Príspevky pre registrovaných používateľov sa ti nezobrazujú.
    adamedik
    21. aug 2017    Čítané 4612x

    Recept na domáci LEVANDUĽOVÝ SIRUP

    Toto leto neviem čo skôr urobiť z levandule. Zbožňujem tú vôňu a krásu fialkových kvietkov. Doposiaľ som si levanduľu iba dávala do kytičiek a tie sušila a buď som kvietky použila do šitých voňavých srdiečok, alebo som ich darovala tete, ktorá si z nich robí čaj. Ja som čaj ešte neskúšala, no prednedávnom som sa odhodlala, že si urobím limonádu s použitím sušených kvetov …. Neviem kde sa stala chyba no výsledok bol nechutný. Nedalo mi to a keď zakvitli moje záhony levandule už ma nič nedržalo a vyskúšala som si vyrobiť levanduľový sirup. Výsledok bol úžasný a vynikajúci. Preto sa s Vami chcem podeliť o recept na jeho prípravu.

    Ingrediencie: 

    • 1,5 L vriacej vody
    • 100g levanduľových kvetov – ja som použila čerstvé a sušené kvety spolu 100g
    • 1 Kg kryštálového cukru
    • 1 ks citrón
    • 30g kyseliny citrónovej

    Pomôcky :

    • Dostatočne veľká nádoba, kde budeme sirup lúhovať, aby sa nám zmestili všetky suroviny, v mojom prípade to bola 4L zavaraninová nádoba
    • Kúsok látky, alebo gázu na prekrytie nádoby
    • Gumičky – alebo šnúrku, ktorou priviažeme látku – gázu
    • Varešku – alebo inú pomôcku na miešanie

    POSTUP :

    Výroba je veľmi jednoduchá. Do veľkej nádoby si nalejeme vriacu vodu, do ktorej vysypeme cukor, premiešame, aby sa nám rozpustil, následne vysypeme kyselinu citrónovú a opäť premiešame.

    Kvety levanduľe si nastriháme na malé kúsky môžeme aj natrhať rukou, oddeliť kvietky od stoniek, používame iba zakvitnutý koniec levandule. Pridáme ich do nádoby s roztokom cukru a kyseliny citrónovej.

    Posledný nám zostal citrón, ten som si ošúpala a nakrájala na kolieska a pridala do nádoby.

    Všetky suroviny v nádobe poriadne premiešavame, aby sa nám spojili.

    Nádobu môžeme zakryť, buď utierkou, gázou alebo aj látkou, keďže mám doma veľkú zásobu látok, tak som použila látku, gumičkou som ju pripevnila k poháru. Na prvý deň hotovo.

    Zmes necháme lúhovať – macerovať 2 dni. Každý deň, ju poriadne premiešame a opäť zakryjeme.

    Na tretí deň môžeme sirup zliať. Cez gázu, husté sitko …. Ja som zlievala cez najskôr hrubšie, kde som scedila hlavne kvety a citrón. A ďalší krát som už prelievala sirup cez hustejšie sitko aby sa odstránili tie najmenšie „nečistoty“.

    Hotový sirup som ponalievala do fliaš, ktoré som doma mala, niečo išlo aj do zaváraninových vysokých fliaš. Ktoré som takto šikovno zamaskovala .

    Následne máme dve možnosti skladovania. 

    1. Fľaše dáme do chladničky, a tam ich skladujeme niekoľko týždňov. Mne vydržal cca 3 týždne. Potom sa minul 
    2. Môžeme sterilizovať v pare cca 10 minút by mohlo stačiť. Takto sterilizovaný sirup by nám mal vydržať dlhšie aj nejaký ten rok.

    Dobrú chuť k osviežujúcej limonáde. Budem rada, ak mi dáte vedieť, ako vám chutil sirup, ktorý ste si vyrobili a do akých pochúťok používate Levanduľový sirup. 

    Tento recept a aj iné návody a nápady z môjho tvorenia a varenia nájdete na mojom blogu www.andreauxhandmade.sk

    Pekný deň. ☺♥