Dobrý deň,
dcérka má alergiu na brezu. Stále má ťažkosti, tak jej robili z krvi testy a zistili, že vďaka alergií na brezu sa jej alergia skrížila s inými potravinami, ktoré má vyradiť.
Je to mrkva, jablko, zeler, orech a iné lieskovce, kivi, sója a okrem toho a má bezlaktózovú stravu.
Keď tieto potraviny tepelne upravím, môžem jej ich dať?
Alebo ich musím úplne vyradiť?
Ona zbožňuje práve tieto potraviny a niekde som čítala že, ak to tepelné upravím, tak môže. K lekárke ideme až o 2 týždne.
Ďakujem
Dobrý deň,
ovocie a zelenina obsahuje termolabilné alergény čo znamená, že ich môžete podávať varené. V období kvitnutia brezy budte opatrní.
Ostatné druhy ako orechy a sója svoju alergicitu môžu tepelnou úpravou ešte zvyšovať, avšak pre skrížené reakcie je typický orálny syndróm. To znamená, že teoreticky prejavy by mali byť len okolo ústnej dutiny.
Ak by ste mali naďalej ťažkosti skúste vyšetriť aj intoleranciu na mliečnu bielkovinu, pri laktózovej intolernacii je to častý doplnok. Dúfam však, že to nebude váš prípad.
Prajem Vám pekný deň,
Mgr. Veronika Mičianová, PhD.
+421 944 331 420
mail: info@imwell.sk
web: www.imwell.sk
FB: https://www.facebook.com/imwell.sk/