intolerancia mlieka je iná diagnóza ako intolerancia laktózy.
Intolerancia laktózy vzniká, ak v dvanástniku nie je dostatok enzýmu laktáza. Tento enzým štiepi mliečny cukor. Vzniká buď na dedičnom podklade alebo na funkčnom. Diéta je nenáročna, pacient môže konzumovať bezlaktózové výrobky.
Intolerancia celého mlieka je postavená na odpovedi imunitného systému. Jedná sa vlastne o intoleranciu bielkoviny, ale cez iné protilátky ako pri alergii. Teda IgE sú negatívne, ale IgA, IgM a IgG sú pozitívne. Deje sa to najmä pri dysbióze alebo syndróme priepustného čreva. Diéta má byť úplne bezmliečna. Kyslomliečne výrobky rovnako obsahujú mliečne bielkoviny, takéto odporúčanie práve platí pri laktózovej intolerancii. Kedy fermentované jogurty a kefír neobsahujú laktózu v takom množstve.
Pozor si treba dávať aj na sekundárny obsah mliečneho. Teda všetko, čo je spracované a kupuje sa v obchode - pečivo, sladkosti, konzervy....
Pre niektorých intolerantných na mlieko je riešením konzumácia A2A2 mlieka.
Dobrý deň,
intolerancia mlieka je iná diagnóza ako intolerancia laktózy.
Intolerancia laktózy vzniká, ak v dvanástniku nie je dostatok enzýmu laktáza. Tento enzým štiepi mliečny cukor. Vzniká buď na dedičnom podklade alebo na funkčnom. Diéta je nenáročna, pacient môže konzumovať bezlaktózové výrobky.
Intolerancia celého mlieka je postavená na odpovedi imunitného systému. Jedná sa vlastne o intoleranciu bielkoviny, ale cez iné protilátky ako pri alergii. Teda IgE sú negatívne, ale IgA, IgM a IgG sú pozitívne. Deje sa to najmä pri dysbióze alebo syndróme priepustného čreva.
Diéta má byť úplne bezmliečna. Kyslomliečne výrobky rovnako obsahujú mliečne bielkoviny, takéto odporúčanie práve platí pri laktózovej intolerancii. Kedy fermentované jogurty a kefír neobsahujú laktózu v takom množstve.
Pozor si treba dávať aj na sekundárny obsah mliečneho. Teda všetko, čo je spracované a kupuje sa v obchode - pečivo, sladkosti, konzervy....
Pre niektorých intolerantných na mlieko je riešením konzumácia A2A2 mlieka.
Prajem Vám pekný deň,
Mgr. Veronika Mičianová, PhD.
+421 944 331 420
mail: info@imwell.sk
web: www.imwell.sk
FB: https://www.facebook.com/imwell.sk/