Dobrý deň,
asi pred 10 rokmi mi začalo byť zle zo šampiňónov. Mala som kŕče v žalúdku a bola som neznesiteľne nafúknutá. V tom čase som na to občas zabudla a občas bolo ok, občas obrovské bolesti. Po rokoch pribudlo avokádo, ktoré som som jedla naozaj sporadicky (raz za 1/2 roka). Pred zhruba 3 rokmi pribudli maliny a +/- v tom čase vajíčka (volské oko, súčasť pečiva, koláčov, cestoviny ok, praženica na akýkoľvek spôsob vôbec, na tvrdo kedy ako, domáce vajíčka, kupované - to isté) a už to akosi ide skokovo.
Mlieko mi nie vždy urobí dobre - iba ma preženie. Z kyslej kapusty síce bez kŕčov ale nafúknuté bruško a vetry. To som nemávala. Napr. surová kyslá kapusta, súčasť jedál, ktoré som nejedávala.
Spomenula som to obvodnému a on je taký ten tip, čo to ako keby bagatelizuje, že ale no, nepúšťajte sa, nepreháňajte. Ja som veľký introvert a keď s ak tomu niekto takto postaví (hoci potom pošle na vyšetrenie), stiahnem sa a odchádzam.
Ako sa toto celé dá riešiť?
Ďakujem
Dobrý deň,
v prvom rade si treba uvedomiť, že nie sú na vine konkrétne potraviny, ale obsah ich látok.
Súvis týchto potravín s Vaším stavom môže poukazovať na problém s trávením trehalázay, vlákniny z toho vyplyvajúci zápal žalúdka. Takisto problém s mliekom môže poukazovať napríklad na intoleranciu laktózy.
To sú však všetko len domienky, je potrebné komplexné lekárske vyšetrenie.
Ak sama cítite, že niečo nie je v poriadku, navštívte gastroenterológa a on ako špecialista vie posúdiť situáciu.
Prajem Vám pekný deň,
Mgr. Veronika Mičianová, PhD.
+421 944 331 420
mail: info@imwell.sk
web: www.imwell.sk
FB: https://www.facebook.com/imwell.sk/