničke)...
ak chcem lučinu ešte hustejšiu (napr. do dezertov, krémov, pohárov...), dám pomer jogurtu a smotany 1:1...
...
DOMÁCI NAAN:
90g hladkej múky
45 ml bieleho jogurtu / acidka / kefíru
1 PL olivového oleja
1 ČL kypriaceho prášku
½ ČL cukru
½ ČL soli
+ maslo a cesnak (na potretie)
zo všetkých surovín (okrem masla a cesnaku) vymiesime hladké a pružné cesto, ktoré necháme chvíľu odležať. potom ho rozdelíme na 4 časti a každú vyvaľkáme natenko do tvaru slzy/trojuholníka. naan opekáme na veľmi rozpálenej grilovacej panvici z každej strany cca. 1,5 minúty, alebo pečieme v rúre na predhriatom plechu pri 200C a funkcii gril, z každej strany cca. 1 minútu. ešte horúci potrieme zmesou rozpusteného masla a roztlačeného cesnaku a ihneď podávame.
...
na 4 porcie:
200g červenej šošovice
1 veľká cibuľa
1 konzerva paradajok
zeleninový vývar / voda
100g domácej lučiny / 200 ml kokosového mlieka (z konzervy)
po 1 ČL kurkumy, rímskeho kmínu, ml.koriandru, garam masaly a chilli
1 PL ghee / 2 PL olivového oleja
soľ + korenie
na ghee/oleji opražíme všetky koreniny, kým nezačnú voňať. pridáme nadrobno nakrájanú cibuľa a opražíme dosklovita. potom pridáme prepláchnutú šošovicu, paradajky z konzervy a vývar/vodu. varíme cca. 30 minút do zmäknutia (v prípade potreby dolievame vývar/vodu). osolíme, okoreníme a odstavíme. vmiešame lučinu (ak namiesto lučiny použijeme kokosové mlieko, pridávame ho na začiatku, spolu s paradajkami).
podávame s volským okom, prípadne domácim chlebom naan.