600nedelie
14. aug 2023
892 

Oslavujme aj materské míľniky 🌹

Každý krok na ceste materstva si zaslúži oslavu a uznanie  🌹 

Milá ŽENA, určite si pamätáš, čo si prežívala, keď sa tvoje dieťa prvýkrát pretočilo na bruško, keď sa začalo plaziť, štvornožkovať, keď sa po prvýkrát postavilo na vlastné nôžky, ako to bolo s prvými príkrmami. Keď si z jeho úst počula to najmagickejšie slovo na svete “MAMA” a rozliala si sa pritom na kolomaž. Všetky pre nás dôležité míľniky dieťaťa opatrujeme ako oko v hlave, vytvárame z nich tie najkrajšie denníky a fotogalérie...  

No, pamätáš si, kedy si s dieťaťom zvládla prvé dojčenie? Tak, že to bolo bez bolesti a bolo ti to príjemné? Alebo keď si išla načerpať energiu niekam sama bez dieťaťa či na rande s mužom? 

Podľa mňa sú tvoje míľniky – míľniky matky rovnako dôležité ako míľniky tvojho dieťaťa.

A hoci pôrod má aj ohromný transformačný rozmer, neznamená to, že nová rola matky ťa automaticky podriaďuje tvojmu dieťaťu. Aj ty sa teraz presne ako tvoje dieťa učíš  kráčať, hovoriť, myslieť a konať v tomto novom materskom priestore ako tvoje dieťa v tom svojom detskom.  

Teraz ti sem napíšem 10 míľnikov matky. 

Míľnikov pre teba. Pretože o nich – o tebe sa hovorí málo. A malo by sa viac. Táto spoločnosť je akosi tak nastavená, že v prvom rade pozeráme na to, či prosperuje dieťa a až potom kdesi v zadnom rade vidíme ženu – matku.

1.Prvé úspešné dojčenie alebo kŕmenie z fľaše, ktoré bolo príjemné a komfortné tebe
Dojčenie nie je výlučne o potrebe nakŕmiť dieťa. No je úplne v poriadku, ak ste si s dieťaťom spočiatku k sebe hľadali cestu. Nemusí to ísť, a často to ani nejde, hneď úplne prirodzene. 

Takisto aj kŕmenie svojho bábätka prostredníctvom fľašky sa nesie v znamení dôležitého nadväzovania puta, napájania sa na seba. Mnohé ženy sa v otázke kŕmenia dieťaťa cítia neisto a podceňujú samy seba v tom, že nie sú schopné nakŕmiť svoje dieťa z prsníka. Nie je dôležité, ako svoje dieťa kŕmiš (a týmto neznevažujem dôležitosť materského mlieka pre dieťa), ale ako komfortne sa pri tom cítiš.  

Preto si nezabudni v oboch prípadoch zaznačiť, ako a čo si v tomto okamihu cítila, kde sa to udialo alebo čo si o tomto zážitku hovorila svojmu mužovi. 

2.Prvý “výjazd” von
Či si prvo-, druho-, či treťorodička, prvý výjazd von s bábätkom nesie v sebe istú dávku adrenalínu. Je to tiež akýsi výstup z tvojej bubliny, v ktorej si doteraz bola len ty, bábätko, prípadne partner a ďalšie dieťa/deti. Ako si išla s bábom von? Bolo teplo, zima, mala si ho v kočíku, nosiči či v šatke? Aké to bolo? Čo si cítila? Aké bolo vonku počasie? Stretla si sa na prechádzke s niekým? Zaznač si všetko, čo ti príde v spojení s týmto okamihom dôležité. 

3.Prvá návšteva teba a bábätka
Povedzme si úprimne, nie všetky návštevy čerstvej maminy sú vítané a príjemné. Povzbudzujem ťa k tomu, prijmi prvú návštevu nie vtedy, keď sa to akože patrí, ale vtedy, keď ty na to budeš pripravená. Hoci nemáš tip-top upratané ani nachystané jedlo pre hostí. Prijmi takú návštevu, ktorej prítomnosť si užiješ (a ktorá ideálne donesie jedlo, haha). Zaznač si, kto teba a dieťatko prvý prišiel pozrieť, aká atmosféra panovala, o čom ste sa rozprávali a pod. 

4.Prvé cvičenie, teplá káva či iné dôležité maličkosti dňa
Príjemné maličkosti dňa ti dokážu doplniť vyčerpanú energiu spôsobenú únavou či starostlivosťou o dieťa. Dopraj si ich počas dňa čo možno najviac. A možno prvá vypitá teplá káva či cvičenie, ktoré máš rada, je ideálnym začiatkom. Kedy sa ti to podarilo? Aké iné maličkosti ťa dokážu do materstva nakopnúť tým správnym spôsobom? Vypíš si ich a skús si ich dopriať, keď ti bude v materstve ťažšie. 

5.Prvé šoférovanie s dieťaťom
Akože teraz vážne. Zlatú medailu každej matke, ktorá dokáže vychystať seba aj dieťa do auta na cesty vo všetkej príčetnosti a ešte aj v tom aute všetko prebieha ok. Ak sa ti takýto moment podaril, tlieskam ti. Určite si ho zaznač a pochváľ samú seba za tento skvelý počin. 

6.Prvá návšteva lekára
Povinné lekárske prehliadky bábätka sú aj tvojím dôležitým míľnikom. Stihla si prísť včas? Povedal ti lekár povzbudivé slová alebo sa na teba rútila spŕška príkazov a odporúčaní, čo robiť, aby sa tvoje dieťa zmestilo do ich tabuliek? V každom prípade si to zvládla a ja ti gratulujem. 

7.Prvé stretko s kamoškami – bezdetnými i detnými
Nebuď na materstvo sama. A taktiež sa nechyť do osídel porovnávania a nevyžiadaných rád. Užívaj si čas s blízkymi priateľkami a ich deťmi. Sleduj, ako si detičky k sebe nachádzajú cestu, pozoruj ich detský svet, zatiaľ čo ty si s babami schuti pokecáš. Zaznač si, kde ste prvýkrát boli, čo ste robili, jedli a aké príjemné pocity si z toho mala. 

8.Prvé úspešne zjedené teplé jedlo v reštaurácii
Nie, nemusí to vyzerať ako z reklamy na rodičovstvo, keď celá rodina sedí spolu za stolom a vychutnáva si jedlo spolu. Jedlo si môžeš dopriať v pohode aj vtedy, keď sa napríklad tvoje dieťa hrá v detskom kútiku a občas si niečo príde dzobnúť. Dôležitá je pohoda, nenaháňanie seba a detí. Že ťa stresujú pohľady iných hostí? V prvom rade ver sebe a partnerovi, že všetky nehody a “rozliatiny” spôsobené vašimi ratoliestkami dokážete zvládnuť bez väčšieho emočného vypätia. A ver, že personál v reštaurácii je na všetky tieto “pakárne” s deťmi pripravený.  

9.Prvý odchod od bábätka s cieľom selfcare
Je ťažké prestrihnúť tú pomyselnú pupočnú šnúru a chvíľu naozaj niekam ísť bez detí a nemyslieť na to, čo sa deje doma. Nezavolať mužovi, ako to doma vyzerá. A je v poriadku, ak to nejde hneď, alebo vôbec. Dôležité je, aby si ty bola v pohode. A doplnila svoj pohár potrieb. Dopraj si presne to, čo cítiš, že potrebuješ.
Rada by som ti k tomu povedala, že tvoja selfcare sa začína v hĺbke tvojho ja. A niekedy nie je návšteva kozmetického salónu či dokonalá manikúra to, čo naozaj potrebuješ. Ponor sa do seba a pouvažuj. Chceš si dopriať kurz cudzieho jazyka alebo tanca raz týždenne? Alebo potrebuješ do materstva nabrať povzbudenie prostredníctvom webinárov či účasti v podporných skupinách? Je v poriadku, že potrebuješ čas pre seba aj mimo domu. Zaslúžiš si ho. A nezabudni si o tomto tvojom “prvýkrát” napísať niečo, čo si si z toho odniesla. 

10.Prvé rande s mužom (bez dieťaťa/detí)
Toto je podľa mňa jeden z najťažšie splniteľných míľnikov. Lebo v tomto prípade od detí odchádzaš nielen ty, ale aj tvoj muž. A svoje deti zverujete varovčíkom. Je oveľa ťažšie podchvíľou nepozerať na mobil, či sa niečo nestalo, prípadne neprevziať iniciatívu do svojich rúk a situáciu doma skontrolovať. 

Ak sa máš na rande cítiť uvoľnene len vtedy, ak budeš deti kontrolovať, pokojne varovčíkom zavolaj. Hlavne aby ste s mužom prežili naozaj príjemný spoločný čas, ktorý sa nebude točiť výlučne o obavách a strachu z toho, či to doma zvládajú. Určite si zapíš, ako ste sa s mužom cítili, čo dobré ste si dali, o čom ste sa rozprávali. A v závere, ako ste sa potom obaja za deťmi tešili.                                                                                                                                                                                                              

Každé “naplnenie” tvojho míľnika je hodné oslavy. Sama viem, aké je to občas s deťmi naozaj náročné a že sme naozaj niekedy rady, ak si večer vyložíme nohy. Na oslavu nemysliac. No ak si odškrtneš nejaký z tvojich míľnikov, prosím, zoširoka sa na seba usmej, venuj si zopár povzbudivých myšlienok, ako si to dobre zvládla. Pochváľ sa vždy, keď si v materstve spokojná a keď ti to s deťmi ide od ruky a nezúfaj a venuj si podporné myšlienky vtedy, keď sa ti nedarí.
A ja ti už teraz garantujem, že akokoľvek prežívaš svoje materstvo, ide ti to super a si skvelá matka svojim deťom.

Začni písať komentár...

Odošli