Dobrý deň,
dnes mi bola potvrdená alergia na raž a iné peľové alergie. Keďže chudnem a cvičím, tak som vyradila celkovo hladkú múku a pečivo z hladkej múky. Nahradila som ho celozrnným.
Moja lekárka mi povedala, že väčšina pečiva čo jem obsahuje raž a mala by som ho vysadiť. Začala som si teda hľadať nejakú náhradu, keďže k pečivu z hladkej múky sa nemienim vrátiť.
Nenašla som nič, čo by mi napovedalo aké vlastne pečivo môžem jesť. Začala som aktívne športovať a zdravo sa stravovať. V marci som letela v noci na pohotovosť s tým, že nemôžem dýchať. Nič nevyriešili a mamka ma objednala k pľúcnej lekárke, ktorá mi spravila histamínový pľúcny test, ktorý bol pozitívny. Skoro som sa tam zadusila. Taktiež mi spravili aj krvné testy, z ktorých som sa dozvedela, čo mi robí zle.
Lieky na astmu a aj na alergie mám. Bolo mi povedané, že mám vysadiť raž z jedálnička. Vraj nemusím mať alergiu len na kvitnúcu raž, ale aj ako potravinovú zložku, a preto sa mi stále veľmi zle dýcha.
Aký je Váš názor a čo mi odporúčate?
Ďakujem
Dobrý deň,
už som to tu viackrát pridávala a pravdepodobne sa jedná o skríženú alergickú reakciu na trávové alergény z čeľade lipnicovité.
Ak budete konzumovať raž, hrozí vám anafylaktický šok, kedy môže vzniknúť nadmerný opuch hrdla až zadusenie.
Ak ste alergička mali by ste pri sebe nosiť epinefrínové (adrenalinové) pero a v prípade aký sa Vám stal v minulosti, si túto injekciu vpichnúť. Jedná sa naozaj o ohrozenie života.
Existuje pečivo, ktoré neobsahuje raž. Buď si skúsite pohľadať čistý špaldový chlieb, alebo si prípadne vyskúšajte upiecť írsky chlieb zo špaldovej múky (je naozaj nenáročný na prípravu, neobsahuje ani kvasnice).
Vyradenie bielej múky je vždy správnym krokom pri zdravom životnom štýle. Teraz už len nájsť ten správny zdroj sacharidov 🙂
Prajem Vám pekný deň,
Mgr. Veronika Mičianová, PhD.
+421 944 331 420
mail: info@imwell.sk
web: www.imwell.sk
FB: https://www.facebook.com/imwell.sk/