600nedelie
16. nov 2023
93 

Úzkosť vo forme hnevu 🍂

Úzkosť vo forme hnevu 🍂

Materstvo ma prinútilo čeliť mojej úzkosti a vyhľadať pomoc.

Ako popôrodná dula som za svoju prax videla- a vídam- množstvo žien, ktoré trpia úzkostnými stavmi a vôbec o tom netušia. Ten stav, kedy z bežných myšlienok strachu sa to celé preklopí do dlhodobej až chronickej záležitosti. Kedy Ti aj to fyzické telo ukazuje rôznymi spôsobmi, že takto "nie" a niečo s tým prosím rob. Ale! Svetlo na konci tunela existuje (som živý príklad).

Možno aj ty zažívaš úzkostné stavy, tak prosím čítaj ďalej.

🍂 Úzkosť je charakterizovaná ako nepríjemný pocit obáv a strachu. Je to však bežná reakcia na nebezpečné situácie. V tomto zmysle je teda prospešná, lebo nás upozorňuje na čosi, čo nám škodí.

🍂 Hlavný rozdiel medzi "normálnou" úzkosťou a problémovou je celkovo v pôvode obáv a intenzite zážitku. Prirodzená úzkosť trvá krátko, je daná momentom alebo okolnosťami, z ktorých máme dočasné obavy. Taktiež aj príznaky- ako prišli, tak aj odídu (napr.potenie, žalúdočné ťažkosti)

🍂 Problémová úzkosť je však chronická a iracionálna (obávate sa aj vtedy, keď sa reálne nemáte čoho báť). Alebi je vaša reakcia na reálny podnet výrazne prehnaná. Zasahuje do mnohých životných funkcií. Výsledkom úzkostnej poruchy je často vyhýbavé správanie (veci a situácie, ktoré vo vás vzbudzujú úzkosť obchádzate). K neustálym obavám a strachu sa pridávajú problémy s koncentráciou a pamäťou. Tieto stavy môžu byť aj také intenzívne, že zasiahnu do vášho rodinného a pracovného života.

🌷 Sama doma tú úzkosť neskrotíš. Vyhľadaj odbornú pomoc terapeuta, ktorý ťa nasmeruje, zdiagnostikuje a pomôže ti. 

🌹 A zažiješ postupné uvoľnenie. Uistenie, že si v bezpečí. A potom začneš rásť  a kvitnúť 🌹 Si krásna 

Začni písať komentár...

Odošli