600nedelie
6. sep 2023
1285 

Darček pre čerstvú matku - 5 tipov

Urobte prvú návštevu novorodenca nezabudnuteľnou: Darček pre čerstvú matku je rovnako dôležitý!

Chystáte sa na návštevu ku kamoške, neveste či dcére, ktorá sa stala čerstvou matkou, a premýšľate nad vhodným darčekom? Rada by som vám dala jeden dôležitý tip – myslite s darčekom aj na ňu. Okrem detského oblečenia, hračky či plienkovej torty sa skúste zamyslieť, čo by potešilo práve ženu – čerstvú matku.  

Nebojte, nenechám vás v tom samé či samých a trošku vám s darčekmi pomôžem. Sú medzi nimi naozaj užitočné veci, ktorými ju isto potešíte, ale aj také, za ktoré nemusíte míňať majlant a nabetón čerstvej matke nimi vyčaríte široký úsmev na tvári. 

5 tipov na darčeky, ktoré netreba kupovať 

- Koláč/jedlo
Stres z prípravy pohostenia zažíva v období šesťstonedelia nejedna čerstvá matka. Snaží sa zžívať s dieťaťom, so sebou a možno ešte s bolestivými ranami z pôrodu či dojčenia a ešte musí myslieť na to, že príde návšteva a treba jej pripraviť občerstvenie. Vezmite si túto starosť na seba a oznámte jej, že jedlo či koláče prinesiete. Vy jej.   

- Dobrá nálada, úsmev, objatie
“Prišla svokra, ktorá všetko kritizovala a nechala sa mnou obsluhovať,” čítala som v jednom z vašich príbehov. Nie, nie je to prejav vašej nevďačnosti, že sa na všetkých čerstvo po príchode domov z pôrodnice neusmievate na počkanie. No ak prídete na návštevu za matkou s dobrou náladou, vrúcnosťou, ponúknete jej úsmev a objatie, verte, že z nejednej čerstvej matky opadne ťarcha “byť v pohode pred návštevou”. Že sa môže pred vami uvoľniť a byť autentická.

- Záujem o ženu – matku
Prejavte záujem o ženu – čerstvú matku. Ja viem, že všetci ste zvedaví hlavne na bábätko, no tá žena je tam tiež. Presne taká, akou bola pred pôrodom, no predsa v čomsi iná. Je matka.  Ktorá si zaslúži vašu pozornosť v rozhovore, ktorý sa nebude týkať výlučne pôrodu a nebude sa točiť len okolo bábätka. Spýtajte sa jej napríklad na to, ako sa cíti v novej role matky, aké je to pre ňu vstávať aj počas noci, čo príjemné zažíva počas dňa... 

- Pomocné ruky pri nosení bábätka
Odbremeňte chvíľku čerstvú matku a popestujte bábätko, kým si ona na chvíľu sadne, ak o to sama prejaví záujem. Alebo pôjde do sprchy. Alebo si urobí čokoľvek, čo bude potrebovať. Len, prosím, citlivo. Vždy sa najskôr opýtajte, či si dieťatko môžete od matky vziať.

 - Pomoc s domácimi prácami
Tento bod je podľa mňa trošku strkanie prsta do osieho hniezda. Totiž, veľmi ťažko sa nám žiada a tiež prijíma pomoc. Nie, nemusíte hneď “šurovať” celý byt, úplne stačí, ak si po sebe umyjete riad. Prípadne sa spýtajte, či by s niečím matka nepotrebovala pomôcť a uistite ju, že to pre vás naozaj nie je záťaž a pomoc myslíte úprimne a nie štýlom: “To čo tu máš za bordel, počkaj, veď ja ti tu upracem!”

Tip pre starých rodičov:

Ak idete na návštevu k novorodencovi, a v domácnosti je už staršie dieťatko / váš vnúčik, či vnučka/ prineste darček aj jemu. Alebo ešte dôležitejšie venujte mu pozornosť hneď od príchodu. Tak ako keď bol len on, ste vítali najprv jeho, doprajte mu to aj teraz. Povzbuďte ho, pomojkajte a opýtajte sa kde má bračeka/sestričku nech vám bábatko ukáže sám. Starší súrodenec sa tak bude cítiť videný, doležitý a milovaný. 

10 tipov na darčeky, za ktoré treba zaplatiť bude obsahom nasledujúceho článku, ktorý zverejním v priebehu týždňa 🙂

Pekne napísané ❤️

6. sep 2023

V jednoduchosti je krása, aj počas poporodnych návštev. Keď sa niekto pýtal, co ma priniesť, väčšinou som povedala melón(🍉) , čerstvé ovocie alebo konkrétnu minerálku, ktorá mi veľmi chutila 🙂 letné deti mám. A to bolo najviac! Najmä keď nechceli hneď nosiť na rukách bábätko 😂🙈

7. sep 2023

Začni písať komentár...

Odošli