Dobrý deň,
potrebovala by som sa poradiť ohľadom výsledkov. V apríli 2023 mi bola diagnostikovaná celiakia Marsh 3A a teraz po kontrole v novebri mi vyšli dosť prekvapivé výsledky. Diétu dodržiavam. Len raz v auguste som omylom skonzumovala lepok a možno to zvýšilo moje hodnoty. Nejde však o to, ale skôr ma trápia výsledky ohľadom ABKM. Tieto výsledky mi neboli priamo vysvetlené. Boli vysvetlené iba e-mailom, aby som mlieko a nič z mlieka nekonzumovala. Dokonca ani bezlaktozové. A hraničná bola aj sója.
Mám alergiu alebo intoleranciu na mlieko?
A ako to je so sójou?
Môžem s mierou tieto veci jesť?
Som z toho nešťastná, lebo mlieko mám veľmi rada. Jediné moje problémy boli občas hnačka, ale nič hrozné. Samozrejme od oznámenia výsledkov som na prísnej diéte, trápi ma však, že sa neviem do toho dostať a jem málo. Bojím sa, že mi budú chýbať vitamíny.
Ďakujem
Dobrý deň,
pri celiakii je bežné, že sa dostaví aj takáto non-IgE alergia na potraviny.
Pri celiakii sliznica dvanástnika je vyhladená a živiny sa dobre nevstrebávajú, zároveň sa nestrávené zvyšky jedla dostávajú do hrubého čreva. Tu dochádza k tzv. dysbióze, kedy sa patogénne baktérie priživujú na zvyšok jedla a oslabujú tak probiotické kmene. Výsledkom je priepustné črevo, kedy sa dostávajú bielkoviny do krvi a stretáva sa s nimi imunitný systém. A tu vzniká práve takáto intolerancia.
Plne Vás chápem, že pri celiakii je problém skombinovať diétu s diétou bez mlieka. Sama tak fungujem. Akurát po čase (myslím tým roky) sa mi podarilo zaradiť kozie výrobky.
Čo Vám môžem odporučiť je dopĺňať vápnik, zinok, B-komplex, horčík a vitamín D.
Zaradiť zdravé rastlinné oleje, rozšíriť jedálniček o semienka a orechy.
Pri sóji je intolerancia hraničná. Osobne by som si sledovala klinické prejavy po jej konzumácií a podľa toho sa zariadila.
Prajem Vám pekný deň,
Mgr. Veronika Mičianová, PhD.
+421 944 331 420
mail: info@imwell.sk
web: www.imwell.sk
FB: https://www.facebook.com/imwell.sk/