Dá sa zistiť aj u 7 mesačného dieťaťa, že na čo má alergiu?

Zodpovedané
18. feb 2020

Dobrý večer,

moja dcérka má 7 mesiacov a od 5 mesiaca sa nám začala vyhadzovať. Boli sme u kožnej a tá povedala, že to je ekzém. Dala nám krém, kortikoidy. Vždy, keď sa to objaví, tak máme potierať.

Lenže dcérka začala mať aj výsyp ako alergickú reakciu na nejakú potravinu a neviem prísť na to, čo jej tak zle robí. Raz som jej dala ovsenú kašu z obchodu a komplet sa vyhodila. Potom som si všimla, že aj zo sliviek sa mi vyhodila. Prestala som jej ich dávať a chvíľku bolo dobre. A zase sa vyhodila.

Dá sa zistiť aj u 7 mesačného dieťaťa, že na čo má alergiu?

Za odpoveď ďakujem

Dobrý deň,

nepíšete, či je dcérka dojčená alebo dávate formulu umelého mlieka. Toto je jeden z dôležitých faktorov. Pokiaľ ide o výsyp a žihľavku súvis vnímame črevným biómom, ktorý je ovplyvňovaný genetikou, najmä pôrodom a stravou po pôrode. Dieťa po narodení vnímame ako čistý organizmus, ktorému sa snažíme dávať len prirodzené veci vo forme materského mlieka.

Ak to nie je možné ani po konzultácií s laktačnou poradkyňou, popri umelom mlieku sa snažíme o prirodzené príkrmy. Spracované potraviny ako instantné kaše s obsahom cukru, mlieka a iných zložiek sú tabu. Kombinácia sacharidov ako je obilnina s bielkovinou mlieka a cukru môže v nevyvinutej tráviacej sústave narušiť črevnú stenu a mikrobióm tým, že sa stane pre dieťa nestráviteľnou.

Ďaľším negatívom je kvasenie, ku ktorému dochádza pri kombinácii bielkovina cukor. Takéto kvasenie môže podporovať množenie kvasiniek, čo vedie k disbióze, ktorá sa môže prejaviť na koži. Preto odporúčam konzultovať príkrmy s odborníkom.

Všeobecne sa odporúča postup varená zelenina- vývar- kúsok mäsa- fermentovanie obilnín- fermentované mliečne neochutené výrobky a ovocie. Strava môže byť spočiatku monotónna.

U detí, ktoré ešte nekonzumujú normálnu stravu sa ťažko testujú potravinové alergie a intolerancie, pretože sa s daným antigénom ich imunitný systém nestretol. Možné je však podstúpiť testy na celiakiu alebo laktózovú intoleranciu, pretože ssa berie do úvahy dedičný faktor.


Prajem Vám pekný deň,
Mgr. Veronika Mičianová, PhD.

+421 944 331 420
mail: info@imwell.sk
web: www.imwell.sk
FB: https://www.facebook.com/imwell.sk/