Dobrý deň,
syn má od narodenia rôzne zažívacie problémy a potravinové alergie a ja mu varím veľmi monotónne. Lámem si dlho hlavu, čo mu ešte môžem dať, aby nejedol stále to isté. Má silný reflux, alergiu na mlieko a 0% enzýmov na škroby. Kvôli refluxu mu dávam zemiaky len obmedzene, vajíčka pomaly znova kde-tu zaradím, už nemá po nich alergickú nádchu a mliečne výrobky mu vôbec nedávam, lebo mal silnú reakciu. Strukoviny netoleruje kvôli škrobu, hnačkuje po nich aj 3 dni.
Na raňajky jedáva mlieko, chlebík s rastlinným maslom a zeleninu alebo obilninovú kašu. Na desiatu má ovocie, prípadne kašu a vodu. Obeduje polievky, najmä krémové (tekvicovú, hráškovú, brokolicovú), vývary, niekedy aj zeleninové. Hlavné jedlo má rybu, zemiaky, zeleninový šalát, prípadne teľacie mäso na zelenine a ryžu. Inokedy mu pripravím palacinky, cestoviny s tekvicovou alebo inou zeleninovou omáčkou, jedáva aj kuracie stehno s ryžou a zeleninovým šalátom. Z ďalších jedál, ktoré pripravujem, spomeniem dusenú zeleninu s mäsom a ryžou, cestoviny s orechmi, párkrát mal zeleninové placky, ale nechutili mu veľmi. Na olovrant mu dávam ešte raz polievku alebo hlavné jedlo z obeda. Večeria chlebík, alebo niečo na zahryznutie, keďže kvôli refluxu veľmi jedlo pred spaním netoleruje.
Čo by som mohla ešte zmeniť, doplniť?
Ďakujem
Dobrý deň,
na mieste je určite zmena a obohatenie stravy. Napíšem Vám pár tipov ako na to. Bolo by však dobré, keby mám viac detailnejších informácií o anamnéze.
Ovocie dávajte bobuľovité - v aktuálnom čase mrazené alebo lyofilizované. Vyhýbajte sa ovociu s vysokým obsahom fruktózy. Napr. banány, jablká a pod.
Ak pripravujete zemiaky, pripravujte ich na pare. Inak nie, aby ste nezvýšili ich glykemický index.
Ak robíte polievky zo škrobovej zeleniny - tekvica, tak tie upravujte na pare. Resp. varte denne.
Zaraďte oleje do stravy - kokosový, tekvicový, konopný - podávajte za studena do jedál.
Tiež chýbajú v strave semienka - lúpané konopné, bazalkové, chia, pomleté za čerstva - slnečnicové, tekvicové. Takto získate zdravé tuky.
Neviem však, či na niektoré s týchto potravín nie je alergický.
Pracujte s rastlinnými nápojmi na doplnenie bielkvoín - mandľové, orechove, makové mlieko.
Prajem Vám pekný deň,
Mgr. Veronika Mičianová, PhD.
+421 944 331 420
mail: info@imwell.sk
web: www.imwell.sk
FB: https://www.facebook.com/imwell.sk/