2 / 6
    špaldové šišky s domácím marhuľovým džemom
    36khana
    autor

    1/2 kg špaldovej múky hladkej

    1/2 kg pšeničnej múky polohrubej

    0,6 l vody (podľa potreby pridať)

    40 g pekárskych kvasníc

    štipka morskej soli

    1 dl obilného sladu

    1 dl slnečnicového oleja

    olej na vysmážanie

    džem podľa potreby

    Špaldovú múku zmiešame s pšeničnou múkou polohrubou a do soľou. Pridáme kvasnice rozpustené v troške vody, olej, obilný slad, vodu a vypracujeme hladké cesto. Vodu pridáme podľa potreby -- cesto má byť tuhšie. Necháme na teple vykysnúť. Na pomúčenej doske vyvaľkáme na plát asi 1,5 cm hrubý a vykrajujeme kolieska. Necháme ich na doske podkysnúť. Vykysnuté kladieme do rozpáleného oleja a pečieme na oboch stranách do zlatista. Pri vkladaní šišiek do oleja urobíme v prostriedku palcom dierku (na džem) a kladieme ich dierkou do oleja. Vysmažené šišky ukladáme na pijavý papier alebo na sitko, aby odkvapkal prebytočný tuk. Šišky ozdobíme džemom.

    15. feb 2015