600nedelie
24. jún 2023
64 

Vyvolávanie pôrodu: Fakty a mýty, ktoré strašia väčšinu žien, 2.časť

Poďme sa na to pozrieť bližšie. Čo ťa v poradniach u gynekológa čaká?

Pri každej návšteve sa zisťujú a zapíšu:
- subjektívne ťažkosti (nevoľnosti, zápcha, prípadne kŕčové žily), zaznamená sa prípadný opuch dolných končatín

- sledovanie prírastku hmotnosti

- krvný tlak

- v moči sa orientačnou metódou zisťuje prítomnosť bielkoviny, cukru (môže signalizovať tehotenskú cukrovku) a hnisu (infekcia močových ciest)

Ak patríš k ženám, ktoré sú v dobrej fyzickej a psychickej kondícii a necítiš potrebu neustáleho monitorovania a vyšetrovania v ambulancii, poraď sa so svojim gynekológom, ktoré vyšetrenia by ti odporúčal určite a ktoré by ste prípadne mohli vylúčiť. Žiadne vyšetrenie, ktoré ti lekár navrhne počas návštevy tehotenskej poradne (amniocentéza, vaginálne vyšetrenie, atď.), nie si povinná absolvovať. Dokonca ani samotné preventívne prehliadky v tehotenstve nie sú pre teba povinné. Tehotná žena má právo na vyšetrenie. Rovnako má právo vyšetrenie odmietnuť.

Príde mi to voči žene dosť nefér, no chcem, aby si vedela, že ak sa rozhodneš nechodiť od 4. mesiaca tehotenstva do pôrodu na pravidelné poradne, strácaš nárok na príspevok pri narodení dieťaťa. 

A teraz sa podrž – ak sa s nejakým názorom svojho gynekológa nestotožňuješ, respektíve to cítiš ináč, ako to on smerom k tebe prezentuje, neváhaj vyhľadať ďalšieho odborníka a zistiť názor od neho. 

Na ďalší odborný názor ohľadom tvojho stavu a stavu bábätka a úkonmi s tým spojenými máš právo zo zákona.

Vždy máš možnosť voľby. Najmä počas takého intímneho a krehkého obdobia, akým je TVOJE tehotenstvo.  

Vedela si, že nemusíš každý týždeň chodiť na kontroly do pôrodnice? 

Áno, odporúča sa to od 36 tt a má to iste aj množstvo benefitov – spoznáš tím ľudí, prostredie a ideu pôrodnice, ktorú si si vybrala na pôrod, “na vlastnej koži”. No ak ťa stresujú povinné týždenné prehliadky, prípadne si si vybrala pôrodnicu v zahraničí alebo ďalej od tvojho bydliska, pravidelné týždenné kontroly môžeš zveriť do rúk svojmu gynekológovi, pôrodnej asistentke či vopred zazmluvnenému doktorovi. Skrátka odborníkom, ktorým dôveruješ a ktorých si si vybrala sama. 

Okrem samotnej cesty na kontrolu, ktorá môže byť vo vyššom štádiu tehotenstva už riadne nekomfortná a stresujúca, môžeš v maximálnej miere eliminovať pre teba rozrušujúce vety a necitlivé konštatovania na veľkosť bábätka, stav plodovej vody či placenty a tlaky na začatie pôrodu medicínsky (vyvolanie pôrodu). Máš plné právo prežiť tehotenstvo podľa seba a nie podľa tabuliek či očakávaní iných. 

Tehotenstvo je fyziologické, individuálne a pokojne trvá 42 týždňov .

Možno sa ti zvyšok odborného sveta bude snažiť nahovoriť opak a bude od 38 týždňa netrpezlivo očakávať deň D a zároveň ti hroziť vyvolávaním pôrodu, pri dobrom zdravotnom stave rodičky aj bábätka je úplne normálne, že tehotenstvo trvá 38 až 42 týždňov. Nenechaj sa zastrašiť tlakmi a zastrašeniami typu “Vy nemyslíte na zdravie svojho dieťaťa”, necíť previnenie za to, že si dopraješ (alebo to proste len vydržíš) byť tehotná 42 týždňov a čakáš, kým sa pôrod rozbehne prirodzene. 

Vedela si, že dieťatko keď je pripravené na pôrod, tak vyšle z pľúc látky, ktoré sa dostanú do maternice matky, aby ženské telo tak vedelo, že dieťatko je pripravené na život mimo ženského lona?

Najnovšie sa za potermínovú graviditu považuje rodička, ktorej tehotenstvo trvá dlhšie ako spomínaných 42 týždňov. Nie vždy sa termín pôrodu podarí vypočítať správne, napríklad preto, že žena ovulovala inokedy ako v polovici cyklu. Ak je však bábätko v poriadku a jeho stav to priamo nevyžaduje, netreba sa snažiť urýchľovať jeho narodenie iba preto, že sa dĺžka tehotenstva nevojde do tabuliek. Niekedy stačí ženu len viac sledovať, vyčkávať a zvyšok ponechať na prírodu. 

Oprávnené strachy, ale i manipulatívne techniky spojené s vyvolávaním pôrodu :

Mnoho žien berie vyvolanie pôrodu za rutinný proces a pre mnohé je skorší pôrod vďaka vyvolaniu vykúpením. Mnoho žien však netuší, že za navonok neškodnými slovami “vyvolanie pôrodu” sa skrýva mnoho kontraindikácií, ktoré môžu viesť k cisárskemu rezu. A že mali vlastne možnosť voľby. 

Plod, hoci aj po 42 týždni, nemusí byť ešte pripravený na zostup do pôrodných ciest. "Umelým” vyvolaním sa môže dostať do tiesne, môže sa dostať do pre pôrod nepriaznivej polohy, alebo v horšom prípade sa môžu dokonca bábätku pod lonovou kosťou zaseknúť ramienka. Často sú pri vyvolávaných pôrodoch nutné aj ďalšie zásahy zvonku, napríklad použitie klieští. 

Pôrodnica má vytvoriť predovšetkým priateľské a rešpektujúce prostredie k tebe, budúca mamina. Preto spozorni, ak sa ťa personál bude snažiť do vyvolania vmanipulovať: “budete to mať rýchlejšie za sebou”, “nechcete tu predsa ležať cez sviatky”, “dieťa je príliš veľké” a pod. Veľa žien “vďaka” vyvolaniu zažije omnoho intenzívnejší a bolestivejší pôrod, pretože samotné telo ženy ešte nebolo na kontrakcie pripravené.  

Vždy máš možnosť voľby. A ak to zdravotný stav teba a tvojho bábätka nevyžaduje, môžeš vyvolanie odmietnuť. Počkať a prísť, keď na to ty aj tvoje dieťa budete pripravení. Keď sa pôrod rozbehne prirodzene. 

V žiadnom prípade ťa týmito informáciami nechcem strašiť, no v pôrodniciach sa často rodičky bežne stretávajú s tlakmi na to porodiť čo najskôr. 

Áno, a v mnohých prípadoch ide o oprávnené obavy o zdravie matky a bábätka. Ale môže to byť aj celkom inak.

“Zázračný” oxytocín a iné intervencie 

Azda najväčšie práva a kompetencie máš počas samotného pôrodu. Dnes už celkom fičia pôrodné plány, ktoré budúca mamina vopred konzultuje s pôrodníckym personálom priamo v zvolenej pôrodnici. No aj počas prebiehajúceho pôrodu sa situácia môže zmeniť. Zdravotnícky personál by s tebou mal vždy komunikovať úkony, ktoré ide počas pôrodu robiť. A ty máš vždy vzhľadom na to, ako sa cítiš, možnosť prevziať zodpovednosť a rozhodnúť sa. 

“Pri protrahovanom priebehu v aktívnej fáze I. doby pôrodnej sa ako prvé opatrenie navrhne rodičke amniotómia (prepichnutie plodovej vody), pričom je potrebné jej vysvetliť ako sa vykonáva a aké výhody pre nástup adekvátnej pôrodnej činnosti a rýchlejšie ukončenie pôrodu toto opatrenie prináša. O 2 hodiny po amniotómií je vhodné opakovať vyšetrenie a ak nebude postup o viac ako 1 cm, je potrebné stanoviť diagnózu protrahovaného pôrodu. Vtedy je vhodné rodičke vysvetliť, že podanie oxytocínu v týchto prípadoch môže urýchliť priebeh pôrodu. Rodičku je potrebné poučiť, že podanie oxytocínu môže viesť ku silnej pôrodnej činnosti a je indikovaný kontinuálny monitoring. Všetkým rodičkám s protrahovanou aktívnou fázou pôrodu je potrebné ponúknuť adekvátne prostriedky proti bolesti.”

Je neprípustné, aby si sa informáciu o podaní oxytocínu dozvedela až z prepúšťacej lekárskej správy.  

Okrem podania oxytocínu môže v pôrodnici prísť k týmto intervenciám, o ktorých by si mala byť vždy riadne poučená. A ty máš plné právo zúčastňovať sa na rozhodovacích procesoch, čo áno a čo nie: monitorovanie, epidurál, preventívne zavedenie kanyly. 

Pretože všetky tieto zásahy môžu mať ako pozitívny, tak i nepriaznivý účinok na vývoj pôrodu. Napríklad spomínaný oxytocín je úžasný hormón, ktorý si počas pôrodu telo dávkuje samo podľa potreby, a ide o spoluprácu celého organizmu. Jeho umelý variant, ktorý slúži na vyvolanie či urýchlenie pôrodu, má tiež svoje benefity i riziká. Ako píše aj zdroj, vďaka nemu sa zintenzívňujú kontrakcie, na čo nemusíš byť pripravená ani ty, ani dieťa, a môže vás to celkovo rýchlejšie vyčerpať. 

Nie je jedna správna cesta. No je dôležité, aby tá cesta bola TVOJA. 

Chcela som ti povedať, že neexistuje jedna jediná správna cesta, ako dosiahnuť ideálny pôrod (či je to pôrod doma, či v pôrodnici, pod dohľadom lekára či duly, s medikamentami či bez nich). 

Hoci vďaka tvojim rozhodnutiam môže byť práve tvoj pôrod oveľa namáhavejší. Alebo, naopak, rýchlejší a ľahší. Dobrý, pozitívny, krásny zážitok však môžeš mať v oboch prípadoch. Môžeš mať namáhavý a zároveň krásny pôrod. Ale môžeš zažiť aj rýchly pôrod s nedobrými pocitmi z neho vo výsledku. Nemalo by byť tvojím cieľom zažiť rýchly a ľahký pôrod. 

Pôrody nie sú jednoduché . Pôrody sú transformačné.

No vždy je dobré poznať, k akým procesom môže v pôrodnici prísť, aké sú ich klady a zápory a že o ich využití máš vždy právo s personálom komunikovať, vyjadrovať svoje myšlienky, pýtať sa a slobodne sa rozhodovať (aj za cenu, že budeš v pôrodnici “tá, čo sa veľa pýta”). Oni by tam mali byť v prvom rade pre teba. 

Pokračovanie opäť o pár dní 🙂

Začni písať komentár...

Odošli