600nedelie
21. feb 2023
64 

Každý pôrod si vyžaduje svoje spracovanie a prijatie

Dovolila si si už cestovať späť v čase? Cestovať spät v čase do dňa, kedy sa pre teba všetko od základov zmenilo?

 Tvojimi myšlienkami si tam možno každý deň. Všetka tá spleť momentov zážitku ťa stále neopustila a zvykneš sa tam vracať celkom nenápadne, vo víri povinností bežných dní. Alebo si možno vynaložila energiu na vytesnenie všetkých spojení s týmto dňom. 

Možno tvoj pôrodný príbeh neprebiehal tak ako si si ho vysnívala. Bol možno prenádherný a euforický, no aj bolestivý a traumatický. A možno to bola krásna cesta medzi dvoma protipólmi. Akokoľvek si to mala, nikdy nemôžeme byť ako ženy úplne pripravené na ohromnú silu zážitku, ktorým pôrod je.

Pôrod je plný veľmi silných emócií. Očakávanie, radosť, hnev, hrdosť, úľava, smútok, sklamanie, napojenie, nekonečná láska.

Všetko emočné sa deje naraz počas toho ako sa snažíš vysporiadať s tým fyzickým.

No a potom už často na všetky tie emócie nie je priestor. Si zahltená tvojím novým životom a fyzickou regeneráciou a na emočné zotavenie už neostáva tak veľa času. Dovoľ mi však povedať, že spracovanie všetkých emócií z tohto dňa je rovnako dôležité ako hojenie nášho tela, pretože je to jeho súčasťou.

Každá emócia sa v určitej forme ukladá ako v našich spomienkach, tak aj v našom tele. A tak si ju bez spracovania nosíme v sebe. 

Či už to je odpor, strach alebo radosť, chcem ťa nabádať k tomu precítiť to znova. Skrz papier a pero. Nech už bol tvoj zážitok akýkoľvek, dovoľ si to všetko pustiť zo svojho tela a uchovať si to vo svojom srdci s láskou, pokorou a vďačnosťou.

Prečo je táto reflexia dôležitá?

Každý moment potrebuje byť spracovaný

  • je v poriadku prijať to tak, ako to bolo a je v poriadku s tým zo začiatku bojovať. Nikto nás neučil ako prejsť skúsenosťou pôrodu a ani ako spracovať všetko, čo sme počas nej zažili. Každý okamih mal však svoju váhu, ktorá ťa možno ešte stále tlačí ku zemi. Začni s prijatím, odovzdaj sa pocitu a vedz, že si v bezpečí. 

V každom momente je lekcia, ktorú si prežila a čerpáš z nej dodnes. 

jeden pôrod môže ukrývať viac múdrosti ako niekoľko rokov života. Veď práve tam ako ženy zvykneme siahať na samé dno našich síl, a najkrajšie výšiny našej radosti a lásky. Kdekoľvek si sa našla ty, prosím vedz, že je tam ukrytá múdrosť, ktorá sa vyplavuje v nových skúsenostiach, ktoré si schopná zvládnuť vďaka tomu, čím si si počas pôrodu prešla. 

Dovolí ti znova prežiť a precítiť momenty pôrodu

  • táto reflexia môže slúžiť ako nádherná pripomienka všetkého krásneho, čo dotváralo príchod tvojho dieťatka. Prítomnosť a podpora milovanej osoby, vnútorná sila a odhodlanie, ktoré si pociťovala, tá nesmierna úľava, keď si prvýkrát v náručí držala to vytúžené šťastie. Dovoľ si pripomenúť radosť, lásku a čaro týchto výnimočných okamihov. 

Pri každom pôrode sú náročné no aj krásne momenty 

  • prosím počas celého procesu pamätaj, v ničom si nezlyhala. Každý okamih počas pôrodu mal svoj význam a dotváral práve to, čím mal byť pre teba a tvoje bábätko. Je súčasťou vášho príbehu, ktorý je dokonalý práve taký, aký je. 
  • Vypísanie všetkého, čo sa ti s tvojim pôrodnými príbehom spája, ti umožní spraviť krok dozadu a vidieť všetko z väčšej perspektívy.

Papier a pero môžu slúžiť ako tvoje bezpečné miesto a útočisko na to, precítiť to všetko s čistou mysľou popritom ako budeš vylievať to, čo už ti možno neslúži. A budeš tak robiť bez akýchkoľvek predsudkov, či vonkajších názorov a pohľadov druhých. Budeš to robiť sama pre seba. Nielenže sa ponoríš opäť do momentov, ktoré boli súčasťou príchodu tvojho dieťaťa či detí, no proces písania spomalí tvoj mozog a chaos bežných dní. 

Prosím pamätaj, ak ešte nie si na tento proces pripravená, je to v absolútnom poriadku. Je v absolútnom poriadku spraviť to v tvojom vlastnom čase a priestore. Zober si koľko ho len potrebuješ. Takáto cesta chce odvahu. Teda minimálne aspoň kúsok z tej, ktorú si mala pri ozajstnom prežívaní pôrodu. A vedz, že vtedy si hviezdila. 

  • Otázky, ktoré Ti môžu pomôcť so spracovaním pôrodného príbehu spíšem nabudúce 🙂
  • Obrázok- etsy

Začni písať komentár...

Odošli