Dobrý deň,
chcela by som sa poradiť ohľadom môjho syna, ktorý bol od narodenia silne alergický na mlieko. Po podaní umelého mlieka prúdom vracal a vysypal sa.
V cca jednom roku bol u imunoalergológa testovaný na BKM a iné alergény. Vyšla mu pozitívna alergia (IgE) na všetky testované kravské bielkoviny, na sóju, a orechy. Po skonzumovaní týchto potravín mal nepriaznivý stav . vracanie, výsyp, hnačky. Mal aj kontaktnú alergiu na mlieko. Keď sa mu napr. kúsok jogurtu natrelo na čelo, celé to miesto výrazne sčervenelo.
Tak sme mu teda prísne z jedálnička vyradili mlieko, sóju a orechy. Nejedol ich do svojich štyroch rokov. Každé zloženie sme poctivo kontrolovali.
Pred cca rokom, keď mal niečo vyše štyroch rokov sme na návšteve u imunoalergológa vyskúšali malé množstvo kravského mlieka. Syn to prijal bez reakcie. Tak sme ďalej doma postupne zavádzali mliečne výrobky.
Teraz má 5 rokov a všetky mliečne výrobky toleruje bez viditeľnej reakcie.
Mohol syn vyrásť z potravinovej alergie?
Imunoalergológ nechce robiť opakované testy na potravinovú alergiu. Vraj je to zbytočné, lebo v jeho prípade môžu byť výsledky aj falošne pozitívne.
Je to pravda?
Za odpoveď ďakujem
Dobrý deň,
štatistiky udávajú, že ak sa na pravú alergie (IgE) príde v rannom štádiu detstva, je vyššia šanca na vyhasnutie v predškolskom roku.
Preto môžeme predpokladať, že alergia postupne vyhasla.
Opatrnosť so zavádzaním alergénov bude na mieste, ale v podstate by mal byť problém odstránený 🙂
Prajem Vám pekný deň,
Mgr. Veronika Mičianová, PhD.
+421 944 331 420
mail: info@imwell.sk
web: www.imwell.sk
FB: https://www.facebook.com/imwell.sk/