Dobrý deň ,
chcela by som sa poradiť ohľadom bielka, lebo všade čítam niečo iné. Niekde píšu, že sa bielko má dávať až po roku, keďže môže vzniknúť silná reakcia. Inde píšu, že sa už môže zavádzať v imunologickom okne. Moja malinká má 7,5 mesiaca a máme zavedené základné potraviny - zelenina, ovocie, mäsko, lepok. 1x do týždňa máva žĺtok.
Môže mať z lepku hustú stolicu?
Kedy môžem začať s bielkom?
Ako často ho potom môžem pridávať k jedlu?
Ešte nemáme zaradené mliečne potraviny. Teraz na večeru dávam malinkej od Hipp nemliečne kaše.
Môže začať dávať už aj mliečne kaše?
Od 8. mesiaca začnem napr. s jogurtom na večeru.
Ďakujem
Dobrý deň,
bielko je potencionálny alergén, preto jeho zavádzanie je "sledovanejšie". Postup pre zavedenie.
Po úspešnom zaradení žĺtku nasleduje zaradenie bielka (určite do roka). Je to potencionálny alergén. Odporúčania už dlhšie vravia jasne - zavádzať alergény u zdravých detí do roka, teda po 6. mesiaci. Zároveň je tomu tak aj u atopikov (zaradiť v čase neaktívneho ekzému v malom množstve, až 5 dní po sebe, s prísnou kontrolou kožných prejavov). Čo sa týka formy - ak už je zavedené žĺtko, tak pokojne aj s ním dať vajíčko natvrdo do príkrmu, ktorý pripravujete. Pre začiatok dať iba 2-3 lyžičky. Opakovať 3 dni po sebe (každý deň samozrejme uvariť nové vajce).
Mliečne kaše môžete pokojne dávať. Dôležité pri výbere kaší je najmä ich kvalitné zloženie. Teda dobre čítať etikety. Nekupovať kaše, ktoré navyše obsahujú pridaný cukor. Pre začiatok je ideálne kupovať kaše bez pridaných príchutí (čím menej prísad, tým lepšie). Dieťa nemá chute rozmaznané ako my a teda by mu chutiť kaša bez príchute mala. Ak nie, je stále lepšia voľba dochutiť kašu doma – či domácou výživou, roztlačeným kúsku banána, čerstvým ovocím, či neskôr napríklad škoricou.
Kaše ani doma nie je vhodné do roka dochucovať cukrom (obezita, zubný kaz), tobôž medom (dojčenský botulizmus).
Kaše si môžete pripravovať aj doma, nemusíte ich kupovať „predrobené“. Nie ste však horší rodič, ak siahnete po instantných kašiach (tie sú navyše spracované takým spôsobom, že sú pre dieťa veľmi dobre stráviteľné a konzistencia je tiež vyhovujúca). Kaše si môžete pripraviť rozvarením vločiek (ovsené, špaldové, cirokové, pšenové, ryžové, pohánkové – napr. od Ravita) alebo samotnej ryže, ciroku, pohánky atď. Je to síce čosi pracnejšie ako kupovať instantné kaše, ale väčšinou lacnejšie (a máte istotu ako ste kašu spravili).
Kaše je vhodné striedať, aby sme zabezpečili rôzne zastúpenie vitamínov a minerálov z rôznych obilnín. Pokojne tak môžete dávať kaše na dennej báze. Deťom sa neodporúčajú celozrnné kaše (kvôli vysokému obsahu vlákniny).
Prajem vám krásny deň,
MUDr. Denisa Jaššová
Pediatrička