600nedelie
22. jún 2023
49 

Vyvolávanie pôrodu: Fakty a mýty, ktoré strašia väčšinu žien, 1.časť

Poznáš svoje práva? 

Tento článok bude bez dlhého úvodu. Lebo všetko podstatné a dôležité zistíš, až po jeho prečítaní. Na začiatok ti poviem toto: 

Pôrod v pôrodnici nie je pre každú ženu. 

Domáci pôrod nie je pre každú ženu. 

Epidurál nie je pre každú ženu. 

Vyvolávanie pôrodu nie je pre každú ženu. 

Prečítaj si to ešte raz, a kľudne ešte raz. Dobre.

A teraz už poďme na to. 

  • Spoznaj a porozumej fyziológii pôrodu na tebe prípustnej úrovni 

Nemusíš byť informovaná, ba by som povedala, že preinformovaná všetkými možnými informáciami z tisíc zdrojov. No orientovať sa v tých informáciách, ktoré ti dodajú sebavedomie a odvahu, je pre tvoje tehotenstvo a pôrod cenné. Už tvoje telo ti napovie, ako sa cítiš, či si ty aj bábätko v brušku v poriadku, alebo sa ti niečo nezdá. 

Každá žena má v súvislosti s pôrodom celú plejádu rôznych pocitov a emócií, akými je napríklad strach, neviera v seba, že to zvládneme dobre a pod. No práve vhodnou informovanosťou na tebe prípustnej úrovni môžeš tieto pocity zmierniť natoľko, že ti naozaj pôrod výrazne uľahčí. 

Niektoré ženy získavajú informácie samy, niektoré od svojich gynekológov či pôrodníkov. No vedz, že rovnako kvalifikované informácie ti vie poskytnúť aj “žena z brandže” – pôrodná asistentka, dula či právnička, ktorá sa zaoberá právom v oblasti pôrodníctva a práv žien – budúcich matiek.   

Alfa a omega pre každú tehotnú ženu je zvoliť si svoj team pomoci. Vybrať si malý okruh ľudí, odborníčok, ktoré ženu pripravia a prevedú tehotenstvom, pôrodom, šestonedelím a následne materstvom. 

  • Spoznaj techniky a postupy, ktorými môžeš podporiť svoj pôrod nemedicínsky 

Odstráň rozrušujúce faktory a posilni pocity bezpečia. Zatvor oči, zhlboka sa nadýchni. Zameraj sa na seba, na to čo vnímaš z okolia a z tvojho vnútra. Ak si doma alebo v pôrodnici, dopraj si oddych v úľavových polohách, ktoré sú príjemné tebe. Dopraj si jedlo, teplý nápoj, kúpeľ. Alebo ak je v pôrodnici, v ktorej si sa rozhodla rodiť, aspoň sprcha, určite ju využi. Pusti si hudbu, nechaj sa dotýkať partnerom, hladkať sa, masírovať, alebo s ním veď nezáväzný rozhovor. 

Je super, ak ideš rodiť s tým, že vieš, kto si, poznáš sau seba, hoci si sa v tehotenstve trošku stratila. Že poznáš svoju hodnotu a hodnotu toho, čo znamená vlastnými silami a telom priviesť na svet nový život. Vnímaš svoju zodpovednosť a si sebaistá.

  • Prizvi na pôrod osobu, ktorá ti dodá adekvátne povzbudenie

Na prítomnosť partnera alebo inej sprevádzajúcej osoby pri pôrode máš garantované právo. Poznámky typu “veď budeme mať viac práce s oteckom ako s mamičkou” sú dnes už minulosťou (dúfam).  

Sprevádzajúca osoba má počas tehotenstva a pri pôrode pre teba nezameniteľnú hodnotu. Okrem toho, že je kúskom domova v neznámom nemocničnom prostredí, je cenným pozorovateľom a dohliadačom na to, aby pôrod išiel v ideálnom prípade podľa toho, ako si si ho ty priala. Nezabudni s partnerom svoje požiadavky komunikovať, čo od neho v sále očakávaš, kým ty počas pôrodu budeš v maximálnej miere zabratá sama sebou.

  • Spoznaj svoje práva a možnosti od gynekologických prehliadok až po samotný pôrod a buď pri ich komunikácii asertívna (prípadne pover touto úlohou partnera alebo osobu, ktorej dôveruješ). 

Pre komplexnosť témy som uviedla aj predchádzajúce body, no pri tomto sa dnes pristavím najdlhšie. Pretože tento bod považujem za alfu-omegu, ktorá môže priviesť tvoje tehotenstvo do zdarného konca bez pocitov strachov, krívd či následných tráum. Chcem ťa tiež povzbudiť vo väčšej asertivite pri komunikácii tvojich práv a želaní (nielen) pri samotnom pôrode. 

Ako prvé ti poviem: Nikdy, nikdy, nikdy sa nemusíš cítiť pod tlakom. A to či na vyšetreniach u gynekológa, tak i na kontrolách v pôrodnici či pri pôrode samotnom. Nenechaj sa odbiť čiastočnými informáciami o plánovaných medicínskych procedúrach. Nenechaj sa manipulovať a zasahovať do svojich práv. Prečo? Možno ti bude stačiť uvedomenie, že ty si dostatočne kompetentná osoba na to, aby si zodpovedne rozhodovala o tebe a aj o svojom dieťatku brušku. Možno ťa posilní partner, najbližšie okolie, dula alebo pôrodná asistentka. Neváhaj tiež na svoje otázky nachádzať právne odpovede (napríklad tu a tu).  

Nastav si hranice už na pravidelných mesačných kontrolách u gynekológa 

Nemusíš trpieť pri každomesačnej kontrole u svojho gynekológa. Niektorí gynekológovia pristupujú k budúcim mamičkám s rešpektom a individuálne, u iných je to akoby povinnou rutinou, ktorú sprevádza množstvo vyšetrení, ktoré však nie sú celkom povinné.  Vždy dbaj na to, aby si mala možnosť prejsť si všetky informácie a odporúčania od doktora.

Pokračovanie nabudúce 🙂

Začni písať komentár...

Odošli