600nedelie
24. sep 2023
1227 

Hemoroidy v tehotenstve a po pôrode - rady a tipy

Hemoroidy - sú bežné a postihujú mnoho žien počas tehotenstva a po pôrode. Tu nájdeš informácie, čo by si mala o nich vedieť a ako ich môžeš upokojiť. Privítanie tvojho bábätka na svete je jednoducho jednou z tých skúseností, ktoré ti menia život. Prináša to aj rôzne fyzické zmeny, ktoré si možno neočakávala.  

Popôrodné hemoroidy sú opuchnuté krvné cievy v oblasti konečníka, ktoré môžu spôsobiť bolesť a nepohodlie, čím bránia celkovej pohode matky počas už aj tak náročného obdobia.   

Naším cieľom je podporiť čerstvé matky a poskytnúť im vedomosti a nástroje potrebné na prekonanie zmien, ktoré po pôrode prichádzajú. 

Disclaimer: Tento článok slúži len na informačné účely a nenahrádza lekársku pomoc. S otázkami a ďalšími pokynmi o starostlivosti sa obráť prosím na svojho lekára alebo lekárnika.

Čo sú popôrodné hemoroidy?

Rozvíjajúce sa hemoroidy počas popôrodného štádia sú pomerne časté (štúdie uvádzajú asi 40 %) a môžu čerstvé matky výrazne ovplyvniť, v závislosti od ich závažnosti. 

Dobrou správou je, že hoci môžu viesť k mnohým nepríjemnostiam, sú relatívne neškodné a možno ich účinne liečiť, takže rýchlo nájdete úľavu.  

Popôrodné hemoroidy vznikajú zo zvýšeného tlaku a namáhania oblasti konečníka počas pôrodu, čím dochádza k opuchu a zápalu ciev.  Hemoroidy sa môžu vyskytnúť aj počas tehotenstva a pokračujú až do popôrodného štádia. Tieto hemoroidy sú často vonkajšie a viditeľné, ale môžu byť aj vnútorné.  Počas tohto zraniteľného obdobia je nevyhnutné poskytnúť porozumenie a podporu všetkým matkám.

Hemoroidy po pôrode: príčiny a symptómy

Spomedzi mnohých zmien spojených s narodením dieťaťa môžu popôrodné hemoroidy pridať stres a frustráciu. 

Pochopenie príčin a symptómov popôrodných hemoroidov je kľúčové pre to, aby si vedela, ako ich liečiť a nájsť tak potrebnú úľavu.  Riešenie popôrodných hemoroidov môže byť vyčerpávajúce pre čerstvé matky, ktoré sa už snažia zvládnuť mnohé požiadavky materstva a prijať mnohé zmeny.

Je nevyhnutné pristupovať k tomuto problému s empatiou a poskytnúť ženám bezpečný priestor, aby vyjadrili svoje obavy a hľadali podporu.  Posilniť ich vedomosťami a pripomenúť im, že v tejto skúsenosti nie sú sami, môže výrazne zmierniť ich fyzickú a emocionálnu záťaž.  

Čo spôsobuje hemoroidy po pôrode? 

Tieto hemoroidy vznikajú pri namáhaní ciev v oblasti konečníka pri pôrode, čo vedie k opuchu. Môžu byť tiež pokračovaním hemoroidov, ktoré sa vyvinú počas tehotenstva.  

Aké sú príznaky hemoroidov? 

  • Pocity svrbenia a pálenia 
  • Bolesť a nepohodlie pri sedení 
  • Malé, jemné hrčky v blízkosti konečníka 
  • Krv v stolici alebo záchodovej miske

Ako liečiť hemoroidy po pôrode ?

 Našťastie máme k dispozícii niekoľko dostupných možností liečby popôrodných hemoroidov.  

  • Miesto jemne očisti teplou vodou 
  • Používaj ľadové obklady alebo studené obklady 
  • Pri kakaní sa vyhýbaj namáhaniu 
  • Pi dostatok vody 
  • Vyhni sa pikantným jedlám 
  • Jedz veľa ovocia a zeleniny 
  • Pravidelne si rob sedacie kúpele 
  • Na svrbenie použi lokálnu liečbu ( poradí ti lekárnik)
  • Užívaj vitamínové doplnky rutin a vitamin C - majú výborné výsledky so stiahnutím popôrodných hemeroidov

V prvom rade je životne dôležité udržiavať miesto čisté a minimálne podráždené. Jemné čistenie postihnutej oblasti teplou vodou pomocou peri fľaše môže pomôcť zmierniť a zabrániť ďalšiemu podráždeniu.  

Môžeš tiež použiť studený obklad alebo ľadový obklad, ktorý pomôže znížiť opuch a dočasne zmierniť bolesť. 

Móžeš upraviť svoje stravovacie návyky, aby si pocítila úľavu.

Zostať hydratovaná, vyhýbať sa korenistým jedlám a konzumovať stravu bohatú na vlákninu s množstvom ovocia, zeleniny a celých zŕn môže pomôcť regulovať pohyby čriev, čím sa zníži záťaž v oblasti konečníka.

V závažných alebo pretrvávajúcich prípadoch môže byť potrebný chirurgický zákrok s lokálnou anestézou.  

Prevencia budúcich hemoroidov 

Udržiavanie stravy s vysokým obsahom vlákniny s množstvom ovocia, zeleniny a celých zŕn podporuje pravidelné vyprázdňovanie a zabraňuje zápche, čím sa znižuje záťaž v oblasti konečníka.  

Zostať dostatočne hydratovaná a venovať sa jemným cvičeniam, ako je chôdza, na podporu krvného obehu, môže tiež nesmierne pomôcť. 

A napokon, udržiavanie miesta v čistote, používanie mäkkých utierok a vyhýbanie sa nadmernému namáhaniu počas kakania, môže výrazne pomôcť minimalizovať riziko vzniku budúcich hemoroidov.  

Je nevyhnutné pristupovať k tejto téme s empatiou, aby sa čerstvé matky cítili bezpečne pri hľadaní podpory, ktorú potrebujú.  

Tým, že ženy čo najviac posilníme, im môžeme pomôcť zorientovať sa v problémoch popôrodných hemoroidov, aby sa mohli sústrediť na plné osvojenie si mnohých radostí materstva.

Ešte dopíšem,ze na sedenie sa dá použiť plávacie koleso menšej veľkosti obalené látkou.

24. sep 2023

Kúsok mrazeneho masla klasické 82% v tvare čipky nechat n tanieriku zamraziť a potom si ho vlozit do konečníka. Mraz cievu stiahne a maslo premastni vnutro a stolica ide lahsie von. Dva mesiace som skúšala zbavit sa kdecim hemoroidov a toto mi poradila naša liečiteľka. Do 5 dni som mala pokoj, ale ulava prišla uz po prvom dni. Cipky vkladat tak 2-3 krat za deň

28. sep 2023

Jedine zmena stravy a domaci kefír mi pomohol,take že hemoroidov sa nikdy nezbavíte je blbosť mala som ich a obrovské a všetko samé zmizlo,treba chodiť pravidelne každý deň a mat mäkkú stolicu. Úplne bez lekárov a masti a liečiv som sa ich bez problémov zbavila

28. sep 2023

Tiez som trpela po porode nenormalne ale stacilo mi do jedalnicka zaradit smoothie a vlakninu LEPICOL

29. sep 2023

Začni písať komentár...

Odošli