Dobrý deň,
začala som jedávať horké marhuľové jadrá v počte cca 24 denne. Čítala som toho veľa, avšak väčšinou o tom, že ako je to nevhodné, resp. nebezpečné kvôli amygd. ktorý sa pretvára na kyanid.
Iné teórie zase vyzdvihujú ich účinky, najmä v súvislosti s protirakovinovými účinkami. Konzumujem ich, nie je mi nič.
Môžu mi poškodzovať pečeň?
Je v SR možnosť aplikácií injekcií B17?
Ďakujem za odpoveď
Dobrý deň,
vo všeobecnosti sa odporúča konzumovať u dospelých približne dve marhuľové jadrá denne, pretože pri konzumovaní vyššieho počtu môže dôjsť k otrave kyanidmi. Tieto informácie dokonca odporúča aj ministerstvo pôdohospodárstva SR.
Preto by som Vám odporučila znížiť konzumáciu marhuľových jadier. Zatiaľ nemám informácie ohľadom toho, že tzv. vitamín B17 sa dá u nás podávať injekčne. Avšak je veľa odborných článkov, v ktorých sa diskutuje, či je vitamín B17 naozaj vitamín, alebo ide iba o reklamný ťah.
Keby táto látka mala naozaj dokázané všetky priaznivé účinky, ktoré sa popisujú a bola by bezpečná, tak si myslím, že by boli preparáty (injekcie) dostupné u nás a preparáty by mali ŠÚKL kód (Štátny Ústav na Kontrolu Liečiv).
Pekný zvyšok dňa želám.
MUDr. Milada Madleňáková