Dobrý deň,
rada by som sa poradila ohľadom celiakie. 11-ročnému synovi vyšli pozitívne výsledky na celiaku genetikou. Hadicu robenú nemal - nezvládol. V rodine nikto celiakiu nemá.
Je ešte možnosť, aby výsledky skreslila príliš veľká konzumácia rohlíkov a lepku vo výrobkoch?
On zje naozaj veľmi málo hlavných jedál a má radšej len pečivo.
Má vplyv aj zadržiavanie stolice v črevách, nedostatočný pohyb a mierna nadváha po covidovom období?
Syn nechudne, nehnačkuje, nesťažuje sa na bolesť bruška, nemá problémy ohľadom trávenia. Celiakia bola zistená náhodne krvným testom.
Ak by mal robenú hadicu a bola by negatívna, môže sa mu celiakia nepotvrdiť?
TTGA IgA 24,600 pozitívne
TTGG IgG 7,200 negatívne
GLIAA IgA 7,650 negatívne
GLIAG IgG 29,740 pozitívne
Ďakujem
Dobrý deň,
nástroje na potvrdenie a vyšetrenie celiakie máme takéto:
Genetika určí, či má jedinec PREDISPOZÍCIU na celiakiu. Nie je to jej potvrdenie. Je to len teda, či sa v genetike nachádza tá možnosť, že by sa ochorenie mohlo prejaviť.
Krvné testy na protilátky - tie, ktoré ste aj poslali. Transglutamínáza IgA a gliadín IgG sú pozitívné.
Ak máte nález v genetike a aj takto pozitívne krvné testy, celiakiu treba potvrdiť fibroskopiou. Dá sa absolovať aj v anestéze.
Celiakia je autoimunitné ochorenie a síce diéta je jediné riešenie, ale nie je to jediný negatívny prejav tohto ochorenia. Ak sa podozrenie na celiakiu nebude riešiť, mohol by sa stav pacienta zhoršovať a vznikať daľšie ochorenia.
K tomu, že v rodine nikto na celiakiu netrpí, neznamená, že ju nemá v genetickej výbave. Celiakia sa nemusí prejaviť aj celý život, ale môže byť prítomná v genetike.
Vplyv konzumácie lepku nemá priamy vplyv na pozitívny alebo negatívny výsledok, ale má vplyv na množstvo protilátok. V podstate to množstvo pečiva nemá súvis, či ochorenia má alebo nemá.
Prajem Vám pekný deň,
Mgr. Veronika Mičianová, PhD.
+421 944 331 420
mail: info@imwell.sk
web: www.imwell.sk
FB: https://www.facebook.com/imwell.sk/