Prednedávnom som bola v jednej nemenovanej bio reštike. Chcela som kávu ale povedala som si, že si dám niečo zaujímavé. Tak prečo to neskĺbiť a nedať si špaldovú kávu? Keď mi ju priniesli, nevyzerala nejako výnimočne. Dala som si do nej mlieko, zamiešala a ochutnala. Na jazyku som pocítila orieškovú chuť. Bolo to iné ako obyčaná káva. Milo ma prekvapila.
Bola som ohromená, keď som si neskôr prečítala o jej pozitívnych účinkoch. Jednoducho sa s nimi musím s vami podeliť.
Poďme sa pozrieť na jej históriu
Špalda je stará už tisícročia. Jej latinský názov je Triticum spelta. Poznali ju Gréci, Rimania, keltské i germánske kmene.
Hoci bola špalda postupne vytlačená, svoju obľúbenosť si zachovala zvlášť v strenej Európe. Je totiž nenáročná na pestovanie a vďaka svojmu dvojitému obalu zrna je veľmi odolna voči škodcom.
Pestovateľov špaldy v Nemecku zrazil v tridsiatych rokoch minulého storočia na kolená zákaz jej pestovania z dielne Adolfa Hitlera. Ten sa totiž rozhodol, že zvýši produkciu nemeckého poľnohospodárstva a na to mu úplne postačila beźná šlachtená pšenica.
Foto: Bio-predaj.sk
A čo na ňu hovorí sv. Hildegarda?
A aké zdravotné problémy rieši špalda?
- Neodostatočné prekrvenie
- nevová výmena látok
- dodanie sily svalom, väzivám a pletivám
Sv. Hildegarda povedala o špalde: ,,je to najlepšia obilnina".
Podľa Hildegardinej zdravovedy by sme mali jesť najmä celozrnný pšeničný, alebo biely špaldový chlieb a pečivo. Avšak špalda v akejkoľvek forme - či ako zrno, otruby, krupica, či múka - vždy si zachová svoj ozdravný účinok. Čo však o špalde možno ani len netušíte je to, že je to dokonca psychofarmakotikum. To znamená, že upokojuje a posilňuje psychiku. Špalda má pozitívny účinok pre všetky vekové skupiny a pre sa jej hovorí
,, predĺžené materské mlieko,,. Špaldová látka je spomedzi všetkých rastlinných látok najpríbuznejšou ľudskej krvnej plazme. Dokonca celiatici špaldový lepok dobre zvládajú( LEN PO KONZULTÁCII S LEKÁROM!)
Čo obsahuje špalda?
Poďme zanalyzovať 1 zrnko:
- 17 % bielkovín, ktoré majú významnú nutričnú hodnotu
- tuk 2,5 %
- priaznivé zloženie mastných kyselín, najmä kvôli vysokému podielu nenasýtených mastných kyselín
- Vitamíny A, E a vitamíny skupiny B
- minerálne látky (fosfor, draslík, horčík, vápnik, zinok)
- vlaknina 8,8 %
- Betakarotén a thiokyanát - pomáhajú pri regenerácii a stimulujú imunitu organizmu.
Produkty zo špaldy
Zo špaldy vieme vyrobiť:
- cestoviny
- kávu
- kašu
- zo šupiek máme náplň do vankúšov
- otruby
- vločky - vhodné napr do jogurtov
- na zahustenie omáčok a prívarkov
- atď...
Foto: Lekar.sk
Špalda si získala moje srdiečko. Milujem ju. Milujem ranné vstávanie a vôňu špaldovej kávy. Musím sa však priznať, že bez mlieka to nejde.
Predtým som vypila doslova litre kávy. Nežiadúcich účinkov bolo až-až, ako napríklad:
- nespavosť
- kyslosť v ústach
Teraz také nežiadúce účinky nepozorujem.
Vyskušajte ju a neoľutujete.
Špaldu sa snažím čo najviac zaradiť do môjho života.
Napríklad zoberme si také cestoviny. S lososovou omáčkou sú výborné.
Recept:
Postačí pre 4 osoby
2 plátky lososa
čierne korenie - mleté
olej
soľ
sladká a kyslá smotana (1 ks z každej)
špaldové cestoviny (je to na vás aký druh - vrtuľky, kolienka)
Postup:
Lososa opražíme na oleji až sa nám pekne rozpadne na malé kúsky. Pridáme soľ a čierne korenie. Pražíme pokiaľ nevidíme, že je losos hotový. Netrvá to veľa, asi 15 - 20 min.
Pridáme sladkú a kyslú smotanu. Keď nám omáčka začne bublať, vypneme šporák.
Už len uvaríme cestoviny. Môžeme servírovať.
Tip: Omáčka bude mať o niečo inú chuť ak pridáte čierne korenie rozdrvené prípadne rozomleté v mlynčeku.
Ak vám zostane aj na druhý deň, stači pridať mlieko.
Verím, že som vás aspoň trošku inšpirovala.
Želám krásny deň 🙂
Zdroje:
https://www.biotrend.eu/inpage/biotrend-eu/
https://www.biomila.sk/co-je-spalda
Začni písať komentár...