600nedelie
21. nov 2023
191 

Tipy na oddych v hektickom materstve

Nájdi si čas pre seba: Ako správne vnímať oddych v hektickom materstve?

Si vyčerpaná? Často nevládzeš a nevieš nájsť zdroje oddychu? Tu sú tipy, kde ich nájdeš a ako zaradíš oddych opäť do svojho života - oddych je zdrojom tvojej vnútornej sily v materstve.  

Poviem ti, že hneď ako som pochopila, že skutočný oddych mení moju náladu, reakcie a spôsob myslenia či vnímanie môjho tela, zmenila som – áno, najmä počas materstva – prístup k svojmu životu.  

A idem ti povedať, ako si aj ty môžeš dopriať vedomý oddych tak, aby si sa cítila lepšie, viac nabitá energiou a viac pripravená zvládať všetky výzvy v materstve. 

V prvom rade si treba uvedomiť jednu dôležitú vec... 

Oddych je viac ako ležanie na gauči. Je viac ako „ukradnutá“ chvíľka pre seba bez detí, je viac ako upratovanie, kým dieťa spí, či nakupovanie... Tým v žiadnom prípade nechcem povedať, že ťa aj tieto činnosti nenabijú energiou. Ak si počas dňa dopraješ čokoľvek, čo ti je príjemné, v čom sa cítiš dobre a pri čom sa zbavíš stresu, je to pre tvoje matkovanie veľká energetická vzpruha. Ale... Myslím si, že ak by si si spočítala, koľko hodín do mesiaca sa naozaj venuješ oddychovaniu, myslím, že by ti vyšlo žalostne nízke číslo vzhľadom na to, koľko oddychu by si skutočne potrebovala. A ver, že si ho naozaj zaslúžiš. 

Mojím cieľom je ťa v tejto téme inšpirovať smerom k vedomému odpočinku. A že je za tým oveľa viac, ako by sa ti na prvý pohľad mohlo zdať. 

Vedomý odpočinok je druh oddychu, pri ktorom ideš na úroveň svojho nervového systému. 

A TO je to miesto, kde nájdeš skutočný oddych, ktorý ti dodá energiu. 

Vedomý oddych je čokoľvek, čo spôsobí, že sa náš nervový systém cíti natoľko bezpečne, že zariadi, aby sa vypla stresová reakcia a naše telo a myseľ môže načerpať energiu, zotaviť sa. 

Tak poďme na to, čo všetko patrí do vedomého oddychu? 

1) Fyzický oddych 

Kľúčovým oddychom je v tomto bode spánok. Spánok je tiež veľmi dôležitý pre správne fungovanie hormónov. Viem, že mnohým ženám – matkám, práve spánok chýba najviac. Časté nočné budenie počas niekoľkých rokov (ak sa rozhodneme mať dve či viac detí za sebou) si naozaj vypýta svoju „daň z oddychu“. A iste si počula tú otrepanú nevyžiadanú radu: „Spi, keď spí tvoje dieťa.“ Áno, má čosi do seba a zdriemnutie si s dieťaťom po náročnej noci ti iste nabije baterky o pár paličiek nahor. No živo vidím aj tie z vás, ktoré doslova kričíte: „A kto sa za mňa postará o domácnosť?“ (Tu by som ťa možno rada nasmerovala aj na článok venovaný partnerom a rodinným príslušníkom, ktorý sa týka podpory ženy počas šestonedelia, ale má presahy do celého obdobia matkovania.) 

Pre správne fungovanie hormónov ženy by podľa štúdií mali spať 9 – 10 hodín denne. Čo je však, priznávam, v úvodných fázach materstva pri bábätku takmer nemožné. A ak je teda spánok počas dňa i noci vytúžená, no pre teba (zatiaľ) nedosiahnuteľná méta, skús niečo iné. 

Skús vtesnať do svojho dňa činnosti, pri ktorých sa uvoľníš (ako napríklad strečing či iný vedomý pohyb, pri ktorom sa uvoľní tvoje telo a myseľ), alebo si ich doslova vychutnáš – tu mám na mysli chutné a vyvážené jedlo. A to nielen vtedy, keď tvoje dieťa spí. Tieto činnosti si môžeš pokojne dopriať aj počas dňa s dieťaťom. Ako bonus tým ukazuješ deťom svoj pozitívny prístup k jedlu a k pohybu (ale to je nateraz iná téma). 

2) Mentálny oddych 

Alebo akákoľvek činnosť, pri ktorej nezapínaš aktívne myslenie. Rada maľuješ, sadíš kvety, tráviš čas v záhrade? Skvelé, dopraj si to tak často, ako máš na to chuť, opäť, pokojne aj s deťmi. 

Tancuješ, spievaš, hráš na hudobný nástroj? Nenechaj to zapadnúť prachom. A hoci ti deti občas budú pri tom doslova brnkať na nervy, nakoniec možno zistíš, že si si pri tom nielenže neskutočne oddýchla, ale mala si s deťmi naozaj príjemný čas. Ktorý si zmanažovala a prispôsobila si ho podľa seba. 

3) Emočný oddych 

Ja viem, mnohým ženám je v materstve ťažko. Vyplavia sa na povrch nevyriešené veci z minulosti či z detstva. Do toho spánková deprivácia, perfekcionizmus, odsúvanie seba a svojich potrieb či nedostatok vedomého oddychu. Faktorov, ktoré ti uberajú vzácnu energiu, je neúrekom a vedia aj z tej najtrpezlivejšej a najvyrovnanejšej osobnosti vyplaviť to najhoršie „ja“.  Možno to bude znieť trošku paradoxne, ale aj plač patrí do kategórie vedomého oddychu, Vyplaví stres, zbaví ťa zlých myšlienok. 

Pri čom si zaručene oddýchneš, je zapisovanie si svojho prežívania do notesa. Písať si tam môžeš úplne čokoľvek, čo ti napadne. A ak ti bude niekedy ťažko, môžeš sa k svojim zápiskom vrátiť a inšpirovať samú seba, ako ísť ďalej. 

Ak je ti aj napriek všetkému úzko, skús využiť možnosť ísť na terapiu. Odhalenie „kameňov úrazu“ v tvojom živote a materstve môže byť pre teba obrovskou úľavou, zdrojom oddychu a inšpiráciou, že vedome oddychovať je pre tvoje prežívanie v materstve skutočne dôležité. Ak sa na terapiu akosi necítiš, pozri si aktuálne stretnutia podpornej skupiny Matkovanie  (osobne alebo online cez Zoom). 

4) Zmyslový oddych 

Pri tomto type oddychu ide o to, aby si si dopriala to, čo doslova pošteklí tvoje zmysly. Relaxačná hudba, byť bez oblečenia, upokojujúca vôňa, pohodlné ponožky či župan? Zamysli sa, čo je pre teba zdrojom tohto šteklenia? Dopraj si to. Nielen večer, ale pokojne aj počas dňa. S deťmi či bez.  

5) Spirituálny oddych 

Alebo napojenie sa na svoje ja. Pre niektorých je to meditácia, pre iných modlitba či prežívanie jednotlivých ásan (joga), zapálenie sviečky či akékoľvek iné rituály. 

6) Hravý oddych 

Pod týmto si predstav hocičo, čo je hravé. A najmä neproduktívne. Nechaj sa ponoriť do hry spolu s deťmi. A skús na chvíľku naozaj nemyslieť na to, že si ešte neposkladala bielizeň. Jasné, že to neskôr urobíš, no tých pár minút venovaných hre s deťmi bez stresov a výčitiek ti môže pomôcť vyčistiť hlavu, prežiť a precítiť prítomný okamih tu a teraz.  

Môžeš si dovoliť byť časť dňa neproduktívna. Ak si perfekcionistka a rada máš veci pod kontrolou, ok, no nemusíš byť pod tlakom svojej túžby mať všetko tip top celý deň. A každý deň. Skúsiš to – na chvíľočku vypnúť svoje perfekcionistické ja a oddychovať? 

Potreba vedomého oddychu je úzko spojená s našou cykličnosťou.

Ani jeden z týchto typov vedomého oddychu nie je ten najdôležitejší, ani jeden z nich nie je menejcenný. Čo tým chcem povedať, je, že tieto typy oddychu sú veľmi variabilné a ľahko si ich môžeš prispôsobiť svojmu dennému režimu. V rôznych životných fázach budeš niektoré typy oddychu potrebovať viac a iné menej. Potreby oddychu sa viažu na našu cykličnosť. 

Veľa žien si vyberie jeden či dva typy vedomého oddychu v domnení, že to je pre ne jedna jediná cesta. A potom sa môže stať, že tie ženy sa po rokoch cítia totálne vyčerpane a strhane. 

Na záver 

Predstav si, že v materstve nebudeš matkovať, aby si neskôr oddychovala, ale budeš oddychovať, aby si (možno lepšie, kvalitnejšie) matkovala. Nie je to skvelá predstava, trošku pozmeniť priority a dať seba skutočne na prvé miesto? Ver, že nemusíš doslova prežiť deň s jedinou vidinou večerného oddychu v podobe pohára vína a seriálu. A že je to ako jediný zdroj tvojho oddychu absolútne nepostačujúce. 

Prosím, ber tieto informácie ako výzvu. Ako priestor, v ktorom môžeš rásť a rozvíjať sa, rozhýbať sa, vystrieť sa a pohodlne sa v tom usalašiť. A hlavne – ODDYCHOVAŤ. 

Začni písať komentár...

Odošli