Dobrý deň,
na gastro vyšetrení endoskopiou mi zistili deficit laktázy (0%), sacharázy (20%) a trehalázy (40%).
Laktózová intolerancia mi je jasná, ale rada by som vedela aké sladidlo je vhodné používať miesto obyčajného repného a trstinového cukru.
Môžem okrem glukózy použiť aj nejaké náhradné sladidlá ako sú Erythritol, Xylitol?
Lekárka mi k deficitu trehalázy napísala, že neodporúča konzumovať novel food. Našla som, že sú to nejaké “nové potraviny (suroviny), alebo potraviny vyrobené nejakou novou metódou”.
Čo to presne znamená?
Ďakujem
Dobrý deň,
pri zníženej hodnote enzýmu sacharázy nejde ani tak o sacharózu samotnú, pretože tá sa vie stráviť na glukózu už v ústnej dutine pomocou slín. Problémom sú spracované sladené potraviny, pečivo, sladkosti, zmrzlina a pod.
Pri trehaláze zase konkrétne ako huby, hrubá vláknina, kvasnice...
Sladidlá ako Erythritol, Xylitol sú alkoholové sladidlá, ktoré nie sú veľmi vhodné pre črevný mikrobióm.
Novel food sú niečo ako ultraspracované potraviny, ktoré presne ani ja neodporúčam.
Prajem Vám pekný deň,
Mgr. Veronika Mičianová, PhD.
+421 944 331 420
mail: info@imwell.sk
web: www.imwell.sk
FB: https://www.facebook.com/imwell.sk/