Dobrý večer,
Robia sa mi afty na jazyku a z posledného rozboru krvi vyplynulo, že mám nízku hladinu parametra, ktorý poukazuje na možnú histamínovú intoleranciu.
Odporúčajú mi prísnu diétu, neviem však čo takáto diéta obnáša. Je niečo vyslovene prísne zakázané konzumovať?
Myslíte, že afty môžu súvisieť práve s týmto?
Ďakujem za odpoveď a želám pekný vecer
Dobrý deň,
ak sa vám afty tvoria už dlhšiu dobu a nič na ne nezaberá, tak kľudne môžu súvisieť aj s touto intoleranciou. Určite vyskúšajte aspoň 2 mesiace histamínovú diétu a uvidíte či boli afty naozaj z tohto dôvodu. Táto diéta má naozaj veľké obmedzenia, pretože i´histamín sa nachádza vo veľa potravinách a koreninách:
Zakázané potraviny:
Mlieko a mliečne výrobky: kyslé mlieko, acidofilné a kefírové mlieko, kyslá smotana, žinčica, cmar, jogurty, zrejúce syry (ako ementál, parmezán, rokfort, camembert).
Mäso a iné živočíšne produkty: ryby a morské živočíchy (ktoré prešli zmrazením a konzervovaním), údeniny ako saláma, párky, šunky, klobása.
Zelenina a strukoviny: paradajky (a výrobky z paradajok, napr. kečup), kvasená kapusta (aj iná kvasená zelenina), červená fazuľa, sója, cícer.
Ovocie: jahody, ananás, väčšina citrusov.
Pečivo: biela múka, kvasnicový chlieb, komerčne vyrábané koláče a zákusky.
Tuky a oleje: margarín, tuky a oleje s obsahom farbív a konzervačných látok.
Bylinky a koreniny: škorica, klinčeky, čili korenie, karí korenie, pálivá paprika, aníz, horčica.
Sladkosti: čokoláda, kakao, orechy.
Alkoholické nápoje: červené víno, sekt a kvasinkové pivo.
Nealkoholické nápoje: energetické nápoje, kola, ochutené farbené nápoje, zelený čaj, čierny čaj.
Ostatné: kvasné octy, komerčne vyrábané omáčky, dressingy, pomazánky, kvasnice, nakladané a konzervované potraviny, aditíva v potravinách (ako siričitany, glutamány, dusičnany, benzoáty, potravinové farbivá).
Povolené potraviny:
Mlieko a mliečne výrobky: obyčajné mlieko, smotana (na varenie, na šľahanie), čerstvý syr (ako riccota, cottage, mascarpone, mozzarella, tvaroh, parenica neúdená).
Mäso a iné živočíšne produkty: čerstvé vajcia, červené mäso, hydina a ryby = jedine čerstvé.
Zelenina: hlávkový šalát, karfiol, brokolica, čakanka, uhorka, mrkva, zeler, cesnak, cibuľa,
špargľa, reďkovka, červená repa, kapusta, kel, kukurica, paprika, pór, cuketa, šalátová uhorka, zelená fazuľka, huby.
Ovocie: jablká, hrušky, banán, melón, hrozno, mango, figy, rebarbora, broskyne, černice, čučoriedky, ríbezle.
Pečivo: chlieb bez kvasníc – írsky chlieb.
Tuky a oleje: čisté maslo, čistý rastlinný olej, bravčová masť.
Bylinky a koreniny: pažítka, petržlenová vňať, bazalka, šalvia, kurkuma.
Sladkosti: cukor, med, javorový sirup, melasa, domáce koláče, neochutené cereálie, ovsené vločky.
Nealkoholické nápoje: voda, prírodná nesýtená minerálna voda, prírodné ovocné a zeleninové šťavy z povolených surovín.
Alkoholické nápoje: jedine vodka, gin, biely rum = v malom množstve.
Zásadné pri tejto diéte je konzumovať výlučne čerstvé potraviny, a vyhýbať sa hlavne konzervantom a hotovým jedlám.
Musíte vyskúšať, inak nezistíte z čoho presne to máte a či vaše krvné hodnoty naozaj preukazujú histamínovú intoleranciu. Prajem veľa trpezlivosti 🙂
Pekný zvyšok dňa prajem.
PharmDr. Kristína Kobezdová