zápal hrubého čreva by som vnímala ako primárnu príčinu. To znamená, že ak sa u pacienta prejavia príznaky HIT, potravinovej intolerancie alebo dysbiózy, tak príčinou bude zápal. Za príčinou vzniku by som videla kombináciu vonkajších faktorov - životný štýl, genetika, prostredie a pod. Po utlmení zápalu odoznievajú aj klinické prejavy. Vtedy dochádza k stabilizácií stavu.
Avšak vznik zápalu v organizme, najmä lokálny, môže mať pôvod v ochoreniach ako ste spomenuli. Najmä laktózová intolerancia alebo celiakia. To sú ochorenia dvanástnika. Ich dôsledkom je nestrávanie laktózy alebo lepku. Tieto dve zložky prechádzajú tráviacim traktom ďalej a môžu tak spôsobit poškodenie črevnej steny aj v hrubom čreve. Najčastejšie však sekundárne obmedzujú vstrebávanie živín a ich rozklad. Prípadne dysbiózu v mikrobióme hrubého čreva. Takýto vznik zápalu v hrubom čreve je to však menej bežný.
Ak máte podozrenie na intoleranciu laktózy, celiakiu, resp. pozorujete iné ťažkosti súvisiace s trávením, tak žiadajte o vyšetrenie u svojho gastroenterológa.
Ak budete potrebovať pomôcť s nastavením dietologického plánu pri zápale hrubého čreva, kľudne ma kontaktujte.
Dobrý deň,
zápal hrubého čreva by som vnímala ako primárnu príčinu. To znamená, že ak sa u pacienta prejavia príznaky HIT, potravinovej intolerancie alebo dysbiózy, tak príčinou bude zápal. Za príčinou vzniku by som videla kombináciu vonkajších faktorov - životný štýl, genetika, prostredie a pod. Po utlmení zápalu odoznievajú aj klinické prejavy. Vtedy dochádza k stabilizácií stavu.
Avšak vznik zápalu v organizme, najmä lokálny, môže mať pôvod v ochoreniach ako ste spomenuli. Najmä laktózová intolerancia alebo celiakia. To sú ochorenia dvanástnika. Ich dôsledkom je nestrávanie laktózy alebo lepku. Tieto dve zložky prechádzajú tráviacim traktom ďalej a môžu tak spôsobit poškodenie črevnej steny aj v hrubom čreve. Najčastejšie však sekundárne obmedzujú vstrebávanie živín a ich rozklad. Prípadne dysbiózu v mikrobióme hrubého čreva. Takýto vznik zápalu v hrubom čreve je to však menej bežný.
Ak máte podozrenie na intoleranciu laktózy, celiakiu, resp. pozorujete iné ťažkosti súvisiace s trávením, tak žiadajte o vyšetrenie u svojho gastroenterológa.
Ak budete potrebovať pomôcť s nastavením dietologického plánu pri zápale hrubého čreva, kľudne ma kontaktujte.
Prajem Vám pekný deň,
Mgr. Veronika Mičianová, PhD.
+421 944 331 420
mail: info@imwell.sk
web: www.imwell.sk
FB: https://www.facebook.com/imwell.sk/