Kedy by som mohol postupne zaradiť určité potraviny do stravy?

Zodpovedané
9. dec 2024

Dobrý deň,

dal som si urobiť test Fox v Agel na intoleranciu potravín profil Igg.
Zvýšené hodnoty mi vyšli u týchto potravín:
Vaječný bielok a žĺtok 35,1 μg/ml.
Lepok 24,2 μg/ml.
Pšenica 29,8 μg/ml.
Repka olejná 43,5 μg/ml.

Tieto potraviny som dočasne vyradil zo stravy. Nemám potvrdenú HIT a ani celiakiu. Robili mi testy z krvi na alergológii.

Kedy by som mohol postupne zaradiť tieto potraviny do stravy?

Ako mám v tomto prípade správne postupovať?

Ďakujem za odpoveď

Dobrý deň,

pri takýchto testoch na netoleranciu potravinových bielkovín je vždy dôležitý klinický obraz. Inými slovami dôvod, prečo ste sa rozhodli si takéto testy dať urobiť.
S tým súvisí aj moja odpoveď, kedy zaradiť potraviny späť.

Vplyv vyradenia základných potravín zo stravy (ak na to nie je priama diagnóza), má subjektívný a objektívny následok.

  • Subjektívný následok je ako sa pacient cíti, či vymizli hlavné prejavy a stav sa skôr stabilizuje alebo nie.
  • Objektívny následok je, že vyradením základných surovín prichádzame o niektoré živiny a črevný mikrobióm je obratý o pestrosť v strave.


Nepoznám Vašu anamnézu, a preto môžem len teoretizovať.

Ak ste klinické prejavy nemali, tak samôžeme riadiť podľa výskumov. Tie tvrdia, že neexistuje priamy dôkaz intolerancie len cez IgG protilátky.

Ak ste mali klinické prejavy a vymizli čiastočne, hľadajte príčinu ťažkostí podľa kliniky - gastro/imunológ. Podľa toho môžete zaradiť potraviny späť.

Ak potrebujete viac informácií, som Vám k dispozícií.


Prajem Vám pekný deň,
Mgr. Veronika Mičianová, PhD.

+421 944 331 420
mail: info@imwell.sk
web: www.imwell.sk
FB: https://www.facebook.com/imwell.sk/