Dobrý deň,
rada by som sa poradila.
Je pri zvýšených hodnotách IgA,G,M potrebné úplne vylúčiť kravské mlieko, alebo je možné piť aspoň bezlaktózové mlieko?
Môžu sa ponechať kyslomliečne výrobky?
Syn má výrazne kožné prejavy intolerancie, lišaje a svrbiaci výsyp na koži.
Ďakujem
Dobrý deň,
intolerancia mlieka je iná diagnóza ako intolerancia laktózy.
Intolerancia laktózy vzniká, ak v dvanástniku nie je dostatok enzýmu laktáza. Tento enzým štiepi mliečny cukor. Vzniká buď na dedičnom podklade alebo na funkčnom. Diéta je nenáročna, pacient môže konzumovať bezlaktózové výrobky.
Intolernacia celého mlieka je postavené na odpovedi imunitného systému. Jedná sa vlastne o intoleranciu bielkoviny, ale cez iné protilátky ako pri alergii. Teda IgE sú negatívne ale IgA, IgM a IgG sú pozitívne. Deje sa to najmä pri dysbióze alebo syndróme priepustného čreva.
Diéta má byť úplne bezmliečna. Kyslomliečne výrobky rovnako obsahujú mliečne bielkoviny, takéto odporúčanie práve platí pri laktózovej intolerancii. Kedy fermentované jogurty a kefír neobsahujú laktózu v takom množstve.
Pozor si treba dávať aj na sekundárny obsah mliečneho. Teda všetko, čo je spracované a kupuje sa v obchode - pečivo, sladkosti, konzervy....
Pre niektorých intolerantných na mlieko je riešením konzumácia A2A2 mlieka.
Prajem Vám pekný deň,
Mgr. Veronika Mičianová, PhD.
+421 944 331 420
mail: info@imwell.sk
web: www.imwell.sk
FB: https://www.facebook.com/imwell.sk/