Dobrý deň,
skoro 6 rokov nekonzumujem mlieko a mliečne výrobky, pretože mi bola zistená intolerancia na mliečnu bielkovinu. Hľadala som nejakú vhodnú a hlavne chuťovo najviac podobnú rastlinnú náhradu. Používam kokosové jogurty, kokosovú smotanu, syry a ovsené mlieko.
Problém je v tom, že mám zvýšený cholesterol. Kým som nepoužívala nič mliečne a ani rastlinnú náhradu, tak môj cholesterol bol v norme.
Je podľa Vás možné, že tieto rastlinné alternatívy majú vplyv na hladinu tukov v krvi?
A ak áno, výrobky z čoho (kokosu, mandlí, ovsa, sóje) sú teda najvhodnejšie, čo sa tukov týka?
Ďakujem
Dobrý deň,
ohľadom cholesterolu bolo už veľa povedané. Tento zdravotný problém má už svoju históriu.
Dnes už máme dostatočné vedecké dôkazy, že zvýšený cholesterol neriešime nízkotučnou diétou. Práve naopak - zvýšený príjem sacharidov, môže mať na hladinu cholesterolu negatívny vplyv.
Záleží aj od genetiky, aj od hodnoty cholesterolu. Ak ste menili diétu, tak je možné, že sa mení aj metabolizmus a treba mu dať čas.
Prajem Vám pekný deň,
Mgr. Veronika Mičianová, PhD.
+421 944 331 420
mail: info@imwell.sk
web: www.imwell.sk
FB: https://www.facebook.com/imwell.sk/