môžem Vám ich z môjho laického pohľadu objasniť, ale určite by to mal urobiť ošetrujúci lekár. Skúsim najmä súvislosti so stravou.
Zápal v dvanástniku je chronický. To znamená, že sliznica je na niektorých miestach poškodená tak, že sa už neobnoví.
Zároveň však nejde o zápal súvisiaci s celiakiou - teda bezlepkovou diétou (to je tá Marsh klasifikácia). Lekár však odporúča genetické vyšetrenie alel DQ2 a DQ8, ktoré preukážu genetickú predispozíciu na celiakiu. Napr. tu https://ghcgenetics.sk/testy/celiakia/
Druhá časť výsledkov poukazuje na enzýmy: L- laktóza - enzým štiepiaci mliečny cukor je veľmi nízky 5% a je potrebná bezlaktózová diéta. D - diaaminooxidáza je v plnej sile 100% a histamínovú intoleranciu teda môžeme vylúčiť.
Dobrý deň,
môžem Vám ich z môjho laického pohľadu objasniť, ale určite by to mal urobiť ošetrujúci lekár.
Skúsim najmä súvislosti so stravou.
Zápal v dvanástniku je chronický. To znamená, že sliznica je na niektorých miestach poškodená tak, že sa už neobnoví.
Zároveň však nejde o zápal súvisiaci s celiakiou - teda bezlepkovou diétou (to je tá Marsh klasifikácia). Lekár však odporúča genetické vyšetrenie alel DQ2 a DQ8, ktoré preukážu genetickú predispozíciu na celiakiu.
Napr. tu https://ghcgenetics.sk/testy/celiakia/
Druhá časť výsledkov poukazuje na enzýmy:
L- laktóza - enzým štiepiaci mliečny cukor je veľmi nízky 5% a je potrebná bezlaktózová diéta.
D - diaaminooxidáza je v plnej sile 100% a histamínovú intoleranciu teda môžeme vylúčiť.
Prajem Vám pekný deň,
Mgr. Veronika Mičianová, PhD.
+421 944 331 420
mail: info@imwell.sk
web: www.imwell.sk
FB: https://www.facebook.com/imwell.sk/