Dobrý deň, alergia na potraviny so sebou prináša riziko anafylaxie, preto sa odporúča vyššia opatrnosť ako napr. pri alergiách inhalačných (peľové). Alergénny potenciál zemiakov je najvyšši u čerstvých zemiakov, postupne s dĺžkou skladovania klesá. Pri čistení zemiakov sa môžete stretnúť s prejavmi ako je nádcha, astma. V tejto súvislosti si obzvlášť treba dávať pozor na zemiaky skoré (ranné) a vtedy ak ste alergik na pele. Všeobecne sa tvrdí, že ovocie a zelenina obsahujú termolabilné alergény, čo znamená, že po tepelnej úprave sa ich alergicita znižuje takmer úplne. Zemiaky však vykazujú vysokú krížiaciu reaktivitu, preto treba byť zvlásť opatrní ak trpíte inými alergiami.
Dobrý deň,
alergia na potraviny so sebou prináša riziko anafylaxie, preto sa odporúča vyššia opatrnosť ako napr. pri alergiách inhalačných (peľové). Alergénny potenciál zemiakov je najvyšši u čerstvých zemiakov, postupne s dĺžkou skladovania klesá. Pri čistení zemiakov sa môžete stretnúť s prejavmi ako je nádcha, astma. V tejto súvislosti si obzvlášť treba dávať pozor na zemiaky skoré (ranné) a vtedy ak ste alergik na pele. Všeobecne sa tvrdí, že ovocie a zelenina obsahujú termolabilné alergény, čo znamená, že po tepelnej úprave sa ich alergicita znižuje takmer úplne. Zemiaky však vykazujú vysokú krížiaciu reaktivitu, preto treba byť zvlásť opatrní ak trpíte inými alergiami.
Prajem Vám pekný deň,
Mgr. Veronika Mičianová, PhD.
+421 944 331 420
mail: info@imwell.sk
web: www.imwell.sk
FB: https://www.facebook.com/imwell.sk/