Dobrý deň,
od detstva mám atopický ekzém. V detstve boli prejavy dosť výrazné, posledné roky minimálne - bežne mám len malé miesto na hánkoch ruky. Odsledovala som si, že mi vadia citrusy, kyslá kapusta, paradajky a palina. V kombinácii s masťami si ekzém držím v minimálnej až žiadnej rovine.
Iné problémy v žiadnom smere nemám.
V rok 2015 som sa dala aj tak otestovať u alergológa. Vyšlo mi, že mám neceliatickú gluténovú intoleranciu- Celiakiu vylúčili aj na gastre. Genetické testy určili, že na ňu ani nemám predispozíciu.
Pol roka som na odporúčanie lekára pokusne držala bezlepkovú diétu, lebo mal podozrenie, že mi intolerancia spôsobuje kožné problémy. Po pol roku sa subjektívne nič nezmenilo. Ekzém rovnaký /minimálny/, iné problémy som nemala ani s bezlepkovou diétou ani bez diéty.
Lekár so mnou výsledky viac nechcel konzultovať.
Subjektívne sa cítim výborne, pre mňa sú to len výsledky na papieri, ktoré som sa dozvedela náhodou, lebo som mala čas a dala sa iniciatívne otestovať .
Mám tým výsledkom prikladať váhu, keď sa cítim dobre?
Má pre mňa zmysel vyhýbať sa lepku?
Ďakujem
Dobrý deň,
intolerancia, ktorá Vám bola zistená mohla byť prejavom rovnako ako aj ekzém narušenej imunitnej odpovede. Myslím tým narušenú rovnováhu kožného a črevného bakteriálneho biómu.
Preto sú intolerancie v niektorých prípadoch považované za prechodné. Na jednej strane teda mohlo ísť o prechodný stav, ale na druhej strane treba na to myslieť niekde v pozadí a dodržiavať zásady zdravého životného štýlu.
Odporučila by som Vám určite vynechať všetky výrobky z bielej múky a zamerať sa len na špaldové druhy. Pšenica špalda má gluténovy index 12x nižší ako pšenica letná.
Taktiež podporte pri zaraďovaní lepokových druhov svoje trávenie enzýmami a probiotikami po dobu 3 mesiacov. https://www.biosalus.sk/vitaminy-a-mineraly/pro...
Prajem Vám pekný deň,
Mgr. Veronika Mičianová, PhD.
+421 944 331 420
mail: info@imwell.sk
web: www.imwell.sk
FB: https://www.facebook.com/imwell.sk/