Ide o intoleranciu lepku?

Zodpovedané
30. máj 2024

Dobrý deň,

pred 11 rokmi mi diagnostikovali neceliakálnu gluténovú senzitivitu a bolo mi povedané, že som mala hraničné výsledky. Odvtedy lepok nejem. Tiež mi vyšla alergia na bielkovinu mliečnu. Mlieku sa vyhýbam, ale moje ťažkosti sa však po rokoch vrátili.

Nový pán doktor mi povedal, že nemám žiadnu intoleranciu a ani celiakiu. Lepok som predtým nezaradila do stravy, mliečne výrobky skoro nejem.

Výsledky:

  • anti-gliadin (GAF-3X) IgA - 49,8 - zvýšené,
  • zvyšok mám negatívne,
  • anti sója gliadín IgA 1,45,
  • anti sója gliadín IgG 1,26,
  • laktáza 0%,
  • SIBO pozitívne,
  • genetika celiakie - negatívna,
  • alergia na bielkovinu mliećnu - negatívna.


Pán doktor ma nepoučil ani o výsledkoch sóji. Povedal, že mám zaradiť lepok a predpísal mi Normix. Po googlení som našla fodmap diétu, čo sa týka SIBA, kde sa lepok neodporúča. Pán doktor nebol veľmi zhovorčivý.

Ďakujem

Dobrý deň,

gliadín je lepok a proti nemu zvyšli zvýšené protilátky. Dôležité je však ako sa cítite po konzumácií lepku. Resp. aké máte klinické prejavy.

Pri sóji sú zvýšené protilátky typu A aj G. Preto by som to považovala za potravinovú intoleranciu na sóju.

Laktáza je na nule, teda v závere by mala byť napísaná laktózová intolerancia.
Pozitívne SIBO bude následok intolerancií spomenutých vyššie.

Je to celkom poprepájaný stav a rada by som Vám poradila viac. Kľudne ma môžete kontaktovať.


Prajem Vám pekný deň,
Mgr. Veronika Mičianová, PhD.

+421 944 331 420
mail: info@imwell.sk
web: www.imwell.sk
FB: https://www.facebook.com/imwell.sk/