Sú vhodné ryžové, ovsené a mandľové mlieka ako náhrada na prípravu jedál, do ktorých sa dáva klasické mlieko?

Zodpovedané
25. feb 2021

Dobrý deň,

môj 15 mesačný syn je stále dojčený. V 11. mesiacoch mu bol diagnostikovaný atopický ekzém. Na Vianoce mal škaredú alergickú reakciu pravdepodobne na vajce - bielok. Odvtedy sme vysadili obaja vajce, ale ekzém stále pretrvával. Striedavo bol lepší a horší. Syn si často pretieral oči a nos. Plus nočné svrbenie.

Dávame Fenistil 2x denne. Teraz sme však vysadili mliečne produkty a zisťujeme, či to nie je ABKM.

Sú vhodné ryžové, ovsené a mandľové mlieka ako náhrada na prípravu kaší, palaciniek a jedál, do ktorých sa dáva klasické mlieko?

Čo je najlepší zdroj bielkovín a vápnika, ak sa nemôže kravské mlieko?

Ďakujem

Dobrý deň,

áno náhrady sú vhodné ak neobsahujú cukor a chemické aditíva, kľudne môžete s nimi variť. Ideálne by boli domáce mlieka napr. z miomatu hlavne pre syna. U vás pre lepšiu chuť by som hľadala možno ja niečo z biochodu čo vám bude chutiť. Výborné je aj kokosové mlieko v tetrapaku predáva sa po 1 l a je veľmi husté, dobre sa s ním pracuje v kuchyni sladkej aj v slanej.

Pre vás ako dojčiacu matku je odporúčaný denný prijem 1500 mg. Konzumujte semienka - lúpané konopné, slnečnicové, ľanové (čerstvo mleté) a kokos môže aj syn.

Od 18 mesiacov bude môcť mandle, ktoré obsahujú vápnik (sledujte však reakciu keď je atopik) a od 24 mesiacov mak, ktorý tiež obsahuje výborný pomer vápnika a horčíka.
Odporúčam však v 24 mesiacoch absolvovať testy na potravinové alergie a intolerancie.

U detí je vysoká šanca, že alergie vymiznú v predškolskom roku ak je diéta včas nastavená.


Prajem Vám pekný deň,
Mgr. Veronika Mičianová, PhD.

+421 944 331 420
mail: info@imwell.sk
web: www.imwell.sk
FB: https://www.facebook.com/imwell.sk/