Dobrý večer,
5 ročnému synovi potvrdili rozbory hraničné hodnoty pri celiakii a potvrdenú má histamínovú intoleranciu.
Je vhodné vysadiť glutén, alebo skôr obmedziť jeho príjem?
Ako kombinovať bezlepkové potraviny a pečivo pri histamínovej intolerancií?
Môže jesť kváskové domáce zo špaldy?
Za odpoveď ďakujem
Dobrý deň,
ak boli robené testy komplexné (teda nepotvrdila sa iná diagnóza alebo intolerancia) tak to môžeme pokladať za príčinu ťažkostí a tiež za príčinu prítomnosti zvýšeného histamínu v krvi.
Aké stanovisko k tomu zaujal ošetrujúci lekár? Je potrebná diéta alebo nie? Dostali ste návrh na vyšetrenie biopsiou kvôli potvrdeniu celiakie?
Pýtam sa pre prípad, ak by bola celiakia potvrdená z biopsie diéta bez lepku by bola trvalá.
Ak by sa celiakia nepotvrdila postupovali by sme nasledovne a to aspoň na 3 mesiaci prejsť na kompletnú racionálnu bezlepkovú diétu aby sa upravila črevná výstielka a obnovili sa tak enzýmy a fungovanie trávenia. Tým pádom by mala vymiznúť aj HIT.
Racionálne bezlepková diéta znamená, že používame prirodzene bezlepkové suroviny ako sú ryža, pšeno, pohánka, quinoa a výrobky z nich. Ovos a špaldu by sme odložili na neskôr v prípade obmedziť len na pečivo vo forme írskeho chleba.
Špaldu by som odporučila od https://www.zdraviezpece.sk/sk. Bezlepkové výrobky ako sladkosti a zmesi neodporúčam, kvôli vysokému obsahu škrobov, aditív, cukru a mlieka v chemickej forme. Vhodné zmesi na pečenie má zn.Liana, ktorá sa snaží kombinovať jednodruhové múky.
Kombinácia HiT a bezlepkovej diéta je realtívne ľahko zlúčiteľná. Zaradiť by ste mali najmä semienka a výrobky z nich teda maslá a oleje (obsah omega 3 a 6).
Komplexnejšie by som Vám poradila prostredníctvom online konzultácia, pretože by som potrebovala viac informácií.
Prajem Vám pekný deň,
Mgr. Veronika Mičianová, PhD.
+421 944 331 420
mail: info@imwell.sk
web: www.imwell.sk
FB: https://www.facebook.com/imwell.sk/