Vyšla mi z mojich výsledkov alergia?

Zodpovedané
14. apr 2023

Dobrý deň,

chcem sa poradiť ohľadom mojich výsledkov.

Vyšla mi nejaká alergia?

Je potrebné riešiť histamín 3?

Musím zmeniť spôsob stravovania?

Ďakujem

Dobrý deň,

výsledky by Vám mal interpretovať ošetrujúci lekár, ktorý testy vykonával. Môžem sa vyjadriť k poslednej fotke, kde sú vypísané alergény, ktoré vyšli pozitívne.

Histamín býva často zvýšený pri alergii. Je to úplne normálne. Ak máte alergiu na pele a aktuálne je čas kvitnutia, imunitný systém sa bráni odpoveďou. Tá zahŕňa aj zvýšené hodnoty histamínu. Je to súčasť procesu alergie.

Ak by ste však mali pocit, že reagujete na histamín z potravín, tak treba podniknúť nasledovné: Navštíviť gastroenetrológa, zhrnúť symptómy, vylúčiť skrížene alergické reakcie a otestovať histamínovú intoleranciu z krvi/z histológie - určí lekár.

Pele, roztoče a plesne, zvieratá - predstavujú alergény, ktoré sú prítomné v našom prostredí, v ktorom žijeme. Nevieme úplne ovplyvniť ich elimináciu. Viete si však pomôcť čiastočnou elimináciou, non toxic domácnosťou a antihistaminkami.

Antihistaminiká môžete zvoliť farmakologické alebo aj atromterapeutické. Napr. veľmi dobré výsledky majú esenciálne oleje https://www.benedictus.sk/liecba-virusovych-inf.... Konzmujte s olejom na lyžici.

Ak by ste mali pocit, že skrížené reakcie sa Vás týkajú, tak posielam tabuľku. Jedná sa najmä o obdobie kvitnutia.

SKRÍŽENÉ ALERGICKÉ REAKCIE
Skrížená alergická reakcia sa prejavuje najmä orálnym syndrómom - opuch, žihľavka, svrbenie a podobne v okolí ústnej dutiny. Pri zelenine a ovocí vieme alergicitu znížiť tepelnou úpravou, avšak v tomto vrcholovom peľovom období by sa im mali alergici radšej dočasne vyhnúť.

Pozrime sa na najčastejšie skrížené alergické reakcie:

Peľ brezy a potravinové alergény

  • Čerstvé ovocie: jablko, čerešňa, višňa, broskyňa, marhuľa, hruška.
  • Exotické ovocie: kivi, litchi, avokádo.
  • Surová zelenina: surový zeler, karotka, zemiaky, špargľa, hrášok.
  • Orech: lieskové, vlašské, mandle.


Peľ tráv, obilnín a potravinové alergény

  • Rajčiny, sója, šošovica, mango, špenát, cukrová repa, pšeničná múka, arašidy.
  • Melóny cukrové, vodové.


Peľ palina a potravinové alergény

  • Zeler (aj varený), karotka, petržlen.
  • Korenie: fenikel, kari, aníz, chilli, koriander, estragón, artičoky, rumanček, slnečnicové semienka, paštrnák, ligurček, bazalka, majorán, oregáno , tymián, rozmarín, mäta, šalvia, feferónky, zelené a čierne korenie.
  • Mango.


Latex – ovocný syndróm

  • Banány, avokádo, kiwi.
  • Jedlý gaštan, papája, figy, datle, ananás, grapefruit, melón, broskyne.
  • Špenát, zemiaky, paradajky.


Roztoče – kôrovce syndróm

  • Kraby, raky, ustrice, krevety, slimáky, langusty.


Zdroj https://www.eaaci.org/


Prajem Vám pekný deň,
Mgr. Veronika Mičianová, PhD.

+421 944 331 420
mail: info@imwell.sk
web: www.imwell.sk
FB: https://www.facebook.com/imwell.sk/