600nedelie
28. mar 2023
717 

5 tipov, ako už počas tehotenstva nájsť sama seba

Poviem ti to hneď na začiatku. Nič lepšie ako vnútorne (s)pokojnú mamu nemôžeš svojmu bábätku dopriať. Už počas tehotenstva. 

Deje sa práve v tebe ten nádherný zázrak zvaný zrodenie nového života? Alebo máš tehotenstvo už za sebou a cítiš to tak, že toto obdobie bolo ako na hojdačke a ty si sa cítila raz hore a raz dolu? Že to nebolo celkom také, ako si sa dočítala v mnohých príručkách? Možno sa v celom tom kolobehu života len vytratila z centra pozornosti tá najkľúčovejšia osoba - TY. Že ti to práve docvaklo? Že si aj ty sama na seba trošku zabudla? Nevadí, je toho veľa. A nikdy nie je neskoro na objavovanie seba, svojich potrieb a hodnôt. 

Ako sa to mohlo stať?
Na teste uvidíš dve paličky. No ty si to tušila už oveľa skôr. Nemohla si ležať na bruchu. Zrazu si mala chuť na chilli, hoci všetci o tebe vedia, že ho neobľubuješ. Nemohla si vystáť vôňu tvojej dovtedy milovanej kávy. Postupom času sa mení prežívanie bežného dňa. Možno sa cítiš vyčlenene. Všetci naokolo majú iné priority.

Odpájaš sa od svojho doterajšieho sveta, si pod drobnohľadom ostatných, ktorí ti vlastne v skutočnosti nerozumejú. Zrazu si terčom všetkých mám, ktoré ti stoj čo stoj musia vyrozprávať svoj pôrodný príbeh. 

!JE TOHO ODRAZU NA TEBA PRÍLIŠ! 

Chystáš výbavičku, dokonalú izbičku či postieľku a okrem toho stále chodíš do práce, v ktorej sa od teba vyžaduje maximálne nasadenie a efektivita. Prezradím ti jedno. Postaraj sa v prvom rade sama o seba. Pre tvoje voňavé bábätko budeš celým vesmírom TY. Už viac nie je dôležité, čo si myslí okolie. Dôležitá si TY. Hoci sama v sebe spolupôsobením okolia aktivuješ pocity všetkého druhu. Dôležitá si TY. A tvoje prežívanie.  

Ak si sa trošku v sebe stratila, ponor sa do svojho vnútra a hľadaj. Seba. A svoj vnútorný pokoj. Ako na to - prísť opäť sama k sebe? 

Tu je 5 tipov:

1. Napojenie sa na seba
Je to naozaj ťažké, ale ide to. Postupne. Tvoje vnútorné ja ti vždy dobre poradí a nasmeruje ťa tou správnou cestou. Počúvaj intuíciu a vytvor si novú rutinu, v ktorej sa budeš cítiť komfortne. Komunikuj so sebou. Pýtaj sa samej seba: Čo môžem urobiť preto, aby som sa už nemusela zaťažovať výčitkami, strachmi či obavami? Často to bude práve o tom povedať sebe ÁNO. Hoci to bude znamenať NIE pre druhých.
Môžeš začať s jednoduchými dychovými cvičeniami. Jednu ruku polož na svoje lono, bruško a druhú ruku na srdce, sleduj dych a pokojne, pomaly dýchaj.  

2. Podpora vhodná pre teba
Ak ťa láka absolvovať kurz prípravy na bábätko alebo rôzne cvičenia pre tehotné, choď za tým. Nie preto, že by sa to “akože malo”, ale preto, že to tak cítiš a chceš to. A že to potrebuješ to pre svoje dobré duševné nastavenie. Cvičenie a vzdelávanie sa je úžasná pridaná hodnota, ktorú si môžeš dopriať.
Ďalšou je nájsť si človeka “z brandže” už počas tehotenstva, ktorý ti bude oporou, kedykoľvek to budeš potrebovať. A tak si nájdi pre teba dobrú dulu či laktačnú poradkyňu, ktorej budeš dôverovať a ktorá tak prijme k sebe ďalšiu jedinečnú a úžasnú bytosť.

3. Očakávania a hranice
Dnes sme utopení v kultúre porovnávania, posudzovania a perfekcionizmu. Ver, že ak tehotenstvo vnútorne necítiš a neprežívaš ako tá či oná mama influencerka z Instagramu, nie si o nič horšia. Ani to nedefinuje to, aká budeš mama. Len to proste cítiš ináč. O pár rokov neskôr si už nebudeš pamätať, akú značku kočíka si kúpila, alebo koľko značkového oblečenia malo tvoje dieťatko vo výbavičke. Spomienky, zážitky, pocity a emócie budú to prvé, čo sa ti vybaví, keď si na toto obdobie spomenieš. Pokojne sa zastav a precíť to, čo aktuálne cítiš a prežívaš. Ideš od šťastia vyskočiť z kože alebo by si si najradšej ľahla pod deku so šálkou čaju?
Začni písať do notesa - všetky svoje pocity, myšlienky a názory. Je to samoterapia, ktorá ti uľaví a odľahčí tvoju mentálnu záťaž. Vyber si notes, aký sa tebe páči a napíš každý deň aspoň pár viet.

4. Tvoje telo sa mení
Máš zrazu pocit, že tvoje telo viac nepatrí tebe a že ho nemáš pod kontrolou? Že si si to tehotenstvo predstavovala ináč? Čakala si, že budeš viac fit, že budeš mať krásne zdravé vlasy, pleť, budeš mať energiu, oddýchneš si bez migrény? A ono je to zrazu trochu ináč. Trápi ťa akné, hemeroidy, bruško ťa tlačí k zemi, v noci sa nevieš uložiť, energia na bode mrazu... Každá žena sa s meniacim sa telom vyrovnáva ináč. Jedna zmeny prijíma okamžite, druhá túto skutočnosť musí spracovať postupne.
Skús udržovať svoju myseľ aj telo v rovnováhe a v dobrej kondícii. Pomôcť ti môžu pravidelné prechádzky v prírode. Ak si s tým v pohode, tak aj skupinové cvičenia pre tehotné, napríklad gravid yoga, cvičenia na posilnenie preťažených partií či  panvového dna, rebozo masáž a pod.

5. Intimita
Milujúci partner, ktorý ti rozumie, môže byť súčasťou na ceste samej k sebe. Nech je pri tebe sprítomnený dostatočne na to, aby si sa ty cítila bezpečne. Dovoľ mu, aby sa prejavil sám k tvojmu novému ja. Dotýkal sa ťa a rozmaznával, no i sa stiahol a nechal ťa samú so sebou. Vnímaj, že je tu pre teba. A obaja nezabúdajte na seba, na svoju lásku a intimitu.

“A čo je najlepšie, si úžasná bytosť so všetkými emóciami, ktoré prežívaš. Môžeš si veriť a spoľahnúť sa na seba, pretože vieš, že dokážeš čokoľvek. Počúvaš seba s voje telo, vieš kde sú tvoje hranice, čo ti je komfortné a čo nie. A vieš povedať NIE. Prijímaš sa taká, aká si, nie taká, akú by ťa druhí chceli mať, ako ťa vidia.” 

Verím, že tieto tipy ti budú nápomocné lepšie prežívať a zvládnuť situácie, s ktorými sa denne stretávaš. Pretože ver, že po pôrode sa okrem bábätka narodí aj niekto druhý. Ty. Ty ako nová bytosť, nová žena - MATKA. A to je niečo úžasné.  

Na záver by som sa rada vrátila k bodu č. 2. A posmelila ťa, aby si svoju pozornosť upriamila nielen na samotný pôrod, ale aj na to, čo príde potom. 

Keď zrazu ostaneš doma sama s dieťatkom. 

Niečo také pekné a pozitívne sa tak často nevidí maminky ktoré sa stávate matkami po prvýkrát či šiestykrát stále vytvárate novú jedinečnú osobitú mamu, stále začínate odznova. Urobte to presne tak ako vy chcete podľa seba na "svoj obraz" a vedzte že to dokážete a pre vaše dieťatko či deti ste jediná a práve taká najlepšia...

30. mar 2023

Začni písať komentár...

Odošli