Môžem konzumovať chlieb, keď mám poruchy enzýmov?

Zodpovedané
30. máj 2022

Dobrý deň,

na gastre mi zistili poruchy enzýmov. Laktáza mi funguje na 10%, sacharáza 40%, trehaláza 5%, diaminooxidáza na 100%. Teraz sa liečim na H. pylori.

Mliečne výrobky používam bezlaktózové, teraz však minimum.

Môžem jesť pečivo a chlieb?

Cukor som vylúčila - náhrada agávovy sirup (minimum). Sladkosti som vylúčila. Cestoviny som nahradila za špaldové. A ostatné výrobky za celozrnné.

Ako to zosúladiť a nastaviť sa správne, aby som zbytočne nevylúčila zdraviu prospešné látky?

Ďakujem

Dobrý deň,

pri takejto enzymatickej poruche by bolo dobré uskutočniť niektoré dočasné opatrenia: Vyradenie mliečnej bielkoviny, teda všetkých mliečnych výrobkov aspoň po dobu 6 týždňov. Urýchli to hojenie črevnej steny.

Konzumácia chlebu a pečiva je problém najmä kvôli obsahu kvasníc ale aj obsahu sacharidov. Ako náhradu môžete použiť chlebové placky alebo írsky chlieb. Tiež ich odporúčam konzumovať v malom množstve kým sa stav nezlepši.

Čo sa týka sladidiel, tak skúste skôr ak bude treba nahradiť cukrom z kokosových kvetov.
Cestoviny môžete konzumovať aj z iných obilnín - pohánka, quinoa. Prípadne aj strukovinové.

Diéta by mala byť protizápalová. H.pylori a nedostatok enzýmov poukazujú na zápal. Teda varené, tepelne upravné zelené potraviny, bielkoviny vo forme mäsa, vajec a obilniny ako quinoa, slzovka. Tiež používajte zdravé oleja do jedla za studena, orechy a semienka.


Prajem Vám pekný deň,
Mgr. Veronika Mičianová, PhD.

+421 944 331 420
mail: info@imwell.sk
web: www.imwell.sk
FB: https://www.facebook.com/imwell.sk/