Môžem zaviesť do jedálnička niektorú z alergických potravín?

Zodpovedané
5. sep 2019

Dobrý deň,

už 5 rokov mám potravinovú intoleranciu a som na diéte s vylúčenými potravinami, na ktoré mi vyšla intolerancia. A to: mlieko, kukurica, vajcia a pšenica.

Môžem niektorú z potravín opäť zaviesť do jedálnička?

Pri výške 165 cm mám len 42 kg a už ani nemám chuť na povolené jedlá.

Za odpoveď ďakujem

Dobrý deň,

pri intoleranciách na bielkoviny potravín dnes už vieme, že vznikajú z rôznych dôvodov.

Najčastejšie dôvody sú neriešené zápaly alebo funkčné ochorenia tráviacej sústavy. Z toho často vyplývajú syndrómy - nedostatok enzýmov, nefunkčnosť žlčníka, histamínová intolerancia (HIT), prepustenie baktérií (SIBO), dráždivé črevo (IBS), priepustné črevo (LG).

Preto pri práci s klientami je mojim cieľom riešiť pôvodný problém vzniku intolerancií a tak si ich aj "zbaviť".

Zahojením črevnej výstielky, alebo získaním opätovnej funkčnosti trávenia sa stávajú bežné potraviny opäť tráviteľnými.

Preto neviem odpovedať na Vašu otázku konkrétne, keďže neviem ako a či ste sa stravovali s cieľom vyriešiť primárny problém vzniku intolerancií.

Vzniknutá podvýživa je tiež riešiteľná. Preto je potrebný individuálny prístup.


Prajem Vám pekný deň,
Mgr. Veronika Mičianová, PhD.

+421 944 331 420
mail: info@imwell.sk
web: www.imwell.sk
FB: https://www.facebook.com/imwell.sk/